گزارش ماهیانه نقض حقوق پیروان ادیان، مرداد ماه ۱۴۰۲

ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهره مند شود. این حق متضمن آزادی تغییر مذهب یا عقیده و ایمان است و نیز شامل تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هر فرد میتواند از این حقوق یا مجتمعاً به طور خصوصی یا به طور عمومی برخوردار باشد.
ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر
هر انسانی محق به آزادی عقیده و بیان است و این حق شامل آزادی داشتن باور و عقیده ای بدون نگرانی از مداخله و مزاحمت، حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و افکار از طریق هر رسانه ای بدون ملاحظات مرزی است.
گزارش پیش رو دربردارنده اطلاعات آماری از نقض حقوق پیروان سایر ادیان در ایران، تا پایان مرداد ماه ۱۴۰۲ خورشیدی است. این گزارش به صورت آماری – تحلیلی ارائه میشود، مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به خصوص در حوزه گزارشگری نقض حقوق بشر و همین طور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر با محدودیتهای فراوان در ایران محسوب میشود. این گزارش، با توجه به اخباری که توسط فعالان حقوق بشرو یا از طریق سایر رسانه های مورد تائید حقوق بشر در ایران، منتشر شده تنظیم شده است.
مسلماً به دلیل عدم اجازه دولت جمهوری اسلامی ایران به مدافعان حقوق بشر جهت فعالیت به خصوص در حوزه دیده بانی و گزارشگری نقض حقوق بشر و همینطور ممانعت از گردش آزاد اطلاعات و بالطبع به رسمیت نشناختن حوزه مستقل در فعالیتهای مدنی از سوی دولت ایران، در حال حاضر مسئله گزارشگری، امری دشوار و خطیر بسیاری از فعالان و گزارشگران در زندان و بازداشت هستند) با محدودیتهای فراوان در ایران محسوب میشود.
اهل سنت
اهل سنت، خواستار امنیت و اخوت هستند، انتظار دارند که آزادی مذهبی مراعات شود و این خواسته تک تک جامعه اهل سنت است. انتظار آن است که جامعه اهل سنت در شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و دیگر شهرها آزادانه بتوانند نماز بخوانند و به تعلیم فرزندان خود مشغول باشند. این انتظار کاملاً معقول و قانونی است. اینکه اهل سنت بتواند در هر شهری که نیاز دارد مسجد بسازد و نماز جمعه و نماز عید بخواند و از آزادی کامل برخوردار باشد، انتظاری کاملاً قانونی و خواستهای زیاده خواهانه ای نیست. اهل سنت معتقد است که حق مردم باید رعایت شود و کسی به خاطر مذهب از حقوقش محروم نشود، زیرا رعایت حقوق ملت باعث اتحاد و نزدیکی میشود. زندانیان اهل سنت که به خاطر تبلیغ دینی با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند حکم محاربه در دست دارند در زندان و در فضای نامناسبی دوران زندان خود را میگذارنند و بصورت مدام از سوی مأموران زندان به دلیل عقیدهشان مورد بیاحترامی قرار میگیرند.
اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برابری تمام شهروندان را مورد تأکید قرار میدهد. با این حال در کنار سایر پیروان ادیان در ایران که این ماده اساسی نتوانسته برابری آنان را در بیش از ۴۰ سال گذشته در برخورداری از حقوق شهروندی تضمین کند، پیروان اهل سنت در ایران نیز علیرغم اینکه مسلمان هستند شرایط مشابهی دارند، آنان نیز از تصاحب مسئولیتهای کلان مدیریتی کشوری و لشگری و نیز بهرهمندی برابر از فرصتها و امکانات محروم هستند، همینطور با موانع و محدودیتهای جدی برای تبلیغ باورهای خود و بجا آوردن مناسک مذهبی خود از سوی حکومت ایران روبهرو هستند.
در این ماه
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز پنجشنبه ۱۹ مرداد ماه ۱۴۰۲، عمران شه بخش، شهروند اهل سنت، متولد: ۱۳۸۴، فرزند: نعمت الله، ساکن زاهدان، زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، به اداره نظارت و پیگیری اطلاعات سپاه زاهدان، احضار و تحت بازجویی قرار گرفت.
به گزارش حقوق بشر در ایران، در ساعات پایانی پنجشنبه ۱۹ مرداد ماه ۱۴۰۲، یونس نهتانی، متولد: ۱۳۶۷، فرزند: حبیب، اهل و ساکن زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان و از فعالان مذهبی اهل سنت، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه از زندان مرکزی زاهدان، آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، حمزه درویش، شهروند اهل سنت و زندانی عقیدتی محبوس در زندان لاکان رشت، از بابت پرونده ای که در دوران حبس بر علیه وی باز شده پس از محاکمه در شعبه اول دادگاه انقلاب شهر رشت مرکز استان گیلان، به ریاست قاضی احمد درویش، در مجموع به تحمل ۱۴ سال حبس تعزیری و تبعید به شهرستان رامهرمز از توابع استان خوزستان، محکوم شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز پنجشنبه ۱۹ مرداد ماه ۱۴۰۲، حمزه درویش، اهل شهرستان تالش از توابع استان گیلان، شهروند اهل سنت و زندانی عقیدتی محبوس در زندان لاکان رشت، بر اثر فشارهای روحی و روانی ناشی از صدور حکم ۱۴ سال حبس تعزیری و تبعید بر علیه این زندانی عقیدتی پس از اقدام به خودکشی از طریق خوردن ۱۲ عدد قرص دیازپام در خطر مرگ قرار گرفت.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۲۲ مرداد ماه ۱۴۰۲، مولوی فتحی محمد نقشبندی، امام جمعه اهل سنت، ساکن شهرستان راسک از توابع استان سیستان و بلوچستان، به اداره اطلاعات سپاه پاسداران در شهر زاهدان، احضار و تحت بازجویی قرار گرفت.
به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای اخیر، ماموستا هادی احمدی، فعال مذهبی اهل سنت، ساکن شهرستان پاوه، به دادگاه ویژه روحانیت استان کرمانشاه، احضار شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه ۲۹ مردادماه ۱۴۰۲، مولوی فتحی محمد نقشبندی، شهروند اهل سنت، ساکن شهرستان راسک از توابع استان سیستان و بلوچستان، توسط ماموران اداره اطلاعات سپاه، پیش از ورود به شهرستان چابهار، بازداشت و برای تشکیل پرونده قضایی به بازداشتگاه آن نهاد امنیتی منتقل شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه ۲۹ مرداد ماه ۱۴۰۲، محمد نقشبندی، متولد: ۱۳۸۱، فرزند: فتحی محمد، شهروند اهل سنت، اهل و ساکن شهرستان راسک از توابع استان سیستان و بلوچستان، در چابهار توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران، بازداشت شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه ۲۹ مرداد ماه ۱۴۰۲، عبدالصمد ریگی، فعال مذهب اهل سنت، ساکن شهرستان میرجاوه از توابع استان سیستان و بلوچستان، توسط نیروهای امنیتی، بازداشت شد.
ردیف | موارد نقض حقوق بشر | تعداد |
۱ | احضار و بازجویی | ۲ |
۲ | آزادی با تودیع قرار وثیقه | ۱ |
۳ | صدور حبس تعزیری | ۱ |
۴ | صدور حکم تبعید | ۱ |
۵ | اقدام به خودکشی زندانی | ۱ |
۶ | احضار به دادگاه | ۱ |
۷ | بازداشت | ۳ |
جمع کل موارد | ۱۰ |
بهائیان
ایران، کشوری که در آن بهائیان زیادی زندگی میکنند، آئین بهایی هنوز یک در ایران (فرقه مرتد) تلقی میشود اما شهروندان بهائی به دنبال صلح هستند، قدرت سیاسی نمیخواهند و تهدید امنیتی ایجاد نمیکنند. با این حال رژیم دینی ایران آنها را تحت تعقیب قرار میدهد. از انقلاب ۱۳۵۷ تاکنون، بهائیان به طور سیستماتیک از دسترسی به تحصیلات عالی و همچنین حق اشتغال محروم بودهاند و اگر پیگیر حق از دست رفته خود باشند با اتهامات واهی و زندان و تهدید مواجه میگیرند و همواره در معرض دستگیریهای بدون مجوز قانونی و حبس قرار گرفتهاند. بهائیان هرگز قادر نبودهاند به طور علنی از تعالیم دینی خود پیروی کنند. آنها تقریباً در تمام مراحل زندگی مورد بدرفتاری قرار میگیرند. ممانعت از کسب و کار بهاییان یکی دیگر از فشارها و آزار و اذیتهایی است که بهاییان با آن مواجه هستند، پلیس اداره اماکن که وابسته به نیروی انتظامی است در نقاط مختلف کشور که سرکشی ماهانه به محل کسب شهروندان دارند، در اکثر مواقع محل کسب بهاییان را به دلیل عدم اجازه کسب، پلمپ میکنند.
در این ماه
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز چهارشنبه ۴ مرداد ماه ۱۴۰۲، شهرام فلاح، یکتا فلاح و پریدخت شجاعی، سه شهروند بهایی اهل استان کرمان، پس از اتمام مراحل بازجویی ها و تفهیم اتهام، با قرار وثیقه و قرار تامین، از زندان مرکزی کرمان، آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، فریده مرادی، گلنوش نصیری، شهره سالکیان، رویا ملکوتی، سهیلا احمدی، رویا قانع عزآبادی، آزیتا فروغی، نوشین مصباح و یک شهروند زن(هویت نامشخص)، برای بازپرسی و تفهیم اتهام، به شعبه ۹۰۳ دادسرای ناحیه ۹ مشهد، به ریاست علی سلیمانی مارشگ، احضار شدند اما در تاریخ ۷ مرداد ماه ۱۴۰۲، رویا ملکوتی، یکی از این ۹ شهروند بهایی، پس از حضور در جلسه بازپرسی و تفهیم اتهام، بازداشت و به زندان وکیل آباد مشهد، منتقل شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، حامی بهادری، شهروند بهایی، ساکن تهران و محبوس در اندرزگاه ۶(بند۳۵۰سابق) زندان اوین، توسط عباسعلی حوزان و خسرو خلیلی مهدیرجی، قضات شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران، در مجموع به تحمل ۶ سال حبس تعزیری، ۲ سال منع خروج از کشور و توقیف وسائل ضبط شده از وی به هنگام بازداشت به نفع دولت، محکوم شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۱۷ مرداد ماه ۱۴۰۲، ایرج شکور، صبا سفیدی، پدرام عبهر، سعیده خضوعی، سمیرا ابراهیمی و همسر وی ارسلان یزدانی، شش شهروند بهایی ساکن تهران، توسط شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران، به ریاست سیدعلی مظلوم، محاکمه خواهند شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز شنبه ۱۴مردادماه ۱۴۰۲، نگین رضایی، نکیسا صادقی، رامله تیرگرنژاد، کامیار حبیبی، مهسا تیرگر بهنمیری، الهام شارقی آرانی، صدف شیخ زاده، شهرزاد مستوری و سامان استوار، نه شهروند بهایی ساکن استان البرز، برای تحمل دوران حبس خود، پس از احضار به شعبه اجرای احکام دادسرای انقلاب کرج، بازداشت و به زندانهای (ندامتگاه) مرکزی کرج و زندان کچویی، منتقل شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه ۱۵ مرداد ماه ۱۴۰۲، سابین یزدانی، شهروند بهایی، ساکن کرج مرکز استان البرز، پس از احضار به شعبه اجرای احکام دادسرای عمومی و انقلاب کرج، بازداشت و برای سپری کردن دوران حبس تعزیری ۳ ساله خود به زندان کچویی کرج منتقل شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز شنبه ۲۱مرداد ماه ۱۴۰۲، مژگان صمیمی، شهروند بهایی محبوس و بلاتکلیف در زندان لاکان رشت، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام، با تودیع قرار وثیقه ای به مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان، آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۱۷ مرداد ماه ۱۴۰۲، ارسلان یزدانی و مادرش سعیده خضوعی، دو شهروند بهایی ساکن تهران در شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران، به ریاست سیدعلی مظلوم، محاکمه شدند و ادامه این جلسه دادرسی برای محاکمه ایرج شکور، صبا سفیدی، پدرام عبهر و سمیرا ابراهیمی، در تاریخ ۷ شهریور ماه ۱۴۰۲، برگزار خواهد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، وصال ممتازی و همسر وی آنیسا سمیعیان، شهروندان بهایی ساکن شهر رشت مرکز استان گیلان، توسط شعبه ۱۱ دادگاه تجدیدنظر استان گیلان، در مجموع به ۹ سال و ۶ ماه حبس تعزیری، پرداخت جزای نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، هوشیدر زارعی، شهروند بهایی ساکن استان فارس، توسط کامران زارع و شاهرخ جابری، قضات شعبه دادگاه تجدیدنظر استان فارس به در مجموع به تحمل ۶ سال حبس تعزیری و محرومیتهای اجتماعی و همچنین به پرداخت ۵۰۰ میلیون ریال جزای نقدی، محکوم شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، در ساعات پایانی سه شنبه ۲۴ مرداد ماه ۱۴۰۲، نیوشا بدیعی ثابت، متولد: ۱۳۶۴، روانشناس و شهروند بهایی، ساکن تهران، توسط نیروهای امنیتی در شهرستان بابل از توابع استان مازندران، بازداشت و در پی ممانعت ماموران امنیتی از تماس وی با خانواده اش از مکان نگهداری وی اطلاعی حاصل نشده است.
به گزارش حقوق بشر در ایران، در ساعات پایانی سه شنبه ۲۴مرداد ماه ۱۴۰۲، سوزان عید محمدزادگان، ساکن شهرستان بابل از توابع استان مازندران، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل وی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۲۳ مرداد ماه ۱۴۰۲، آرش نبوی، متولد: ۱۳۶۷، شهروند بهایی ساکن استان اصفهان، در پی یوش ۶ تن از ماموران اداره اطلاعات استان اصفهان به منزل وی پس از تفتیش و توقیف برخی لوازم شخصی اش، بازداشت و به بازداشتگاه آن نهاد امنیتی منتقل شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۳۱ مرداد ماه ۱۴۰۲، سوزان عیدمحمدزادگان و نیوشا بدیعی ثابت ـ متولد: ۱۳۶۴، مترجم و روانشناس، دو شهروند بهایی، بازداشت شده در شهرستان بابل، علیرغم گذشت بیش از ۵ روز از تاریخ دستگیری در وضعیت بلاتکلیف بسر می برند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۳۰ مرداد ماه ۱۴۰۲، سوسن بادوام، شهروند بهایی، ساکن رشت مرکز استان گیلان، که پیشتر توسط شعبه اول دادگاه انقلاب رشت به ریاست مهدی راسخی، محاکمه شده بود در مجموع به تحمل ۴ سال و ۱ ماه و ۱۷ روز حبس تعزیری و بعنوان مجازات تکمیل هم به ۱۰ سال محرومیت از حقوق اجتماعی، محکوم شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۳۰ مرداد ماه ۱۴۰۲، آنیسا فنائیان(ایقانی) و شبنم تبیانیان، شهروند بهایی ساکن استان سمنان، توسط ماموران امنیتی در آن استان، پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم شخصی شان، بازداشت شدند.
ردیف | موارد نقض حقوق بشر | تعداد |
۱ | آزادی با تودیع قرار وثیقه | ۴ |
۲ | احضار به دادسرا | ۱۰ |
۳ | بازداشت و بلاتکلیفی | ۸ |
۴ | تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم شخصی متهم هنگام بازداشت | ۳ |
۵ | صدور حکم حبس تعزیری | ۵ |
۶ | صدور حکم منع خروج از کشور | ۱ |
۷ | صدور حکم توقیف لوازم شخصی | ۱ |
۸ | صدور حکم پرداخت جریمه نقدی | ۳ |
۹ | صدور حکم محرومیت از حقوق اجتماعی | ۴ |
۱۰ | تائید حکم بدون تشکیل جلسه دادرسی در مرحله تجدیدنظرخواهی | ۱ |
۱۱ | احضار به دادگاه جهت محاکمه | ۱۲ |
۱۲ | محاکمه | ۶ |
۱۳ | اجرای احکام حبس تعزیری | ۱۰ |
جمع کل موارد | ۶۸ |
سایر پیروان ادیان
بازداشتها و خشونتهای هدفمند ارگانهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی همچنان متوجه پیروان سایر ادیان در ایران است.
حاکمیت کنونی ایران و سران آن اعتقاد دارند که برخی از گروههای مذهبی دشمنان کشور هستند، زیرا باورهای مذهبی آنها ممکن است وفاداری به نظام را دچار چالش کند و به بهانه حفظ امنیت سیاسی، سرکوب فعالیتهای مذهبی را سرلوحه عناد با ادیان دیگر را قرار دادهاند.
در این ماه
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه ۸ مرداد ماه ۱۴۰۲، احمد براکوهی، درویش گنابادی و زندانی سیاسی پیشین، پس از حضور در شعبه ۱ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان فرچک از توابع استان تهران، تفهیم اتهام و با سپردن قرار التزام بطور موقت آزاد شد.
ردیف | موارد نقض حقوق بشر | تعداد |
۱ | احضار به دادسرا | ۱ |
۲ | بازپرسی و تفهیم اتهام | ۱ |
۳ | آزادی با قرار التزام | ۱ |
جمع کل موارد | ۳ |