گزارشی از آخرین وضعیت ناهید تقوی، شهروند ایرانی – آلمانی در بازداشت

حقوق بشر در ایران – امروز جمعه ۱۴ آذر ماه ۱۳۹۹، ناهید تقوی، شهروند ایرانی – آلمانی محبوس در سلول انفرادی بند امنیتی زندان اوین همچنان در بازداشت و محرومیت از حقوق شهروندی خود بسر می برد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز پنجشنبه ۱۳ آذر ماه ۱۳۹۹، ناهید تقوی – متولد: ۱۳۳۳ – شهروند ۲ تابعیتی ایرانی – آلمانی محبوس و بلاتکلیف در بند امنیتی زندان اوین پس از از گذشت بیش از ۵۰ روز
از زمان بازداشتش در حالیکه از حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق شهروندی یک متهم محروم مانده در تماسی کوتاه با برادرش صحبت کرد. این شهروند دو تابعیتی، از لحظه بازداشت فقط یک بار در حد چند ثانیه با نزدیکان و خانواده خود صحبت کرده بود.
مریم کلارن، دختر ناهید تقوی، ضمن اعلام این خبر در صفحه شخصی خود اعلام کرد: “مامان بعد ۳۵ روز از اولین تماس خود دیروز با دایی ام تماس گرفت و خبر سلامتیش را داد، همین! او هنوز از حق داشتن وکیل و دیدار خانواده محروم است. من تا آزادی مامان کوتاه نمیام.”
در تاریخ ۱۵ آبان ماه ۱۳۹۹، یک منبع نزدیک به این شهروند ایرانی – آلمانی پیش از این به حقوق بشر در ایران گفته بود: “خانم تقوی با توجه به کهولت سن از بیماری فشار خون و ناراحتی های جسمی رنج می برد. همچنین با توجه به عمل جراحی که پیش از این انجام داده نگهداری وی در این شرایط هم استرس و فشار روحی و روانی وی را دو چندان می کند و هم باعث تشدید مشکلات جسمانی وی خواهد شد. با توجه به پیگیریهای صورت گرفته مشخص شده در سلول انفرادی یکی از ارگانهای امنیتی در زندان اوین تحت بازجوئی قرار دارد و در آخرین تماسی که در تاریخ ۷ آبان ماه و فقط در چند ثانیه ناهید تقوی با برادر خود داشت فقط گفت زنده ام.”
با توجه به وضعیت وخیم جسمانی ناهید تقوی و کهولت سن و از سوی دیگر اعمال محرومیتهای ارتباطی به این شهروند دو تابعیتی ایرانی – آلمانی و عدم امکان دسترسی وی به وکیل و سایر حقوق شهروندی یک متهم، سازمان عفو بین الملل در تاریخ ۴ آذر ماه ۱۳۹۹، با انتشار اطلاعیه ای ضمن ابراز نگرانی از وضعیت جسمانی این شهروند دو تابعیتی از احتمال شکنجه روحی وی خبر داد.
- بیشتر بخوانید: سازمان عفو بین الملل: ناهید تقوی در معرض شکنجه قرار دارد
لازم به ذکر است که در تاریخ ۲۵ مهر ماه ۱۳۹۹، ماموران امنیتی با یورش به منزل شخصی این شهروند دو تابعیتی ایرانی – آلمانی، پس از تفتیش منزل و ضبط اقلام شخصی از قبیل گوشی تلفن همراه، چند جلد کتاب، پاسپورت و برخی لوازم شخصی دیگر وی را بازداشت و به سلول انفرادی یکی از بندهای امنیتی زندان اوین منتقل کردند.
- بیشتر بخوانید: گزارشی از وضعیت ناهید تقوی، شهروند دو تابعیتی در بازداشت
طی سالهای گذشته مقامهای امنیتی ایران و به خصوص سپاه پاسداران بسیاری از شهروندان دو تابعیتی را در ایران بازداشت کردهاند. بسیاری از این افراد به دعوت رسمی از سوی دانشگاهها و موسسات علمی به ایران سفر کرده بود اما در ادامه به “اتهام جاسوسی و همکاری با دولت متخاصم” یا تحت عنوان “پروژه نفوذ” بازداشت و محاکمه شدند.
همچنین حکومت جمهوری اسلامی در سالهای اخیر از بازداشت و اعمال فشار بر شهروندان ۲ تابعیتی بعنوان اهرمی برای معامله و گروگانگیری در جهت رفع مشکلات اقتصادی استفاده کرده است.
سرکوب شهروندان دو تابعیتی و بیان اتهامات امنیتی بر علیه آنها از جمله موارد ناقض حقوق بشر و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده در ایران است و در اسناد بین المللی حقوق بشر در ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر آن تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات دفاعی در یک فرآیند دادرسی ناقض, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی, بازجو و بازپرسی بیطرف از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.