
حقوق بشر در ایران – امروز جمعه ۱۲اسفند ماه ۱۴۰۱، چند روز پس از مرگ (پیروز) توله یوز ایرانی صحبتهایی از تجویز داروهای اشتباه که منجر به تلف شدن این گونه ارزشمند شده به میان آمده است.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از تسنیم، امروز جمعه ۱۲ اسفند ماه ۱۴۰۱، در روزهای اولی که پیروز به تهران منتقل شده، دامپزشکی به نام (ا.م) که سابقه خوبی نیز درخصوص (دلبر) و (کوشکی) نداشته است، یک داروی آنتیبیوتیک به اشتباه برای پیروز تجویز کرده که به احتمال زیاد، این دارو سبب نارسایی کلیه و در نهایت تلف شدن پیروز شده است.
چند روز بعد از این تجویز غلط، زمانی که دکتر پیتر کالدول، دامپزشک اهل کشور آفریقای جنوبی، برای معاینه پیروز به تهران میآید، او نیز تجویز این آنتیبیوتیک را اشتباه اعلام کرد و از تصمیم این دامپزشک انتقاد میکند.
پس از این تجویز اشتباه و مشخص شدن ابعاد زیان بار آن، سازمان حفاظت محیط زیست تصمیم به حذف (ا.م) از لیست دامپزشکان مشاور و معتمد «پیروز» گرفت.
درحال حاضر بررسی علت اصلی نارسایی پیروز منوط به جواب آزمایشات پاتولوژی شده که جواب آن بین ۱۰ تا ۱۴ روز دیگر آماده میشود.
امید فعالان محیط زیست و حتی جامعه شهروندان دیگر ایران هم این هست که سازمان حفاظت از محیط زیست، در صورت اثبات نهایی این مسئله که داروی اشتباهی سبب نارسایی کلیه پیروز شده، از این دامپزشک شکایت کرده و پرونده او در یک روند دادرسی شفاف و عادلانه مورد بررسی قرار بگیرد.
لازم به اشاره است، پیروز، در ساعات بامدادی روز جمعه ۵ اسفند ۱۴۰۱ با علائم مشکوک به انسداد روده به بیمارستان دامپزشکی تهران منتقل شد. پس از بررسیهای اولیه و انجام آزمایشهای رادیولوژی و سونوگرافی، دامپزشکان تشخیص دادند که به یک (عارضه حاد کلیوی) مبتلا بودهاست. پیروز پس از ۱۰ ماه زندگی در ۹ اسفند ۱۴۰۱، در اثر نارسایی کلیه و مشکلات گوارشی و پس از انجام دیالیز صفاقی و یک عمل جراحی تلف شد.
رئیس جامعه دامپزشکان ایران با اشاره به تلف شدن پیروز گفت:”پیروز، وقتی که به تهران منتقل شد، داروی اشتباه به او تزریق میشود. متأسفانه توسط یکی از همکاران ما در خارج از کشور به صورت تلفنی یک داروی اشتباهی برای پیروز تجویز میشود و این دارو باعث از کارافتادن کلیه پیروز شد. پیروز زمانی که به تهران منتقل میشود، کاملاً سالم بودهاست.”
در حال حاضر، شرایط نگهداری از حیوانات در اکثر مناطق و حیات وحش ایران، سازگاری درستی با ضوابط و اصول مندرج در اسناد کنوانسیونهای مرتبط با وضعیت محیط زیست که مورد تائید سازمان ملل متحد قرار گرفته ندارد.
در هدف پانزدهم سند ۲۰۳۰ یونسکو، به صراحت بر حفاظت، بازیابی و ترویج استفاده پایدار از اکوسیستم های زمینی، مدیریت پایدار جنگل ها، مبارزه با بیابان زایی، متوقف و معکوس نمودن فرسایش زمین و توقف از بین بردن تنوع زیستی تاکید شده است.