
حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۲ فروردین ماه ۱۴۰۲، پرویز سیابی گرجان، زندانی سیاسی محبوس در زندان مرکزی اردبیل به مرخصی درمانی اعزام شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای اخیر، پرویز سیابی گرجان، فعال ملی مدنی و زندانی سیاسی محبوس در زندان مرکزی استان اردبیل، پس از تودیع وثیقه برای مدت ۲ ماه به مرخصی درمانی اعزام شد.
براساس این گزارش، اعزام پرویز سیابی گرجان به مرخصی درمانی، در پی اعلام نظر هیئت ۵ نفره کمیسیون پزشکی قانونی استان اردبیل مبنی بر عدم تحمل کیفر این زندانی سیاسی به علت بیماری عنوان شده و این فعال ملی مدنی به مدت ۲ ماه تحت درمان قرار خواهد گرفت. پیشتر هیئت ۳ نفره پزشکی قانونی با درخواست عدم تحمل حبس پرویز سیابی گرجان مخالفت کرده بود اما در پی اعتراض وی به حکم صادره، پرونده جهت رسیدگی مجدد به هیئت ۵ نفره ارجاع شده بود.
لازم به اشاره است، پرویز سیابی گرجان، در تاریخ ۱۸ آبان ماه ۱۴۰۱، برای سپری کردن دوران حبس تعزیری ۶ ساله خود، از بابت پرونده ای که در خصوص بازداشت وی در جریان اعتراضات ۲ مرداد ماه ۱۴۰۰، تشکیل شده بود، بازداشت و به بند ۱۶ زندان مرکزی استان اردبیل منتقل شد.
این فعال ملی مدنی، در مراحل دادرسی، ابتدا توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب استان اردبیل از بابت اتهامات(فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق ارتباط با رسانه های مخالف حکومت و انجام مصاحبه با آنها) به تحمل ۱ سال حبس تعزیری، به اتهام (اداره گروه های غیرواقعی با هدف بر هم زدن امنیت کشور) به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری و از بابت اتهام (عضویت در دسته جات و گروه های غیرقانونی با هدف برهم زدن امنیت کشور) هم به تحمل ۵ سال حبس تعزیری و همچنین به مصادره یک دستگاه لپ تاپ و گوشی تلفن همراه به نفع دولت با استناد به ماده ۲۱۵ مجازات اسلامی محکوم شده بود.
پس از اعلام اعتراض و ارجاع پرونده پرویز سیابی گرجان، به شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان اردبیل حکم صادره بدوی لغو و پرویز سیابی گرجان را در مجموع به تحمل ۶ سال حبس تعزیری محکوم کرد.
پرویز سیابی گرجان، در تاریخ ۳ مردادماه ۱۴۰۰، توسط ماموران اداره کل اطلاعات استان اردبیل بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه این ارگان امنیتی و طی مراحل بازجوئی پس از ۱۴ روز به زندان مرکزی منتقل و در تاریخ ۷ شهریور ماه ۱۴۰۰ پس از تفهیم اتهام با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۲۵۰ میلیون تومان از زندان مرکزی اردبیل آزاد شده بود.
این فعال ملی مدنی ساکن استان اردبیل، در تاریخ ۸ مهر ماه ۱۳۹۹، به همراه جمعی از فعالان ملی مدنی، در جریان برگزاری تجمع اعتراضی مسالمت آمیز در پارک جیرال اردبیل پس از ضرب و شتم شدید توسط ماموران امنیتی بازداشت و در تاریخ ۱۵ مهر ماه ۱۳۹۹، با تودیع وثیقه از زندان اردبیل آزاد شده بود.
بین ۱۶ تا ۲۵ درصد جمعیت ایران ترکزبان هستند که اغلب آنان در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان سکونت دارند. برخی از این شهروندان برخورد حاکمیت با شهروندان ترکزبان را توام با تبعیض میدانند و منع تدریس زبانهای غیر فارسی در مدارس را یکی از برجستهترین موارد تبعیض می دانند که همواره با اعتراض بخشی از فعالان مدنی این مناطق روبرو بوده است.
سرکوب فعالان مدنی در ایران ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.