
حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۳ خرداد ماه ۱۴۰۲، جواد لعل محمدی، زندانی سیاسی محبوس در زندان وکیل آباد مشهد از حق تماس تلفنی و ملاقات محروم شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز چهارشنبه ۳ خرداد ماه ۱۴۰۲، جواد لعل محمدی، اهل و ساکن مشهد، فرهنگی بازنشسته و زندانی سیاسی محبوس در بند ۱ـ۶ زندان وکیل آباد مشهد مرکز استان خراسان رضوی، در اقدامی از سوی دادستان و با همراهی مسئولان این زندان به مدت ۱۴ روز از حق تماس تلفنی و همچنین بیش از ۲ ماه هم از حق ملاقات محروم شد. این زندانی سیاسی، با احتساب ۲ پرونده قضایی در مجموع به تحمل ۲۱ سال حبس محکوم شده که بخشی از آن لازم به اجرا است.
به نقل از یک منبع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”چندی پیش آقای لعل محمدی با انتشار یک فایل صوتی از زندان وکیل آباد به تشریح و اعتراض نسبت به وضعیت کنونی کشور شهروندان در ایران پرداخته بود که پس از آن بنا به دستور دادستانی مشهد و مسئولان زندان وکیل آباد، این زندانی سیاسی از تاریخ ۱ خرداد ماه ۱۴۰۱، به مدت ۸۵ روز از حق ملاقات حضوری و کابینی و ۲ هفته هم از حق تماس تلفنی با خانواده خود محروم شد و این محرومیت بر علیه آقای لعل محمدی در حالی صورت گرفته که وی به همراه عباس واحدیان شاهرودی در یک سلول انفرادی منتهی در بند عمومی زندان وکیل آباد دوران حبس خود را سپری می کنند.”
لازم به اشاره است، جواد لعل محمدی، در تاریخ ۹ مردادماه ۱۴۰۱، از بابت پرونده ای جدید با اتهامات (مصاحبه های وی با رسانه های خارج از کشور) و (عضویت در شورای تصمیم) به تحمل ۸ سال حبس تعزیری محکوم شد و این در حالی بود که از حق دسترسی به وکیل مورد نظر خود نیز محروم بوده است. با احتساب پرونده قبلی و پرونده جدید، جواد لعل محمدی در مجموع به تحمل ۲۱ سال حبس محکوم شده که بخشی از آن لازم به اجرا است.
این فرهنگی بازنشسته، در تاریخ ۲۱ مهر ماه ۱۴۰۰، توسط ماموران اداره اطلاعات مشهد بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه و طی مراحل بازجوئی در بهمن ماه ۱۴۰۰ به شعبه ۹۰۳ بازپرسی دادسرای این شهر به ریاست سلیمانی، منتقل و پس از تفهیم اتهام به بازداشتگاه اداره اطلاعات بازگردانده شد و اواسط فروردین ماه ۱۴۰۱، به بند قرنطینه زندان وکیل آباد و چندی بعد هم به بند جرائم غیرسیاسی ۱-۶ منتقل شد.
همچنین، در تاریخ ۱۰ شهریور ماه ۱۴۰۰، جواد لعل محمدی، به همراه همسرش عزت جوادی حصار، آیدا لعل محمدی و خواهرش، توسط ماموران اداره اطلاعات مشهد بازداشت و پس از چند ساعت خواهر جواد لعل محمدی، همسر و دختر وی آزاد شدند و جواد لعل محمدی پس از ۴ روز بازداشت و بازجویی در تاریخ ۱۴ شهریور ماه ۱۴۰۰ آزاد شده بود.
این فعال مدنی، پیشتر هم در تاریخ ۱۵ بهمن ماه ۱۳۹۸، پس از احضار به اداره اطلاعات مشهد بازداشت و پس از مدتی آزاد شده بود.
جواد لعل مدنی، در جریان تجمع اعتراضی جمعی از فعالان مدنی در مرداد ماه ۱۳۹۸، در مقابل ساختمان دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی بازداشت و پس اطلاعات از طی مراحل بازجویی در تاریخ ۱ آبان ماه ۱۳۹۸، با تودیع قرار وثیقه ای به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان آزاد شده بود.
جواد لعل محمدی، در تاریخ ۱۳ بهمن ماه ۱۳۹۸، توسط شعبه ۴ دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی هادی منصوری از بابت اتهامات (ایجاد دسته و یا گروه برای درخواست استعفای رهبر جمهوری اسلامی) و (فعالیت تبلیغی علیه نظام) به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شد.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.