گزارشی از وضعیت علی بی کس، زندانی سیاسی محبوس در زندان تهران بزرگ

حقوق بشر در ایران – امروز شنبه ۱۳ دی ماه ۱۳۹۹، علی بی کس، زندانی سیاسی و از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸ محبوس در تیپ ۲ زندان تهران بزرگ دوران حبس تعزیری خود را سپری می کند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز شنبه ۱۳ دی ماه ۱۳۹۹، علی بی کس، متولد ۱۳۶۷, ساکن کیانمهر کرج, از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸، محبوس در تیپ ۲ زندان تهران بزرگ در حالی سپری کردن دوران حبس تعزیری ۱۰ ساله خود از بابت اتهامات اجتماع و تبانی از طریق فعالیت در تجمعات اعتراضی غیرقانونی و اخلال در نظم عمومی از طریق ایجاد هیاهو و فریاد زدن است. این زندانی سیاسی از زمان بازداشت از حق دسترسی به وکیل و حق استفاده از مرخصی و سایر حقوق شهروندی یک متهم محروم مانده است.
این زندانی سیاسی، در تاریخ ۲۶ اسفند ماه ۱۳۹۸, توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری از بابت اتهامات « اجتماع و تبانی از طریق فعالیت در تجمعات اعتراضی غیرقانونی » و « اخلال در نظم عمومی از طریق ایجاد هیاهو و فریاد زدن », به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شد. همچنین گزارشی از نتیجه ابلاغ حکم قطعی این زندانی سیاسی در دادگاه تجدیدنظر در دسترس نیست.
علی بی کس از جمله ۴۶ زندانی سیاسی محبوس بود که در تاریخ ۲۶ اسفند ماه ۱۳۹۸, در اعتراض به محرومیت از روند دادرسی عادلانه و محرومیت از حق مرخصی و عدم رعایت بهداشت با توجه به وسعت ویرس کرونا و محرومیت از حق ملاقات و سایر حقوق زندانیان دست به اعتصاب غذا زدند. این شهروندان در اعتراض به وضعیت نامناسب زندان و نبود امکانات کافی برای نگهداری آنها در این زندان معترض شدند.
- بیشتر بخوانید: اعتصاب غذای دسته جمعی ۴۶ زندانی در تیپ ۵ زندان تهران بزرگ
لازم به ذکر است, علی بی کس, در جریان تجمعات اعتراضی آبان ماه ۱۳۹۸, توسط نیروهای لباس شخصی اطلاعات سپاه پاسداران در حالی که از محل کار خود که به شغل راپل کاری « نظافت نمای ساختمان» از تهران عازم کرج بود بازداشت شد و پس از انتقال به بند امنیتی ۲ الف سپاه واقع در زندان اوین تحت بازجوئی قرار گرفت و پس از تفهیم اتهام از سوی شعبه ۲ بازپرسی دادسرای امنیت تهران « دادسرای مقدس », و اتمام مراحل بازجوئی و تکمیل پرونده و سپری کردن ۲۱ روز سلول انفرادی پس از انتقال به زندان تهران بزرگ به تیپ۵ سالن ۱۲ این زندان منتقل شد و طی ماه های گذشته هم به همراه جمعی از زندانیان سیاسی به تیپ ۲ این زندان منتقل شد.
حقوق بشر در ایران, در تاریخهای ۷ و ۱۱ بهمن ماه ۱۳۹۸, با انتشار ۲ گزارش نسبت به اعمال محرومیتهای گسترده بر بازداشت شدگان تجمعات اعتراضی آبان ماه و دی ماه ۱۳۹۸, که از جمله آنها سیاست انکار و اعمال تهدید و اجبار بازجویان ارگانهای امنیتی بر بازداشت شدگان اعتراضات آبان ماه سالجاری که در جریان این تجمعات مورد اثابت گلوله قرار گرفته بودند بر بیان این نکته که زخمهای ناشی از اثابت گلوله توسط این افراد در دادگاه و در مراحل بازپرسی بعنوان زخم چاقو در اثر درگیری با افراد دیگر از سوی این افراد عنوان شود بوده است.
- بیشتر بخوانید: اسامی بازداشت شدگان تجمعات آبان و دی ماه, محبوس در تیپ ۵ زندان تهران بزرگ
- بیشتر بخوانید: اسامی زندانیان سیاسی محبوس در تیپ ۵ زندان تهران بزرگ
سرکوب شهروندان و بیان اتهامات امنیتی بر علیه آنها بدون وجود مستندات قانع کننده ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶، است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی, بازجو و بازپرسی بیطرف از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.