محکومیت سهند مرتضوی، امیررضا دوزنده و هادی علیزاده به حبس و مجازات تکمیلی

حقوق بشر در ایران – امروز دوشنبه ۱۰بهمن ماه ۱۴۰۱، سهند مرتضوی، امیررضا دوزنده و هادی علیزاده، سه تن از دانشجویان بازداشت شده در جریان اعتراضات سراسری، توسط دادگاههای انقلاب، به تحمل حبس تعزیری، حبس تعلیقی، منع خروج از کشور و به محرومیت از فعالیت در فضای مجازی و سایر مجازاتهای تکمیلی محکوم شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از شورای صنفی دانشگاههای کشور، طی روزهای گذشته، سهند مرتضوی، دانشجوی مقطع مهندسی در دانشگاه تهران و از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری، پس از محاکمه در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری، در مجموع به تحمل ۳ سال حبس تعزیری با طول مدت تعلیق ۵ ساله، منع خروج از کشور و ۳ فقره دیگر مجازات تکمیلی محکوم شد.
براساس این گزارش، از مصادیق حقوقی اتهام یا اتهامات مندرج در کیفرخواست صادره بر علیه سهند مرتضوی اطلاعی در دسترس نیست اما وی به تحمل ۳ سال حبس تعزیری با طول مدت تعلیق ۵ ساله، ۵ سال منع خروج از کشور، ۵ سال محرومیت از حق استفاده از گوشی هوشمند، ۵ سال منع حق استفاده از شبکه های اجتماعی و ۳ نوبت حضور در مزار شهدای امنیت در قطعه ۵۰ بهشت زهرا از ساعت ۶ الی ۷ با تائید و نظارت حراست بنیاد شهید و امور ایثارگران تهران محکوم شد.
لازم به اشاره است، سهند مرتضوی، در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از انتقال به زندان اوین و طی مراحل بازجوئی سپس توسط شعبه بازپرسی دادسرای ناحیه ۳۳ تهران تفهیم اتهام شد.
افزون براین، طی روزهای اخیر، امیررضا دوزنده، دانشجوی رشته جامعه شناسی در دانشگاه آزاد واحد ساری مرکز استان مازندران، توسط شعبه دادگاه انقلاب شهر ساری، به تحمل ۳ سال حبس، ۲ سال تبعید، ۲ سال منع خروج از کشور و ۲ سال محرومیت از فعالیت در فضای مجازی محکوم شد.
براساس این گزارش، از مصادیق حقوقی اتهام یا اتهامات مندرج در کیفرخواست خواست صادره بر علیه امیررضا دوزنده اطلاعی در دسترس نیست اما این اتهامات منطبق با اعتراضات سراسری اخیر است.
لازم به اشاره است، امیررضا دوزنده، مدیر مسئول نشریه دانشجویی ضد، در تاریخ ۱۶ مهر ماه ۱۴۰۱، توسط ماموران امنیتی بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه اداره اطلاعات استان مازندران در شهر ساری و طی مراحل بازجوئی و سپس بازپرسی سپس در تاریخ ۷آذر ماه ۱۴۰۱، با تودیع وثیقه آزاد شد.
کانال تلگرامی دانشجویان متحد هم در خبری افزود؛ طی روزهای گذشته، هادی علیزاده، دانشجوی مقطع دکترا در دانشکده داروسازی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران، پس از محاکمه در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست محمدرضا عموزاد مهدریجی، به تحمل حبس تعزیری و تعلیقی محکوم شد.
براساس این گزارش، از مصداق حقوقی اتهام مندرج در کیفرخواست صادره بر علیه هادی علیزاده اطلاعی حاصل نشده اما این دانشجوی رشته داروسازی به تحمل ۲۳ ماه حبس تعلیقی و ۱ ماه حبس تعزیری با احتساب روزهای بازداشت اولیه خود محکوم شده است.
لازم به اشاره است، هادی علیزاده، اوایل مهر ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی و طی مراحل بازجویی و بازپرسی سپس با تودیع وثیقه آزاد شد.
احکام صادره بر علیه هادی علیزاده، امیررضا دوزنده و سهند مرتضوی، توسط دادگاه های بدوی صادر و قابل بررسی مجدد در محاکم تجدیدنظر استان تهران است.
پس از اعلام خبر جان باختن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله، اهل شهرستان سقز در بازداشتگاه نیروی انتظامی در تهران، اعتراضات گسترده ای در شهرهای مختلف برگزار شد. و در پی آن بسیاری از شهروندان کشته، مجروح و توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از برگزاری اعتراضات صنفی و مدنی ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.