زندان رجائی شهر: احتمال اجرای حکم اعدام فرزاد صمدی, زندانی عقیدتی سنی مذهب

حقوق بشر در ایران – روز یکشنبه ۳ فروردین ماه ۱۳۹۹, فرزاد صمدی, زندانی عقیدتی سنی مذهب محکوم به اعدام و محبوس در زندان رجائی شهر کرج جهت اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی منتقل شد. همچنین طی تماسی که این زندانی با خانواده اش داشت به آنها اعلام کرد جهت انجام آخرین ملاقات از سنندج به زندان رجائی شهر واقع در استان البرز مراجعه کنند.
به گزارش حقوق بشر در ایران, روز یکشنبه ۱۰ فروردین ماه ۱۳۹۹, حکم فرزاد صمدی, متولد ۱۳۶۸, اهل شهرستان سقز و زندانی عقیدتی سنی مذهب محبوس در زندان رجائی شهر کرج که پیش از این توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب سنندج و دیوان عالی کشور به اعدام محکوم شده بود به اجرا در خواهد آمد. این زندانی عقیدتی سنی مذهب از چند روز پیش جهت اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی منتقل شد و طی تماس تلفنی به خانواده خود اعلام کرده جهت انجام آخرین ملاقات به این زندان مراجعه کنند.
بنقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران ضمن اعلام این خبر گفت: “با توجه به تماس تلفنی فرزاد صمدی با خانواده خود به آنها اطلاع داد که حکم اعدام وی روز یکشنبه هفته آینده ۱۰ فروردین ماه ۱۳۹۹ اجرا می شود و از آنها خواست تا برای انجام آخرین ملاقات از شهرستان سقز به تهران سفر کنند اما با توجه به شیوع بیماری کرونا و انسداد تمامی ترمینالهای مسافربری و مهمتر از همه کهولت سن مادر و پدر این زندان سنی مذهب امکان این سفر برای آنها محیا نیست اما به همه این مشکلات آنها در تلاش هستند تا بتوانند خودشان را به زندان رجائی شهر در کرج برای آخرین ملاقات برسانند”.
این منبع مطلع همچنین گفت: “فرزاد صمدی از اواخر بهمن ماه ۱۳۹۷, از بند عمومی زندان رجائی شهر کرج به سلول انفرادی در این زندان منتقل شد و از آن زمان تا به امروز که بیش از ۱ سال می گذرد در سلول انفرادی نگهداری می شود”.
لازم به ذکر است, فرزاد صمدی در سال ۱۳۹۴, برای دومین بار در شهرستان سقز توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد و پس از انتقال به بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج و طی مراحل بازجوئی و تکمیل پرونده از بابت اتهام “محاربه از طریق همکاری با گروههای سلفی”, مورد تفهیم اتهام قرار گرفت.
با آغاز مراحل دادرسی پرونده این شهروند اهل سنت به دادگاه انقلاب سنندج ارجاع شد و پس از تشکیل جلسه دادرسی از بابت اتهام “محاربه از طریق همکاری با گروههای سلفی” به اعدام محکوم شد. در حالی که پرونده فرزاد صمدی جهت بررسی مجدد به دیوان عالی کشور ارجاع شده بود این شهروند سنی مذهب به زندان رجائی شهر کرج منتقل شد.
همچنین این شهروند سنی مذهب برای اولین بار در سال ۱۳۸۹ پس از بازداشت از سوی ماموران اداره اطلاعات شهرستان سقز و انتقال به بازداشتگاه این ارگان امنیتی و طی مراحل بازجوئی از بابت اتهام “هواداری از گروههای سلفی” مورد تفهیم اتهام قرار گرفته بود. با ارجاع پرونده فرزاد صمدی به دادگاه انقلاب سقز این شهروند سنی مذهب به تحمل ۴ سال حبس تعزیری محکوم شده بود.
در تاریخ ۱۷ دی ماه ۱۳۹۲, با توجه به تائید در خواست آزادی مشروط فرزاد صمدی, این شهروند سنی مذهب از زندان سقز آزاد شده بود.
در حالی فرزاد صمدی, زندانی عقیدتی بیش از ۱ سال را در سلول انفرادی زندان رجائی شهر کج سپری کرده که این مکان در زندان رجائی شهر کرج از حداقل امکانات برای نگهداری زندانیان حتی برای ۱ روز هم برخوردار نیست. حقوق بشر در ایران, در تاریخ ۲۷ دی ماه ۱۳۹۸, با انتشار گزارشی تفصیلی به شرح کامل وضعیت سلولهای انفرادی زندان رجائی شهر کرج پرداخته بود.
- بیشتر بخوانید: گزارشی از وضعیت سلولهای انفرادی در زندان رجائی شهر کرج
زندان رجائی شهر در کرج از جمله زندانهای ایران است که در آن زندانیان سیاسی, عقیدتی و زندانیانی با جرائم قتل و غیره در آن محبوس هستند و در حال تحمل کیفر و سپری کردن دوران محکومیت حبس خود می باشند. این زندان با توجه به قدمت و قدیمی بودن آن نیاز به تعمیرات اساسی در بندهای آن و بازبینی دارد اما از آنجائی که این مسائل در سایه سوء مدیریت به حاشیه رانده است دیگر مسائل که ارزشی نیستند در اولویتهای حکومت ایران قرار گرفته اند که این موارد میتواند نقض اسناد بین المللی حقوق بشر علیالخصوص ماده ۲۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر که بر حق افراد در برخورداری از نیازهای اولیه از قبیل: محل اقامت مناسب, مراقبت پزشکی و امکان دارا بودن خوراک و پوشاک مناسب تاکید شده است. اما در زندان رجائی شهر کرج زندانیان در بندهای این زندان با دنیایی از محرومیتها دست و پنجه نرم میکنند.
بر طبق اسناد موجود حقوق بشر برخورداری از حق دادرسی عادلانه توسط دادگاهی بیطرف و با حضور هیئت منصفه از جمله موارد است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین در ماده ۱۴ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر آن تاکید شده است. همچنین در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر بر ممنوعیت شکنجه در عدم رفتاری خشن بر افراد مورد تاکید قرار گرفته است. در ماده ۵ قانون آئین دادرسی کیفری به صراحت کلام بر اطلاع یافتن متهم از اتهامات منتسبه و همچنین فراهم کردن امکان دسترسی فرد متهم به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون برای متهم مورد تاکید قرار گرفته است.
سرکوب زندانیان سیاسی و عقیدتی و اعمال محرومیتهای گسترده بر علیه این شهروندان که از جمله میتوان بر حق برخورداری از انتخاب وکیل و تقاضای دادرسی عادلانه را شامل میشود را می توان تنها جزئی از موارد سرکوب گسترده شهروندان در ایران دانست. با استناد به ماده ۲ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۵ قانون آئین دادرسی کیفری حق هر فردی بر دادرسی کامل و بی طرف و همچنین اجازه حضور وکیل انتخابی متهم بر پرونده مورد تاکید میباشد ولی زندانیان اهل سنت با توجه به سنی بودنشان از این حق محروم شده اند.
- فرزاد صمدی – زندانی سنی مذهب