جمعه , ۰۴ فروردین , ۱۴۰۲
جمعه, مارس 24

بازداشت و بلاتکلیفی ۵ شهروند و آزادی کیوان قربانی نژاد با تودیع وثیقه

0
110

حقوق بشر در ایران – امروز یکشنبه ۱۶بهمن ماه ۱۴۰۱، ندا مستقیمی، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد. همچنین، نیروهای امنیتی در شهرستان تفتان، محمدعمر ریگی و یک شهروند دیگر با هویت نامشخص را بازداشت کردند. در ادامه نیز، پویا رستمی از سوی نیروهای امنیتی در شهر سنندج بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. افزون بر این، مجید قره باغی، زندانی سیاسی پیشین، در سهر ساری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از گذشت نزدیک به ۸۰ روز از وضعیت وی اطلاعی در دست نیست. از سوی دیگر، کیوان قربانی نژاد، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان نقده آزاد شد.

به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از امتداد، امروز یکشنبه ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، ندا مستقیمی، از زندانیان سیاسی پیشین، ساکن تهران، در پی مراجعه نیروهای امنیتی به محل کار وی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. وی پیشتر هم در جریان اعتراضات سال ۱۳۸۸ در تهران بازداشت شده بود. 

مادر ندا مستقیمی، در تشریح این خبر اعلام کرد:”صبح امروز ماموران یک نهاد امنیتی به خانه آنها مراجعه کرده و منزل را تفتیش کردند.”

وی همچنین افزود:”ماموران امنیتی در تماس تلفنی به ندا مستقیمی اعلام کرده‌ بودند فردا برای چند پرسش و پاسخ مجددا به خانه ما مراجعه می‌کنند. همچنین از او خواسته بودند که فردا در منزل حضور داشته‌باشند. با این حال همزمان نیروهای امنیتی به محل کار ندا مستقیمی مراجعه کرده و او را بازداشت کردند.” 

لازم به اشاره است، ندا مستقیمی، نخستین مرحله در جریان اعتراضات سال ۱۳۸۸ در تهران بازداشت و پس از انتقال به سلول انفرادی در یکی از بندهای امنیتی زندان اوین و طی مراحل بازجوئی پس از ۲۳ روز با تودیع وثیقه آزاد شد و پس از طی مراحل دادرسی و محکومیت وی به حبس تعزیری برای اجرای حکم خود در سال ۱۳۹۴، بازداشت شده بود. 

افزون بر این؛ روز سه شنبه ۱ آذر ماه ۱۴۰۱، مجید قره باغی، از بازداشت شدگان اعتراضات اخیر و زندانی سیاسی پیشین، توسط نیروهای امنیتی در استان مازندران بازداشت و جهت بازجوئی به بازداشتگاهی در شهر ساری مرکز این استان منتقل شده و پدر او با توجه به ناتوانی در بینایی از وضعیت و مکان نگهداری فرزندش بی خبر است. 

پدر مجید قره باغی، در گفتگو با امتداد ضمن اعلام این نکته در حدود ۸۰ روز گذشته از بازداشت فرزندش گذشته اما از مکان نگهداری و اتهامات وی بی خبر است تشریح کرد:”پسر من به همراه برادرش موقتا در شمال کشور بود که نمی‌دانم به چه دلیلی، ماموران با چهار خودرو و حدود ۱۰ تن از مامورین در محل اقامت او حاضر شده و پس از اطلاع از عدم حضورش، اقدام به دستگیری او در شهر کرده و به محل اقامت منتقلش می‌کنند.”

وی همچنین افزود:”پسر من سگی هم داشته و ماموران آن سگ را هم کشته و پس از آن، پسرم را به همراه ضبط وسائل الکترونیکی(تلفن همراه، لب تاپ و دوربین فیلم‌برداری) و دو موتورسیکلت بازداشت کردند.”

پدر مجید قره باغی، ضمن ابراز نگرانی در پی تداوم بی خبری از وضعیت فرزندش تصریح کرد:”از زمان بازداشت او تا امروز حدود ۸۰ روز گذشته، هنوز هیچ ملاقاتی با پسرم نداشته‌ایم و البته این اواخر اجازه تماسی به او داده‌اند و از شماره تماس نامعلومی با ما تماس می‌گیرد. متاسفانه وقتی هم پیگیر شدیم که از محل بازداشت اطلاعاتی به دست بیاوریم، هیچ اطلاعی به دست نیامد و همانطور که خودش هم در همین حد اطلاع دارد، فقط می‌دانیم در شهر ساری نگهداری شده اما از محل دقیق بازداشت او هیچ خبری نداریم.” 

وی در خصوص علت بازداشت و مصادیق حقوقی اتهامات مجید قره باغی خاطرنشان کرد:”ما حتی هنوز خبر نداریم که آیا بازجویی‌های پسرم تمام شده یا اصلا تفهیم اتهامی برای پرونده او صورت گرفته یا خیر. فقط یک بار خودش گفت که در جلسه‌ای با قاضی تند شده و قاضی هم در مقابل شدت عمل به خرج داده است.” 

پدر مجید قره باغی در خاتمه تاکید کرد:”من خود نابینا هستم و قبلا هم همسرم را به همراه دو تن از پسرانم در یک سانحه رانندگی از دست داده‌ام. واقعا در حال حاضر، تحمل این فشار روانی برای من ممکن نیست و شرایط و وضعیت سختی را تجربه می‌کنیم. درخواست ما از دستگاه قضائی، آزادی پسرم بوده و دست کم اینکه اجازه بدهند تا پس از نزدیک به هشتاد روز ملاقاتی با او داشته باشیم. ادامه این وضعیت بلاتکلیفی و بیخبری واقعا برای ما سخت شده و امیدوارم که هر چه زودتر خبری از پسرم به دست ما برسد.” 

لازم به اشاره است، مجید قره باغی، در تاریخ ۲۸ آبان ماه ۱۳۹۸، در جریان اعتراضات، توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران در تهرانسر بازداشت و به بازداشتگاه این ارگان امنیتی منتقل و در تاریخ ۱۰ آذر ماه ۱۳۹۸، پس از اتمام مراحل بازجویی و سپس بازپرسی در شعبه ۱ دادسرای ناحیه ۳۳ تهران و تفهیم اتهام (اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور) به تیپ ۵ زندان تهران بزرگ منتقل شد. 

با آغاز مراحل دادرسی، در تاریخ ۲۷ فروردین ماه ۱۳۹۹، مجید قره باغی، توسط شعبه ۲۴ دادگاه انقلاب تهران، از بابت اتهام (اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور) به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شد. پس از ابلاغ حکم و اعلام تسلیم به رای و اعمال ماده ۴۴۲ قانون آئین دادرسی کیفری با کسر ۱/۴ از مجموع ۵ سال حبس تعزیری باقی مانده حبس تعزیری وی به ۳ سال و ۲ ماه حبس تعزیری کاهش پیدا کرد و پس از تحمل ۱ سال و ۶ ماه از مجموع حبس خود بطور مشروط از زندان تهران بزرگ آزاد شده بود. 

وبسایت حال وش هم‌ در خبری دیگر اعلام کرد؛ روز پنجشنبه ۱۳ بهمن ماه ۱۴۰۱، محمد عمر ریگی، متولد: ۱۳۷۶، ساکن روستای گروک از توابع شهرستان تفتان به همراه یک فرد دیگر (هویت نامشخص)، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. 

به نقل از یک منبع مطلع:”ماموران امنیتی برای بازداشت محمدعمر ریگی با بیش از ۲۷ خودرو به روستای گروک و منزل وی یورش برده و سپس وی را بازداشت کردند. 

تا لحظه تنظیم این خبر، از مکان نگهداری، علت دقیق بازداشت و مصادیق حقوقی اتهامات منتسب شده به این افراد اطلاعی حاصل نشده است. 

وبسایت کُردپا هم با انتشار خبری اعلام کرد؛ روز چهارشنبه ۱۲ بهمن‌ماه ۱۴۰۱، پویا رستمی‌پور، ۳۲ ساله، دانش آموخته رشتە بیوشیمی از دانشگاە آزاد واحد سنندج مرکز استان کردستان، ماموران اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و به بازداشتگاه شهرامفر منتقل شد. 

براساس این گزارش، ماموران پس از بازداشت پویا رستمی پور محل سکونت وی را تفتیش کرده و برخی لوازم الکترونیکی وی شامل گوشی تلفن‌ همراه و کامپیوتر وی را توقیف کردند.‌

تا لحظه تنظیم این خبر، از دلیل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی در دسترس نیست.

از سوی دیگر، روز پنج‌شنبه ۱۳ بهمن‌ماه ۱۴۰۱، کیوان قربانی‌نژاد فرزند: لقمان، اهل پیرانشهر و از بازداشت شدگان‌ اعتراضات سراسری، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان نقده آزاد شد.

براساس این گزارش، آزادی کیوان قربانی نژاد پس از تفهیم اتهام وی و با تودیع وثیقه صورت گرفته است.

لازم به اشاره است، کیوان قربانی‌نژاد، در تاریخ ۲۲ مهرماه ۱۴۰۱، از سوی نیروهای امنیتی در شهرستان پیرانشهر بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه و طی مراحل بازحویی سپس به زندان نقده منتقل شده بود. 

سرکوب آزادی بیان و ممانعت از برگزاری اعتراضات صنفی و مدنی ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.

عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.

همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.

 در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.

برچسب هامجید قره باقیمجید قره باغیمجیدقره باقیمجیدقره باغیمحمد عمر ریگیمحمدعمر ریگیمحمدعمرریگیمحاکمه شهروندان کوردمراحل بازجویینقض حقوق شهروندان کورد در ایرانندا مستقیمیندامستقیمییورش نیروهای امنیتیکوردکیوان قربانی نژادکردکردستانپلیس فتا در استان مازندرانپویا رستمیپویارستمیاتمام مراحل بازجوییاحضار و بازجوییاحضار و بازجویی از شهرونداناحضار و بازداشت شهرونداناحضار بازجوییاحضاروبازداشت شهرونداناداره اطلاعات سنندجاداره اطلاعات ساریاستلن مازندراناستلن کردستاناستان مازندراناستان مازندراناستان کردستانبازجوییبازداشت فعالان مدنیبازداشت بی خبریبازداشت بیخبریبازداشت شهروندانبازداشت شهروندان معترضبازداشت شهروندان کوردبازداشت شهروندان کورد در ایرانبازداشت شهروندان کورد در سنندجبازداشت شهروندان کورد درسنندجبازداشت شهروندان کردبازداشت شهروندان کرد ایرانبازداشت شهروندان کرد در سنندجبازداشتگاه اداره اطلاعات سنندجبازداشتگاه شهرامفربازداشت،سنندجسنندج کردستانساریسرکوب شهروندان کوردسرکوب شهروندان کورد ایرانسرکوب شهروندان کورد در ایرانسرکوب شهروندان شهروندان کوردشهروندان کوردشهرامفر

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.