
حقوق بشر در ایران – امروز شنبه ۲۰ اسفند ماه ۱۴۰۱، در پی گسترش برداشتهای بی رویه از منابع آبهای زیر زمینی و سوء مدیریت منابع آب کشور، برخی از مناطق دشت مشهد با فرونشست زمین مواجه شده است.
به گزاش حقوق بشر در ایران به نقل از ایسنا، امروز شنبه ۲۰ اسفند ماه ۱۴۰۱، کامران داوری، عضو هیئت علمی گروه علوم و مهندسی آب در دانشگاه فردوسی مشهد از گسترش فرونشست بر اثر برداشتهای بی ضابطه از منابع ابهای زیرزمینی آن منطقه خبر داد و در ادامه هم وضعیت دشت مشهد را بسیار بحرانی توصیف کرد.
عضو هیاتعلمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد در تشریح این خبر گفت:”فرونشست در دشت مشهد از حداقل ۳ سانتیمتر در اکثر نقاط دشت تا محدوده خطرناک ۱۵ الی ۱۷/۵ سانتیمتر (شمال غرب شهر مشهد) ثبت شده است، این درحالی است که مقدار فرونشست کنترل شده در کشورهایی همچون ژاپن، ایالات متحده و چین یک سانتی متر در سال است. فرونشستهای کمتر از این عدد در دنیا بحران تلقی شده و فرونشستی که ما در کشور و مشهد مشاهده میکنیم فوق بحرانی است.”
وی همچنیم افزود:”از مجموع ۳۷ دشت استان وضعیت ۳۴ دشت که یکی از آنها دشت مشهد است، بحرانی و ممنوعه بوده و سطح آب زیرزمینی آنها کاهش پیدا کرده است. تخلیه منابع آب زیرزمینی موجب ایجاد مشکلات زیادی همچون ایجاد خشکسالی مصنوعی شده و به تبع آن فرونشست زمین در بسیاری از دشتهای استان و تشدید آلودگی آب میشود. فرونشست زمین؛ مخاطرهای غیرقابل بازگشت و تهدید کننده حیات در خراسان رضوی است.”
وی با بیان اینکه حجم برداشتها از منابع آب زیرزمینی محدوده مطالعاتی مشهد عمدتا مربوط به چاهها است، خاطرنشان کرد:”نقشه پهنهبندی کیفی آب زیرزمینی و نمودار هدایت الکتریکی محدوده مطالعاتی مشهد که نشاندهنده میزان املاح محلول در آب است، نشان میدهد که از سال ۸۰ تا ۹۹ مساحت محدودههای دارای کیفیت آب خوب به شدت کاهش پیدا کرده و مساحتهای دارای کیفت آب متوسط و نامناسب به طور مستمر در حال گسترش پیدا کردن است.”
وی افزود:”این گسترش بسیار خطرناک و نگران کننده است. اگر هدایت الکتریکی آب از عدد ۱۵۰۰ فراتر رود نشان دهنده این است که این آب دیگر برای شرب مناسب نیست. متاسفانه در حال حاضر در مناطق شرقی مشهد هدایت الکتریکی (میزان املاح محلول در آب)، ۳۰۰۰، ۴۰۰۰ و ۵۰۰۰ ملاحظه میشود.”
داوری خاطرنشان کرد:”در حال حاضر مشهد شرایط وخیمی داشته و ادامه این مسیر به تشدید این وخامت کمک خواهد کرد. تشدید وخامت شرایط باعث میشود که ما ظرفیت زیستی شهر مشهد را از دست بدهیم. باید به سرعت به فکر چارهبخشی و تعادل برای حل این موضوع باشیم.”
در هدف پانزدهم از سند ۲۰۳۰ یونسکو که پس از تصویب در سال ۲۰۱۶ برای اجرای مفاد و اهداف در اختیار کشورها قرار گرفت بر حق افراد در برخورداری از محیط زیست و همچنین حفاظت از منابع طبیعی تاکید شده است اما در ایران اجرای اهداف این سند در پی مخالفت آیت الله خامنه ای با آن بطور کامل از دستور کار دولت و مجلس خارج شد.