بازداشت و بلاتکلیفی ۴ شهروند و آزادی ۲ شهروند دیگر با تودیع وثیقه

حقوق بشر در ایران – امروز دوشنبه ۲۶دی ماه ۱۴۰۱، ماموران امنیتی در شهرستان قروه، توحید عبدالملکی را بازداشت کردند. همچنین، جواد آصفی، اهل شهرستان سمیرم، محمدرضا سمرلی و امیرحسین سمرلی، شهروندان اهل قائم شهر، بطور بلاتکلیف در بازداشت بسر می برند. از سوی دیگر، میلاد عبدی – خبرنگار ساکن تهران و لیلا ناصری، شهروند اهل شهرستان بناب از توابع استان آذربایجان شرقی، پس از اتمام بازجوئی ها با تودیع وثیقه آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز دوشنبه ۲۶ دی ماه ۱۴۰۱، امیرحسین سمرلی، متولد: ۱۳۷۹ و محمدرضا سمرلی، متولد: ۱۳۸۲، اهل شهرستان قائمشهر از توابع استان مازندران، علیرغم گذشت ۴۴ روز از تاریخ بازداشت در بلاتکلیفی بسر می برند.
براساس این گزارش، محمدرضا سمرلی و برادر وی امیرحسین سمرلی، از تاریخ بازداشت خود بطور بلاتکلیف در زندان شهرستان قائمشهر محبوس و از حقوق اولیه یک متهم محروم هستند.
لازم به ذکر است، امیرحسین سمرلی و برادر وی محمدرضا سمرلی، در تاریخ ۱۲ آذرماه ۱۴۰۱، در پی یورش نیروهای امنیتی، به منزل آنها در شهرستان قائمشهر پس از تفتیش منزل و توقیف برخی لوازم شخصی آنها بازداشت شدند.
تا لحظه تنظیم این خبر، از دلایل بازداشت و مصادیق حقوقی اتهامات این ۲ برادر اطلاعی حاصل نشده است.
افزون بر این؛ امروز دوشنبه ۲۶ دی ماه ۱۴۰۱، جواد آصفی، هنرمند و فعال عرصه موسیقی و خوانندگی، اهل شهرستان سمیرم از توابع استان اصفهان، پس از گذشت ۱۵ روز از تاریخ دستگیری، بطور بلاتکلیف در زندان (مرکزی) دستگرد اصفهان بسر می برد.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”بنا به اعلام ضابط امنیتی پرونده در تاریخ ۲۵ دی ماه ۱۴۰۱، قرار بازداشت جواد آصفی به مدت ۱ ماه دیگر برای انجام بازجویی های بیشتر تمدید شد.”
لازم به اشاره است، جواد آصفی، سحرگاه ۱۲ دی ماه ۱۴۰۱، به اتهام (شرکت در مراسم چهلم علی عباسی، از جان باختگان اعتراضات سراسری و خواندن آواز در آن مراسم) توسط نیروهای امنیتی بازداشت و جهت تشکیل پرونده به زندان مرکزی (دستگرد) اصفهان منتقل شد.
با توجه به تداوم بازجویی ها و تمدید قرار بازداشت از مصادیق حقوقی اتهامات مطروحه علیه جواد آصفی، اطلاعی در دست نیست.
کُردپا هم با انتشار خبری کوتاه افزود؛ روز شنبه ۲۴ دیماه ۱۴۰۱، توحید عبدالملکی، متولد: ۱۳۸۲، اهل شهرستان قروه از توابع استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
با توجه به ممانعت ارگان امنیتی بازداشت کننده توحید عبدالملکی برای امکان برقراری تماس وی با خانواده، تا لحظه تنظیم این خبر از مکان نگهداری وی اطلاعی حاصل نشده است.
لازم به اشاره است، توحید عبدالملکی، پیش از این هم توسط یکی از ارگانهای امنیتی در شهرستان قروه بازداشت و پس از طی مراحل بازجویی و بازپرسی سپس با تودیع وثیقه آزاد شده بود.
از سوی دیگر، امروز دوشنبه ۲۶ دی ماه ۱۴۰۱، لیلا ناصری، اهل شهرستان بناب و محبوس و بلاتکلیف در زندان شهرستان مراغه از توابع استان آذربایجان شرقی، پس از اتمام بازجویی ها با تودیع وثیقه آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی لیلا ناصری، با تودیع وثیقه و تا اتمام مراحل دادرسی صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، لیلا ناصری، در تاریخ ۲۹ آبان ماه ۱۴۰۱، هنگام برگزاری اعتراضات سراسری در شهرستان بناب از توابع استان آذربایجان شرقی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه اطلاعات نیروی انتظامی و سپس بازداشتگاه وزارت اطلاعات در میدان یادبود شهرستان بناب چندی بعد به زندان مراغه منتقل و مدتی را بطور بلاتکلیف در این زندان بسر برد.
تا لحظه تنظیم این خبر، از اتهامات مطروحه علیه لیلا ناصری اطلاعی در دست نیست.
شبکه شرق هم در خبری افزود؛ امروز دوشنبه ۲۶ دی ماه ۱۴۰۱، میلاد علوی، روزنامه نگار و فعال رسانه ای، ساکن تهران و محبوس و بلاتکلیف در زندان اوین، پس از اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی میلاد عبدی، با تودیع وثیقه و تا اتمام مراحل دادرسی صورت گرفته و این روزنامه نگار باید در انتظار دریافت ابلاغیه دادرسی خود باشد.
لازم به اشاره است، میلاد علوی، خبرنگار روزنامه شرق، در تاریخ ۱۲ دی ماه ۱۴۰۱، پس از احضار به شعبه بازپرسی دادسرای ناحیه ۳۳ تهران و تفهیم اتهام، بازداشت و به زندان اوین منتقل شده بود.
تا لحظه تنظیم این خبر، از مصادیق حقوقی اتهام یا اتهامات تفهیم شده به میلاد علوی اطلاعی در دست نیست.
سرکوب آزادی بیان و اندیشه و پرونده سازی بر علیه شهروندان به سبب اعتراضات مدنی و سایر فعالیتهای مسالمت آمیز آنها، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
عدم امکان دسترسی به وکیل مورد نظر متهم و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.