احراز هویت و افزایش شهروندان احضار و بازداشت شده در شهرهای تبریز و ارومیه

حقوق بشر در ایران – امروز شنبه ۲۸ تیر ماه ۱۳۹۹, پس از برگزاری اعتراضات مسالمت آمیز شهروندان در مقابل کنسولگری جمهوری آذربایجان در شهرهای تبریز و ارومیه چند تن از فعالان ملی مدنی توسط ماموران امنیتی احضار و بازداشت شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران, روز پنجشنبه ۲۶ تیر ماه ۱۳۹۹, تجمع اعتراضی از سوی شهروندان ساکن مناطق شمال غرب ایران در مقابل کنسولگری جمهوری آذربایجان در ارومیه و تبریز برگزار شد. تجمع اعتراضی مشابهی در همان روز در مقابل کنسولگری آن کشور در تهران توسط فعالان ملی مدنی آذربایجان برگزار شد که در جریان این اعتراضات مسالمت آمیز تعدادی از شهروندان توسط ماموران امنیتی احضار, تهدید و بازداشت شدند.
بنقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران ضمن اعلام این خبر گفت: “شیوا مجرد, فرید خورشیدی, مازیار افراسیابی, شکیبا متقی, سهند بهنمون, سعید بهنمون, علی اکبر مومنی و کریم تقوایی هویت افرادی هستند روز پنجشنبه ۲۶ تیر ماه ۱۳۹۹, پس از احضار به پلیس امنیت ارومیه تحت بازجوئی قرار گرفتند و از میان این افراد سهند و سعید بهنمون روز جمعه ۲۷ تیر ماه آزاد شدند اما سایر افراد پس از احضار و بازجوئی بازداشت و تحت بازجوئی هستند.
لازم به ذکر است, فرید خورشیدی اهل شهرستان سلماس و دانشجوی رشته مهندسی الکترونیک در دانشگاه ارومیه است.
همچنین منابع خبری در تبریز هم از افزایش تعداد شهروندان احضار و بازداشت شده در این شهر خبر دادند و گفتند: “اولدوز وحمانی, محمدعلی رضائی و بایرام چابکی پس از احضار به پلیس امنیت این شهر تحت بازجوئی قرار گرفتند و از میان ایران افراد اولدوز رحمانی و بایرام چابکی پس از اخذ تعهد مبنی بر عدم خروج از تبریز برای احضار مجدد آزاد شدند. رسول رضوی از زندانیان سابق سیاسی هم که در تاریخ ۲۶تیر ماه ۱۳۹۹, به اداره اطلاعات تبریز احضار و بازداشت شده بود اما ساعتی بعد آزاد شد”.
در تاریخ ۲۶ تیر ماه ۱۳۹۹, حقوق بشر در ایران با انتشار گزارشی احضار و بازداشت گسترده فعالان ملی مدنی ساکن تبریز در جریان برگزاری این تجمع اعتراضی را اطلاع رسانی کرده بود.
در همان روز حمید جبارلی, شهروند ساکن تهران و از فعالان ملی مدنی هم در جریان برگزاری این تجمعات اعتراضی در تهران توسط ماموران امنیتی بازداشت شد.خواهر این فعال ملی مدنی با انتشار پستی در صفحه شخصی خود اعلام کرد برادرش در تماسی با خانواده خود خبر از بازداشت خود داده و بازجو با پرخاشگری از برادرش خواسته به زبان فارسی حرف بزند و به همین دلیل تلفن این فعال ملی مدنی پس از چند ثانیه قطع شد.
- بیشتر بخوانید: بازداشت یک فعال ملی مدنی ساکن تهران توسط نیروهای امنیتی
در روزهای اخیر اما درگیریهای مرزی میان این دو کشور در فاصله ۳۰۰ کیلومتری منطقه مورد مناقشه قرهباغ و در منطقه توووز رخ داده که بهدنبال آن شماری از نیروهای نظامی ۲ کشور و یک شهروند غیرنظامی از کشور آذربایجان جان خود را از دست داد.
این تجمعات اعتراضی با هدف اعتراض و در محکومیت تهاجم اخیر ارتش ارمنستان به کشور آذربایجان توسط فعالان ملی مدنی در مقابل کنسولگری جمهوری آذربایجان در ارومیه و تبریز برگزار شد و اکثر میادین اصلی شهرهای بزرگ آذربایجان غربی از جمله تبریز، ارومیه، اردبیل، زنجان، نقده، مراغه و چند شهر دیگر توسط ماموران انتظامی و امنیتی تحت پوشش قرار گرفت”.
بین ۱۶ تا ۲۵ درصد جمعیت ایران ترک زبان هستند که اغلب آنان در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان سکونت دارند. برخی از این شهروندان برخورد حاکمیت با شهروندان ترکزبان را توام با تبعیض میدانند و منع تدریس زبانهای غیر فارسی در مدارس را یکی از برجستهترین موارد تبعیض می دانند که همواره با اعتراض بخشی از فعالان مدنی این مناطق روبرو بوده است.
برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط دادگاهی بیطرف از جمله موارد مورد تاکید در اسناد بین المللی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۴ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز میباشد.
همچنین سرکوب فعالان مدنی در ایران ناقض اصل آزادی بیان است که در اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶, به برخورداری افراد از آن حق تاکید شده است.
همچنین امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز مورد تاکید قرار گرفته است.