صدور قرار منع تعقیب برای ۱۰ تن از شهروندان بازداشت شده در جریان اعتراضات اردبیل/ سند

حقوق بشر در ایران – امروز یکشنبه ۷ دی ماه ۱۳۹۹، شعبه ۱۰۶ دادگاه کیفری ۲ استان اردبیل، با صدور و ابلاغ دادنامه ای، برای ده تن از شهروندان بازداشت شده در جریان اعتراضات مهر ماه در این شهرستان قرار منع تعقیب صادر کرد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز شنبه ۲۹ آذر ماه ۱۳۹۹، مرضیه جوانشیر، مهرداد اعلایی، علی معالی، محمدرضا عبدیان، رامین داننده ایردموسی، رامین خورشیدی زنگبار، شمس علی محمدی ورگهسران، احمد محمدپور، پویا حسن خانی و داریوش نیازی شیران، ده تن از شهروندان ساکن استان اردبیل پس از تبرئه از اتهامات مطروحه بر علیه آنها از سوی شعبه ۱۰۶ دادگاه کیفری ۲ این شهرستان قرار منع تعقیب شان صادر شد. این شهروندان در جریان اعتراضات مهر ماه سال جاری که در اعتراض به درگیری نظامی بین دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان برگزار شده بود توسط ماموران انتظامی شهرستان اردبیل بازداشت و پس طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع قرار آزاد شدند.
براساس دادنامه صادره توسط شعبه ۱۰۶ دادگاه کیفری ۲ شهرستان اردبیل که در تاریخ ۲۹ آذر ماه ۱۳۹۹ صادر و طی روزهای اخیر به جملگی متهم این پرونده ابلاغ شد اتهامات مطروحه بر علیه این شهروندان «مشارکت در اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت » « مشارکت در اخلال در نظم عمومی از طریق ایجاد هیاهو و جنجال » و « تمرّد به مأموران انتظامی در حین انجام وظیفه » عنوان شده و قاضی دادگاه با استناد به ماده ۳۴۱ قانون آئین دادرسی کیفری قرار منع تعقیب جملگی این افراد را صادر کرده است.
لازم به ذکر است، مرضیه جوانشیر، در تاریخ ۱۰ مهر ماه ۱۳۹۹، در حین برگزاری تجمعات اعتراضی که با هدف اعتراض به درگیری نظامی بین دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان برگزار شده بود توسط ماموران امنیتی بازداشت و چندی بعد پس از اتمام مراحل بازجوئی و بازپرسی با تودیع قرار آزاد شد.
احمد محمد پور و علی معالی، در تاریخ ۱۰ مهر ماه ۱۳۹۹، در جریان برگزاری تجمع اعتراضی مسالمت آمیز این افراد، توسط ماموران امنیتی این شهرستان بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات اردبیل منتقل و در تاریخ ۱۵ مهر ماه ۱۳۹۹، به ترتیب با تودیع قرارهای وثیقه ای با مبالغ ۳۵۰ میلیون تومان و ۱۵۰ میلیون تومان بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی از بازداشت آزاد شدند.
- بیشتر بخوانید: افزایش تعداد بازداشت شدگان اعتراضات در شهرستان اردبیل
- بیشتر بخوانید: آزادی ۲ فعال ملی مدنی در اردبیل همزان با انتقال شهروندی دیگر به زندان تبریز
سایر متهمان که نامشان در این دادنامه ذکر شده هم در جریان همین اعتراضات در مهر ماه ۱۳۹۹، توسط ماموران انتظامی شهرستان اردبیل بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه و طی مراحل بازجوئی و بازپرسی هر یک با تودیع قرار وثیقه تا اتمام مراحل دادرسی آزاد شدند.
- بیشتر بخوانید: افزایش شمار بازداشت شدگان اردبیل همزمان باز احضار ۲ شهروند ساکن مراغه به اداره اطلاعات
لازم به ذکر است، در مهر ماه سال ۱۳۹۹، درگیری نظامی بین ۲ کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان به دلیل اختلاف اراضی بر سر قره باغ زمینه ای را ایجاد کرد که تجمعات اعتراضی در مناطق شمال غرب ایران که اکثرا از شهروندان ترک زبان هستند تجمعات اعتراضی مسالمت آمیزی را در حمایت از کشور آذربایجان برگزار کنند که این تجمعات با یورش ماموران امنیتی به خشونت کشیده شد و با افزایش تنش های نظامی بین دو کشور جمهوری ارمنستان و آذربایجان بسیاری از شهروندان این مناطق مورد احضار و بازجوئی و بازداشت قرار گرفتند.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.
همچنین سرکوب فعالان ملی مدنی در ایران ناقض اصل آزادی بیان است که در اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ میباشد که بر حق افراد بر انتشار افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی آنها تاکید شده است.
برگزاری تجمعات اعتراضی بدون حمل سلاح از جمله حقوقی است که در ماده ۲۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر و حتی در اصل ۲۷ قانون اساسی ایران که حکومت جمهوری اسلامی مدعی عمل به آن را دارد نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما تفسیرهای متفاوتی که ارگانهای امنیتی به نفع خود و در جهت ایجاد محدودیت و سرکوب شهروندان در ایران بر قانون اساسی میکنند زمینه این سرکوبها را برخوردهای امنیتی را فراهم میکند.
- صفحه دو دادنامه
- صفحه یک دادنامه