بازداشت ۴ تن از روحانیون اهل سنت در شهرستان پیرانشهر توسط نیروهای امنیتی

حقوق بشر در ایران – امروز سه شنبه ۴بهمن ماه ۱۴۰۱، ملاسید جمال الدین واژی، ملایونس نوخواه، ملاسیدسلیمان احمدی و ملاشریف محمودپور، چهار تن از فعالان مذهبی اهل سنت، توسط ماموران امنیتی در شهرستان پیرانشهر، بازداشت شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از کردپا، در ساعات پایانی دوشنبه ۳ بهمن ماه ۱۴۰۱، ملاشریف محمودپور – فعال مذهبی اهل سنت در پسوه از توابع شهرستان پیرانشهر، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، بازداشت ملاشریف محمودپور، پس از آن صورت گرفت که وی بیانیه ای را در محکومیت صدور و اجرای اعدام های اخیر، بازداشت و سرکوب و ارعاب بر علیه شهروندان، قرائت کرده بود.
تا لحظه تنظیم این خبر، از مکان نگهداری و نام ارگان بازداشت کننده ملاشریف محمودپور اطلاعی حاصل نشده است.
افزون بر این، در ساعات پایانی دوشنبه ۳ بهمن ماه ۱۴۰۱، ملا سید جمال الدین واژی، فعال مذهبی اهل سنت و ساکن پسوه از توابع شهرستان پیرانشهر در استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، بازداشت ملاسیدجمال الدین واژی، پس از یورش نیروهای امنیتی به منزل وی صورت گرفته است.
ملاسیدجمال الدین واژی، متولد: ۱۳۷۲، متاهل و دارای ۲ فرزند است.
تا لحظه تنظیم این خبر، از مکان نگهداری و مصادیق حقوقی اتهامات منتسب شده به ملاسیدجمال الدین واژی، اطلاعی حاصل نشده است.
در خبری دیگر، سحرگاه امروز سه سنبه ۴ بهمن ماه ۱۴۰۱، ماموستا ملایونس نوخواه و ماموستا سیدسلیمان احمدی، از فعالان مذهبی اهل سنت و مدرس مدرسه علوم دینی صلاح الدین ایوبی در شهرستان پیرانشهر از توابع استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
به گفته یک منبع مطلع:”بازداشت ماموستا ملایونس نوخواه و مااسیدسلیمان احمدی، در حالی که این شهروندان مشغول تردد در جاده پسوه – پیرانشهر بودند صورت گرفته است.”
لازم به اشاره است، از میان این شهروندان اهل سنت، ماموستا ملایونس نوخواه، در تاریخ ۲۶ دی ماه ۱۴۰۱، توسط شعبه ۶ دادگاه ویژه روحانیت در شهر تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی، به ریاست قاضی علی اصغر هوشیار، به تحمل حبس و خلع لباس روحانیت محکوم شد.
این بازداشتها پس از آن صورت گرفته که در تاریخ ۳ بهمنماه ۱۴۰۱، علما و روحانیون شهرستان پیرانشهر و حومه با انتشار بیانیهای محارب و یاغی خواندن معترضان را فاقد وجاهت شرعی و قانونی اعلام و از مراجع اهل تشیع خواستند که سکوت خود را در قبال شرایط بحرانی کشور بشکنند.
آنها همچنین، خواستار آزادی بازداشت شدگان و عذر خواهی از آنان و خانوادههایشان و جبران خسارتهای وارده به آنان شدند.
سرکوب، ارعاب و تهدید بر علیه شهروندان و یا طرح اتهامات بی پایه براساس سناریوی ارگانهای امنیتی و دستگاه قضایی، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
ممانعت از دسترسی متهم به وکیل انتخابی خود ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
سرکوب پیروان اهل سنت و اقلیتهای مذهبی، ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر از جمله ماده ۲، ۱۸ و ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۸ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.