گزارشی از برگزاری جلسه محاکمه آرمیتا عباسی در دادگاه انقلاب کرج

حقوق بشر در ایران – امروز سه شنبه ۱۱بهمن ماه ۱۴۰۱، جلسه دادگاه رسیدگی به آرمیتا عباسی در شعبه ۱ دادگاه انقلاب کرج به ریاست موسی آصف الحسینی برگزار شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از انصاف نیوز، روز یکشنبه ۹ بهمن ماه ۱۴۰۱، آرمیتا عباسی، ساکن استان البرز و از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری و محبوس در زندان کچویی کرج توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب این شهر به ریاست موسی آصف الحسینی و با وکالت شهلا اوجی محاکمه شد.
براساس این گزارش، اتهامات آرمیتا عباسی در این جلسه دادرسی (تبلیغ علیه نظام)، (اجتماع و تبانی) عنوان شده و محمد اسماعیلبیگی و سونیا محمدی، به دلیل آنچه عدم اجابت درخواست ملاقات حضوری آنها با موکل شان اعلام شده استعفا داده و شهلا اوجی، وکالت این پرونده را به عهده گرفته است.
شهلا اوجی، در تشریح وضعیت برگزاری جلسه دادرسی به پرونده آرمیتا عباسی گفت:”دادگاه خوبی برگزار شد. اصولی و قانونی بود. موکل هم توانست از خود دفاع کند. بنده هم بصورت شفاهی و کتبی از ایشان دفاع کردم. به نظرم میرسید که دادگاه مثبتی است ولی تا زمانی که رای دادگاه صادر نشده نمیتوان راجع به آن اظهار نظر کرد اما جلسهای که برگزار شد جلسهی مثبتی بود.”
این وکیل دادگستری در خصوص وضعیت جسمانی و روحی آرمیتا عباسی افزود:”حال ايشان خوب بود. من كه ديدم مشكلي نداشتند. بنده هم با آقاي قاضي صحبت كردم كه قرار بازداشت ايشان باتوجه به بيمارياي كه دارند به وثيقه تبديل شود؛ آقاي قاضی هم فرمودند كه چون قرار است راي صادر كنند بعد از صدور راي بياييد صحبت كنيم. ما هم منتظر هستيم كه ببينيم اول راي چه چيزي است و بعد صحبت كنيم كه به قرار وثيقه تبديل شود.”
شهلا اوجی در خصوص روند برگزاری دادگاه گفت:”در ابن جلسه دادرسی آرمیتا، حضور داشت و خودش هم دفاع کردند. مطابق قانون ایشان ابتدا دفاع کردند و بعد من از ایشان دفاع کردم. ما دفاعیاتمان را ارائه دادیم و اجازهی صحبت داشتیم. ما هم صورتجلسه نوشتیم و هم لایحه ارائه دادیم. دادرسی، دادرسي خوبي بود و من ارزيابي خوبي دارم منتهي تا زماني كه راي صادر نشود نميتوان قضاوت كرد. ما دفاعيات خوبی ارائه داديم؛ دفاع موكل هم خوب و صادقانه بود.”
وکیل آرمیتا عباسی در پاسخ به سوالی در خصوص باتوجه به نگرانيها پیرامون وضعیت جسمانی آرمیتا عباسی، آیا این امکان وجود داشت که قبل از برگزاری این جلسه به وضعیت جسمانی ایشان رسیدگی بهتری شود؟ نقل قولهایی وجود داشت که یا امکان رسیدگی کامل و خوب به شرایط ایشان وجود نداشته و یا این کار را انجام ندادهاند، شما اطلاعی دارید اعلام کرد:”من دیروز اعلام وکالت کردم و امروز ایشان را دیدم. ایشان حال جسمی بدی نداشتند و صحیح و سلامت بودند. سابقا هم بخاطر بیماریشان به بیمارستان اعزام شده بودند؛ تحت درمان بودهاتد و درمانها صورت گرفته ولی خب قطعا نیاز دارند بیرون بیایند چون درمانهای داخل زندان یا بیمارستانهای وابسته به زندان نمیتواند خیلی مطلوب باشد. قطعا نیاز دارند تبدیل قرارشان به وثیقه مورد قبول قرار بگیرد. من از صحت و سقم هیچکدام از این شایعات اطلاع ندارم. حال جسمی ایشان خوب بود مضاف بر اینکه شرایط اعزام ایشان به دادگاه هم با مشکلی روبرو نشد.”
در خاتمه نیز شهلا اوجی، در پاسخ به سوالی در خصوص تاریخ اعلام رای نهایی افزود:”قاعده این است که قاضی وقتی ختم جلسه را اعلام میکند قاضی یک هفتهای رای را صادر کند؛ این قانون است اما خب باید دید آیا ختم جلسه اعلام شده؟! اما عموما طی یک الی دو هفته رای را صادر میکنند.”
لازم به ذکر است، آرمیتا عباسی، اویل مهر ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در شهر کرج بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه و طی مراحل بازجوئی و بازپرسی سپس به زندان کچویی در این شهر منتقل شد.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از برگزاری تجمعات و تظاهرات اعتراضی ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
ممانعت از دسترسی متهم به وکیل در مراحل بازجویی و بازپرسی و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی، ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.