عباس دهقان، درویش گنابادی و زندانی عقیدتی آزاد شد

حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۵بهمن ماه ۱۴۰۱، عباس دهقان، درویش گنابادی و زندانی عقیدتی محبوس در زندان اوین آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز چهارشنبه ۵ بهمن ماه ۱۴۰۱، عباس دهقان، درویش گنابادی و زندانی عقیدتی محبوس در زندان اوین، پس از سپری کردن حبس تعزیری ۵ ساله خود آزاد شد. عباس دهقان، پس از بازداشت در حادثه گلستان هفتم خیابان پاسداران در بهمن ماه ۱۳۹۶، در روندی پرابهام ابهام محاکمه و به تحمل ۵ سال حبس تعزیری لازم به اجرا شده بود.
براساس این گزارش، آزادی عباس دهقان، پس از سپری کردن دوران حبس تعزیری ۵ ساله این درویش گنابادی، در حالی که حتی ۱ روز هم به وی مرخصی اعطا نشد صورت گرفته است.
عباس دهقان، پس از گذشت بیش از ۸۰۰ روز بلاتکلیفی از زمان بازداشت، در تاریخ ۸ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹، توسط شعبه ۱۱۴۶ دادگاه کیفری ۲ واقع در مجتمع قضائی بعثت تهران در بخش دوم پرونده قضایی خود از بابت اتهامات (اخلال در نظم و آسایش عمومی)، (توهین به ماموران حینانجام وظیفه)، (ضرب و جرح بسیجیان) و (شروع به قتل محمد حسین حدادیان) محاکمه در مجموع به تحمل ۶ سال و ۶ ماه حبس تعزیری، تحمل ۷۴ ضربه شلاق و پرداخت ۱۴۰ میلیون تومان دیه محکوم شد که این حکم عینا در دادگاه تجدیدنظر استان تهران تائید شد.
حقوق بشر در ایران، در تاریخ ۵ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹، با انتشار گزارشی برای اولین به شرح بلاتکلیفی ۷۹۵ روزه این درویش گنابادی بازداشت شده در حادثه گلستان هفتم پاسداران پرداخت.
این درویش گنابادی، پس از بازداشت در حادثه گلستان هفتم، به مدت ۱ ماه در بازداشتگاه اداره آگاهی واقع در چهارراه شاپور تهران محبوس و پس از آن به تیپ ۴ زندان تهران بزرگ منتقل شد. عباس دهقان مجدداً ۱ ماه پس از انتقال به زندان تهران بزرگ به بند ۱ الف قرارگاه ثارالله متعلق به سپاه پاسداران منتقل شد و به مدت ۳۰ روز تحت بازجوئی توام با ضرب و شتم قرار گرفت. این درویش گنابادی پس از اتمام مراحل بازجوئی به تیپ ۴ زندان تهران بزرگ منتقل شده بود.
عباس دهقان، در تاریخ ۱۰ بهمن ماه ۱۳۹۹، پس از اتمام مراحل دادرسی، توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به اتهام(اجتماع و تبانی برضد امنیت داخلی کشور) به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شد. با توجه به عدم تجدیدنظرخواهی عباس دهقان به حکم دادگاه بدوی این حکم عینا تائید و به او ابلاغ شد.
این درویش گنابادی پس از اتمام مراحل دادرسی، از بابت ۱ پرونده قضایی در ۲ بخش مجموعا به تحمل ۱۱ سال و ۶ ماه حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق و پرداخت ۱۴۰ میلیون تومان جریمه نقدی بعنوان دیه به شکات پرونده محکوم شد. با توجه به تعدد جرائم این درویش گنابادی به تحمل ۵ سال و ۳ ماه حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق و پرداخت دیه که بصورت لازم به اجرا محکوم شده بود.
تجمع اعتراضی دراویش گنابادی در ۳۰ بهمن سال ۱۳۹۶ که از آن با عنوان حادثه گلستان هفتم یاد میشود در اطراف خانه نورعلی تابنده، رهبر این سلسله رخ داد که دلیل آن حضور پرتعداد نیروهای امنیتی در اطراف منزل قطب دراویش بود که این حضور با واکنش منفی سایر دراویش مواجه شد. بدنبال درگیری خونین بین دراویش و نیروهای امنیتی بیش از ۵۰۰ تن از دراویش در این درگیریها بازداشت و به زندانهای تهران بزرگ، زندان قرچک ورامین و زندان اوین نیز منتقل شدند همچنین تعداد بسیاری از دراویش توسط نیروهای امنیتی مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. آنچه در تجمعات اعتراضی گلستان هفتم مشهود بود در ابتدای امر حق خواهی دراویش گنابادی بر حقوق شهروندی خود بود که این فریاد با سرکوب گسترده و رفتار خشونت آمیز نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شد.
سرکوب، ارعاب و تهدید بر علیه شهروندان و یا طرح اتهامات بی پایه براساس سناریوی ارگانهای امنیتی، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
بلاتکلیف نگهداشتن افراد در بازداشت و ممانعت از دسترسی متهم به انتخابی خود ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.