
حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۲۳آذر ماه ۱۴۰۱، جلسه بازپرسی و تفهیم اتهام حسن عباسی و فرشید مُعَنّایی، در شعبه ۴ بازپرسی دادسرای بندرعباس برگزار شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز پنجشنبه ۱۹ آذر ماه ۱۴۰۱، حسن عباسی، روزنامه نگار و فعال رسانه ای به همراه فرشید مُعَنّایی، مدیر عامل انجمن ضایعات نخاعی استان هرمزگان، پس از احضار به شعبه ۴ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان بندرعباس تفهیم اتهام شدند.
براساس احضاریه ای که در تاریخ ۱۹ آذر ماه برای این شهروندان از طرف محمدقائم پاک نژاد، بازپرس شعبه ۴ دادسرای عمومی و انقلاب بندرعباس ارسال شده بود، از حسن عباسی و فرشید مُعنایی خواسته شده بود تا برای ارائه دفاع از خود در برابر اتهام (نشر اکاذیب) ظرف مدت ۵ روز از تاریخ دریافت ابلاغیه در آن واحد قضایی حاضر شوند.
یک منبع مطلع در تشریح این خبر به حقوق بشر در ایران گفت:”این پرونده در پی شکایت رئیس کل دادگستری و دادستان عمومی و انقلاب شهرستان بندرعباس بر علیه حسن عباسی و فرشید مُعنایی تشکیل شده است.”
لازم به ذکر است، حسن عباسی، پیشتر هم در تاریخ ۱آذر ماه ۱۴۰۱، حسن عباسی و مهدی تدین، دو روزنامه نگار و فعال رسانه ای، پس از محاکمه در شعبه ۱ دادگاه کیفری ۱ استان کرمان به ریاست قاضی حسین روحانی و مستشار دادگاه – علی سیدی، از اتهامات (افترا به قصد تشویش اذهان عمومی) و (نشر اکاذیب)، تبرئه شده بود.
حسن عباسی، از بابت پرونده ای دیگر نیز در تاریخ ۹ شهریور ماه ۱۴۰۱، به اتهام(فعالیت تبلیغی علیه نظام) در پی شکایت اطلاعات سپاه از این روزنامهنگار، به علت پوشش خبری وضعیت زلزله زدگان سایه خوش، توسط شعبه ۵دادگاه کیفری ۲ شهرستان بندرلنگه محاکمه شد اما در پی اعلام عدم صلاحیت شعبه رسیدگی کننده و ارجاع پرونده به دادگاه انقلاب در تهران سپس به شعبه ۱۶ بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه ارجاع شد و این روزنامه نگار در انتظار تعیین تاریخ دادرسی است.
حسن عباسی، یکی از ۳ متهم این پرونده در تاریخ ۱۶ شهریور ماه ۱۳۹۹، با شکایت اطلاعات سپاه کرمان از این فعال رسانه ای با دریافت ابلاغیه ای از طریق سامانه ثنا به این ارگان امنیتی در کرمان و سپس شعبه ۱ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب این شهرستان احضار شده بود.
حقوق بشر در ایران، در تاریخ ۴ شهریور ماه ۱۳۹۹، با انتشار گزارشی احضار امیررضا امیرتیموری، عضو خانه مطبوعات به همراه حسن عباسی، روزنامه نگار و از اعضای انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران، به پلیس فتا را اطلاع رسانی کرده بود.
- بیشتر بخوانید: احضار تلفنی ۲روزنامه نگار به پلیس فتا در پی شکایت محمدرضا پور ابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس
همچنین، در تاریخ ۵ آذر ماه ۱۳۹۸، حسن عباسی، در پی انتشار گزارشی از نحوه عملکرد ضعیف استاندار هرمزگان با شکایت این مقام استانی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و چندی بعد آزاد شد.
سرکوب روزنامه نگاران و فعالان رسانه ای بر طبق سناریوی از پیش تعریف شده ارگانهای امنیتی و قضایی در ایران ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.