
حقوق بشر در ایران ـ امروز سه شنبه ۸ فروردین ماه ۱۴۰۲، جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده جبار دست باز، روزنامه نگار و فعال رسانه ای در شعبه ۱۰۶ دادگاه کیفری ۲ سنندج برگزار خواهد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از کُردپا، امروز سه شنبه ۸ فروردین ماه ۱۴۰۲، جبار دست باز، روزنامه نگار و فعال رسانه ای، اهل شهرستان دیواندره از توابع استان کردستان، توسط شعبه ۱۰۶ دادگاه کیفری ۲ سنندج، محاکمه خواهد شد. این روزنامه نگار، پیش از این در بخش اول پرونده خود توسط شعبه ۲ دادگاه انقلاب سنندج محاکمه شده بود.
براساس این گزارش، اتهامات جبار دست باز، در جلسه دادرسی مذکور (تمرّد از دستور مأموران امنیتی هنگام انجام وظیفه) و (اخلال در نظم عمومی) عنوان شده است.
این روزنامه نگار، اوایل دی ماه ۱۴۰۱، در بخش اول از همین پرونده با اتهامات (اقدام علیە امنیت ملی) و (تبلیغ علیە نظام)، توسط شعبه ۲ دادگاه انقلاب شهر سنندج محاکمه شده بود.
لازم به ذکر است، جبار دستباز، در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی در شهر سنندج و طی مراحل بازجوئی و سپس بازپرسی در دادسرای عمومی و انقلاب این شهر در تاریخ ۲۴ مهر ماه ۱۴۰۱، با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان از زندان مرکزی سنندج آزاد شد.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
بازداشت خودسرانه، بلاتکلیف نگه داشتن متهم در بازداشت و ممانعت از دسترسی فرد در دوران بازجویی، بازپرسی و دادرسی به وکیل مورد نظر خود و منع دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی، ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.