محکومیت ۲ نوکیش مسیحی به تحمل حبس تعزیری در مرحله بدوی و تبرئه در مرحله تجدیدنظرخواهی

حقوق بشر در ایران – امروز پنجشنبه ۶ آذر ماه ۱۳۹۹، شعبه ۳۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران با صدور دادنامه ای دو تن از نوکیشان مسیحی را در که پیش تر در مجموع به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شده بودند را تبرئه کرد.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از ماده ۱۸، روز دوشنبه ۱۹ آبان ماه ۱۳۹۹، عزیز مجیدزاده « آندریاس » – متولد: ۱۳۴۳ – ساکن تهران – متاهل و دارای ۲ فرزند و یک نوکیش مسیحی دیگر با هویت نامشخص، توسط شعبه ۳۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران که پیش از این به اتهام اقدام علیه امنیت ملی از طریق عضویت و فعالیت در کلیساهای خانگی به تحمل ۴ سال و ۶ سال حبس تعزیری محکوم شده بودند را از اتهامات منتسبه تبرئه کرد.
براساس دادنامه صادره توسط شعبه دادگاه تجدیدنظر استان تهران اتهامات این ۲ نوکیش مسیحی اقدام علیه امنیت ملی از طریق تشکیل و اداره گروههای غیرقانونی و دومین اتهام هم فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق عضویت و فعالیت در کلیساهای خانگی عنوان شده بود که بر این اساس عزیز مجیدزاده از بابت این ۲ اتهام در مرحله بدوی به تحمل ۴ سال حبس تعزیری و دیگر متهم این پرونده هم به تحمل ۶ سال حبس تعزیری محکوم شده بود که پس از تشکیل جلسه دادرسی از اتهامات مذکور تبرئه شدند.
عزیز مجیدزاده و متهم ردیف دوم این پرونده در تاریخ ۴ مرداد ماه ۱۳۹۹، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری از بابت اتهامات اقدام علیه امنیت ملی از طریق تشکیل و اداره گروههای غیرقانونی و دومین اتهام هم فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق عضویت و فعالیت در کلیساهای خانگی محاکمه و در مجموع به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شدند. آنها همچنین به انجام ۳ ماه خدمات اجتماعی در خانه سالمندان، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و همچنین ممنوعیت ۲ ساله در عضویت در گروههای سیاسی یا اجتماعی محکوم شده بودند.
لازم به ذکر است، عزیز مجیدزاده در تاریخ ۱۱ اسفند ماه ۱۳۹۶، به همراه نزدیک به ۲۰ تن دیگر از نوکیشان مسیحی در محل کارشان در یک کارگاه حوالی کرج پس از تفتیش محل کسب و ضبط اقلام شخصی شان بازداشت شدند.
- بیشتر بخوانید: بازداشت و بیخبری از وضعیت نوکیش مسیحی « عزیز مجیدزاده»
عزیز مجیدزاده، در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷، بیش از ۲ ماه بازجوئی و تحمل سلول انفرادی در زندان اوین بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی و ابلاغ حکم قطعی دادگاه آزاد شد.
- بیشتر بخوانید: عزیز مجیدزاده به قید وثیقه از زندان اوین آزاد شد
گذر زمان نشان داد آنچه حسن روحانی و علی خامنه ای در ایران از آن به عنوان احترام به حقوق شهروندی و تلاش برای بهبود وضعیت پیروان سایر ادیان مطرح می کنند دروغی بیش نیست چرا که در عمل همچنان حقوق اقلیتهای دینی ضایع میشود و فرقی ندارد که مسیحی و زرتشتی هستند و یا بهایی.
علیرغم اینکه طبق قانون مسیحیان به عنوان یکی از پیروان ادیان به رسمیت شناخته میشوند، با این حال دستگاههای امنیتی مسئلهی گرویدن مسلمانان به مسیحیت را با حساسیت خاصی دنبال میکنند و برخورد قهرآمیزی با فعالان این عرصه دارند.
سرکوب مسیحیان در ایران در حالی رو به گسترش است که در مجامع بین المللی و از سوی محمد جواد ظریف و مسئولان ستاد حقوق بشر قوه قضائیه به دفعات اعمال رفتارهای قهرآمیز و برخوردهای فراقانونی با نوکیشان مسیحی و دگراندیشان مذهبی نیز انکار شده است.
از زمان پیروزی انقلاب در بهمن ۱۳۵۷ تاکنون، دستکم ۶ رهبر کلیسا در ایران کشته شده و صدها مسیحی نیز تحت بازجوئی قرار گرفته و زندانی شدهاند.
علاوه بر این، چاپ کتاب مقدس مسیحیان به زبان فارسی ممنوع شده است و برخی از کلیساها تعطیل شدهاند و از مراسم کلیسایی به زبان فارسی جلوگیری به عمل آمده است.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، در طی نشستی که در پارلمان بریتانیا برگزار شد وضعیت نوکیشان مسیحی در ایران را بسیار نگرانکننده خواند. او افزود که این موضوع از “دغدغهها و نگرانیهای” اوست و در سالهای آینده او با جدیت به این موضوع خواهد پرداخت.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی, بازجو و بازپرسی بیطرف از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.
سرکوب دگراندیشان مذهبی در ایران ناقض ماده ۲ , ماده ۱۸ و ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۸میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۸۶ است.