یاشار توحیدی پس از صدور قرار توقف ادامه حبس با تودیع وثیقه آزاد شد

حقوق بشر در ایران – امروز دوشنبه ۱۰بهمن ماه ۱۴۰۱، یاشار توحیدی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، پس از صدور قرار توقف ادامه حبس آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه ۹ بهمن ماه ۱۴۰۱، یاشار توحیدی، دانشجوی رشته هوا فضا دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات تهران و زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، پس از صدور قرار توقف ادامه حبس با تودیع وثیقه جهت تکمیل مراحل درمانی بیماری خود آزاد شد. یاشار توحیدی در اندرزگاه ۸ زندان اوین، در حال سپری کردن بخشی از مجموع حبس تعزیری ۳ سال و ۵ ماه خود بود.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”تحمل حبس تعزیری آقای توحیدی، در پی بیماری وی با صدور قرار توقف ادامه حبس و پس از تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان میسر و این زندانی سیاسی برای انجام مراحل درمانی خود تا زمان تکمیل درمان آزاد شد.”
لازم به اشاره است، یاشار توحیدی، در حالی که به نوعی بیماری با نام اختصاری (ADD) مبتلا است و باید داروهای مورد نیاز خود را بصورت مستمر استفاده کند اما با توجه به سهل انگاری و بی توجهی مسئولان زندان اوین وی از دسترسی منظم به داروهای خود محروم ماند و همین مساله منجر به وخامت وضعیت سلامت وی شد.
یاشار توحیدی، در تاریخ ۲ تیر ماه ۱۴۰۰، توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران در تهران بازداشت و پس از انتقال به زندان اوین و طی مراحل بازجوئی و بازپرسی در تاریخ ۱۴ تیر ماه ۱۴۰۰ با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان آزاد شده بود.
یاشار توحیدی، در تاریخ ۲۷ دی ماه ۱۴۰۰، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری محاکمه و چندی بعد به اتهام(اجتماع و تبانی از طریق عضویت در گروههای مارکسیستی) به تحمل ۲ سال و ۹ ماه حبس تعزیری و از بابت اتهام(فعالیت تبلیغی علیه نظام)هم به تحمل ۸ ماه حبس تعزیری محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تائید شد. با اعمال ماده ۱۳۴ از قانون مجازات اسلامی تحمل ۲ سال و ۹ ماه از مجموع این حکم برای یاشار توحیدی لازم به اجرا شد.
این فعال سیاسی، در تاریخ ۱۷ خردادماه ۱۴۰۱، برای سپری کردن دوران حبس تعزیری خود پس از احضار به شعبه ۱ اجرای احکام دادسرای زندان اوین، بازداشت و به این زندان منتقل شد.
یاشار توحیدی، پیشتر هم در تاریخ ۲۰ خرداد ۱۳۹۷، توسط مأموران اطلاعات سپاه در مقابل منزل پدریاش در تهران بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه این ارگان امنیتی و ممانعت بازجویان این ارگان امنیتی برای دسترسی وی به وکیل پس از طی مراحل بازجوئی در تاریخ ۱۲ تیر ماه ۱۳۹۷، با تودیع وثیقه آزاد شده بود.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.
سرکوب آزادی بیان و عقیده ناقض، ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید کرده است.
بازداشت خودسرانه و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم، ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.