
حقوق بشر در ایران – امروز دوشنبه ۲۴ آذر ماه ۱۳۹۹، بیژن رضائی، فعال اینستاگرامی محبوس در بازداشتگاه مرکزی شیراز واقع در زندان عادل آباد این شهرستان پس از اتمام بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، پیش از ظهر امروز دوشنبه ۲۴ آذر ماه ۱۳۹۹، بیژن رضائی، فعال فضای مجازی، پس از اتمام مراحل بازجوئی و تفهیم ۳ اتهام از زندان عادل آباد این شهرستان آزاد شد. این فعال رسانه ای در تاریخ ۶ آبان ماه سال جاری بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه پلاک ۱۰۰ و طی مراحل بازجوئی و بازپرسی به زندان عادل آباد این شهرستان منتقل شده بود. اتهامات بیژن رضائی، مرتبط با انتشار پستهایی در حمایت از نوید افکاری بوده است. رضایی، در مرداد ماه ۱۳۹۸ بطور مشروط و پس از تحمل بیش از ۲ سال از مجموع حبس تعزیری ۶ ساله اش آزاد شده بود.
یک منبع نزدیک به بیژن رضایی ضمن اعلام این خبر به حقوق بشر در ایران گفت: “پس از پیگیریهای بسیار خوشبختانه اجرای باقی مانده حبس تعزیری بیژن رضائی صورت نگرفت و این فعال اینستاگرامی با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۳ میلیارد ریال بطور موقت از زندان عادل آباد شیراز آزاد شد و باید در انتظار ابلاغ حضور در جلسه دادگاه باشد.”
لازم به ذکر است، در ساعات پایانی سه شنبه ۶ آبان ماه ۱۳۹۹، بیژن رضائی، در پی یورش ماموران پلیس امنیت شیراز به محل سکونت وی بازداشت و جهت بازجوئی و تفهیم اتهام به بازداشتگاه اداره اطلاعات موسوم به پلاک ۱۰۰ منتقل شده بود.
- بیشتر بخوانید: بازداشت بیژن رضایی توسط نیروهای امنیتی شیراز
این فعال اینستاگرامی، در تاریخ ۴ آذر ماه ۱۳۹۹، پس از اتمام مراحل بازجوئی و تفهیم ۳ اتهام « نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی، فعالیت تبلیغی علیه نظام و تشکیل گروه یا دسته به قصد برهم زدن امنیت کشور »، در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز موسوم به پلاک ۱۰۰ به زندان عادل آباد شیراز منتقل شد.
- بیشتر بخوانید: تداوم بازداشت بیژن رضایی در زندان عادل آباد شیراز
در تاریخ ۶ مرداد ماه ۱۳۹۸، بیژن رضائی، در حالی که دوران حبس تعزیر ی ۶ ساله خود را در زندان عادل آباد شیراز سپری می کرد پس از تائید درخواست آزادی مشروط و تحمل بیش از ۲ سال حبس بطور مشروط آزاد شده بود.
رضائی، در پرونده اول خود توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب شیراز به ریاست محمود ساداتی با اتهامات اجتماع و تبانی از طریق حضور در تجمعات اعتراضی غیرقانونی و سر دادن شعار و فعالیت تبلیغی علیه نظام، محاکمه و به تحمل ۶ سال حبس تعزیری محکوم شده بود.
سرکوب و بازداشت فعالان فضای مجازی و تلگرام مرتبط با سرکوب آزادی بیان و عقیده و ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.