بازداشت و بلاتکلیفی ۳ شهروند در تهران، آبدانان، خوی و قروه

حقوق بشر در ایران – امروز شنبه ۸بهمن ماه ۱۴۰۱، کژوان قادر مرزی، توسط نیروهای امنیتی در قروه بازداشت شد. از سوی دیگر، سامان قاسمی، حنظله هدایتی و محمد شمس، بطور بلاتکلیف در بازداشت بسر می برند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز شنبه ۸ بهمن ماه ۱۴۰۱، حنظله هدایتی، ساکن تهران، دانشجوی مقطع دکتری رشته مدیریت دانشگاه علوم و تحقیقات تهران، محبوس در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین علیرغم گذشت بیش از ۱ ماه از تاریخ دستگیری در وضعیت بلاتکلیف بسر می برد.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”این دانشجوی ساکن تهران، پس از بازداشت جهت تشکیل پرونده و انجام تحقیقات به سلول انفرادی در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین منتقل شده و طی این دوران از حقوق اولیه یک متهم شامل ملاقات با خانواده، دسترسی و مشورت با وکیل موردنظر خود و سایر حقوق قانونی یک متهم محروم شده و تداوم بازداشت حنظله هدایتی منجر به محرومیت وی از شرکت در امتحانات پایان ترم شده و تداوم این شرایط تمامی اعضای خانواده و مادر و پدر ووی را در وضعیت پر اضطراب و تنش قرار داده است.”
لازم به اشاره است، حنظله هدایتی، در تاریخ ۵ دی ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و جهت بازجوئی و تشکیل پرونده به بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین منتقل شد.
وبسایت کُردپا هم با انتشار خبری اعلام کرد؛ روز چهارشنبه ۵ بهمن ماه ۱۴۰۱، کژوان قادرمرزی، ساکن شهرستان قروه از توابع استان کردستان، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، بازداشت کژوان قادرمرزی بدون ارائه حکم قضایی صورت گرفته است.
تا لحظه تنظیم این خبر از مکان نگهداری و مصادیق حقوقی اتهامات منتسب شده به کژوان قادرمرزی اطلاعی حاصل نشده است.
لازم به اشاره است، بازداشت کژوان قادرمرزی در حالی صورت گرفته که پیش از این و در تاریخ ۱۲ دی ماه ۱۴۰۱، هم مهرداد قادرمرزی، برنامه نویس و برادر وی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و جهت بازجویی به بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج منتقل شد.
تا لحظه انتشار این خبر، از دلیل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این دو برادر اطلاعی در دسترس نیست.
افزون بر این، امروز شنبه ۸ بهمن ماه ۱۴۰۱، محمد شمس، متولد: ۱۳۸۰، فرزند: فرهاد، اهل: بخش قطور واقع در شهرستان خوی در استان آذربایجان غربی و از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری، علیرغم گذشت مدتی قابل توجه از تاریخ دستگیری در بلاتکلیفی بسر می برد.
به گفته یک منبع مطلع:”این شهروند دو ماه پیش در جریان اعتراضات ساری توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد و جهت بازجوئی به یکی از بازداشتگاههای امنیتی منتقل شده اما از حقوق اولیه یک متهم برای دسترسی به مشاوره حقوقی و ملاقات محروم است.”
تاکنون از اتهامات مطروحه علیه محمد شمس اطلاعی حاصل نشده است.
در خبری دیگر، امروز شنبه ۸ بهمن ماه ۱۴۰۱، سامان قاسمی، اهل شهرستان آبدانان از توابع استان ایلام، علیرغم گذشت مدنی قابل توجه از تاریخ دستگیری در پی مخالفت دادستان با تبدیل قرار قضایی پرونده وی به وثیقه به صورت بلاتکلیف در زندان مرکزی ایلام به سر میبرد.
به گفته یک منبع مطلع:”دادستان آبدانان با آزادی موقت این شهروند با تودیع قرار وثیقه موافقت کرده، اما دادستان ایلام تاکنون با آزادی وی موافقت نکرده است.”
لازم به ذکر است، سامان قاسمی در تاریخ ۱۶ آذرماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و جهت بازجوئی به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی در استان ایلام منتقل و سپس به زندان مرکزی ایلام منتقل شد.
تا لحظه تنظیم این خبر از دلیل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه سامان قاسمی اطلاعی حاصل نشده است.
ممانعت از انتشار دیدگاههای و عقاید افراد، به منزله سرکوب آزادی بیان و ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.