پرداخت نشدن معوقات مزدی کارگران خط ۵ مترو و شرکتهای زیر مجموعه راه آهن

حقوق بشر در ایران – امروز سه شنبه ۱۱ آذر ماه ۱۳۹۹، کارگران شاغل در خط ۵ متروی تهران از ۴ ماه گذشته تا به امروز حقوق ماهیانه و مطالبات مزدی آنها پرداخت نشده است. همچنین کارگران شاغل در جوش گستر اراک، تراورس، ریل صنعت کاران جنوب شرق زاهدان، گسترش آهن راه آذربایجان، راه آهن کرمانشاه زیر مجموعه « شرکت جهاد نصر »، ۳ ماه حقوق پرداخت نشده و مشکلات بیمه ای دارند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از کانال تلگرامی رسمی کارگران و کارکنان خطوط ابنیه راه آهن ایران، امروز سه شنبه ۱۱ آذر ماه ۱۳۹۹، چهار ماه حقوق کارگران خط ۵ متروی تهران پرداخت نشده است. این کارگران همچنین پیمانکار نیروی انسانی مترو هنوز عیدی و سنوات مربوط به سال ۱۳۹۸ این کارگران را پرداخت نکرده است.
همچنین کارگران شاغل در شرکت جوش گستر اراک، تراورس، ریل صنعت کاران جنوب شرق زاهدان، گسترش آهن راه آذربایجان، راه آهن کرمانشاه زیر مجموعه « شرکت جهاد نصر »، جملگی شرکتها زیر مجموعه راه آهن ۳ ماه حقوق پرداخت نشده از پیمانکار طلب دارند و از سوی دیگر مشکلات بیمه ای این کارگران علیرغم وعده های داده شده به آنها هنوز رفع نشده است.
این کارگران تاکید کردند چنانچه مطالبات مزدی و بیمه ای آنها پرداخت نشود طی روزهای آتی اعتصاب خواهند کرد و در مقابل ساختمان مرکزی راه آهن تهران تجمع اعتراضی برگزار خواهند کرد.
حقوق بشر در ایران، در تاریخ ۳۰ مهر ماه ۱۳۹۹، با انتشار گزارشی، به شرح وضعیت کارگران ابنیه فنی راه آهن و خطوط ریلی کشور پرداخته بود. این کارگران که در پوشش شرکتهای پیمانکاری در امر تعمیر و نگهداری و حفاظت فنی از خطوط ریلی فعال هستند علاوه بر محرومیت از حقوق اقتصادی از حق امنیت شغلی، بهداشت و درمان و تامین ابراز و تجهیزات لازم در محل کارشان هم به شدت در محدودیت هستند.
کارگران ابنیه راه آهن در مورد وضعیت فعلی آنها برای دسترسی به خدمات بهداشت و حقوق اقتصادی آنها افزودند: “نبود پزشک و اورژانس در همه واحدها، نداشتن لباس کار، ماسک استاندارد، دستکش، کفش و چکمه، پایین بودن حقوق و مزایا و نپرداختن به موقع آن، عدم پرداخت پاداش و به حساب نیاوردن ضریب کاری برای همکاران ریلی خود، در ادامه گفتند: علاوه بر نداشتن امکانات رفاهی و وضعیت معیشتی مناسب، کمکاری مسئولان نیز موجب شده تا شاهد اتفاقاتی تاملبرانگیز همچون از دست دادن همکاران در این مجموعه باشیم.”
- بیشتر بخوانید: کارگران ابنیه راه آهن: به دلیل عدم پرداخت ماهها معوقه مزدی قادر به تامین امنیت در خطوط ریلی نیستیم
آنها یادآور شدند:”طی سالهای متوالی شاهد بروز حوادث دلخراش برای همکاران خود در مناطق مختلف ریلی بودهایم. در ۶تا ۷ماه گذشته نیز به دلیل شیوع ویروس کرونا کارگران دایم در معرض ابتلا به این ویروس بودهاند.”
کارگران با اشاره به تکلیف کارفرما در زمینه تامین ملزومات کار نیز گفتند:”بیش از ۲سال است که برخی مدیران بخش پیمانکاری راهآهن از تحویل لوازم ایمنی فردی و لباس کار به پرسنل خودداری میکنند. عرف کارگاههای راهآهن اینگونه است که هر شش ماه یکبار لباس ایمنی و هر سال یکبار کفش ایمنی به کارگران داده میشود اما شرکتهای پیمانکاری به دلیل مشکلات مالی یا هر دلیل دیگری این عرف را رعایت نمیکنند و این هزینهها از جیب کارگران پرداخت میشود.”
فقر و محرومیت از تامین اجتماعی کارگران در حالی رو به گسترش است که در ماده ۲۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر که ایران از امضا کنندگان آن است بر محق بودن افراد بر تامین اجتماعی مناسب به لحاظ؛ خوراک, مسکن, پوشاک و سایر موارد اقتصادی تامین اجتماعی تاکید کرده اما برخوردهایی از این دست با کارگران ایران مصداق نقض حقوق بشر است.