بازداشت ۳ شهروند ساکن زاهدان، کرمانشاه و مریوان همزمان با آزادی محمد یوسفیسادات

حقوق بشر در ایران – امروز سه شنبه ۱۶ اسفند ماه ۱۴۰۱، محسن شه بخش، مهدی جمشیدی و سعدی اشکاوند، توسط نیروهای امنیتی در زاهدان، کرمانشاه و مریوان، بازداشت شدند. همچنین، محمد یوسفیسادات، پس از چند روز بازداشت و بازجویی های فشرده با صدور قرار منع تعقیب از زندان اوین آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز جمعه ۱۲ اسفند ماه ۱۴۰۱، محسن شه بخش، فرزند، عبدالکریم، اهل زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
براساس اعلام حال وش؛ بازداشت محسن شه بخش، هنگام بازگشت وی از مراسم نمازجمعه در زاهدان صورت گرفته است.
علیرغم پیگیریهای خانواده محسن شه بخش در خصوص روند حقوقی پرونده، نام ارگان بازداشت کننده و مکان نگهداری وی اما پاسخ مشخصی به آنها داده نشده است.
در خبری دیگر، وبسایت کُردپا اعلام کرد؛ طی روزهای اخیر، مهدی جمشیدی، ساکن استان کرمانشاه، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، بازداشت مهدی جمشیدی، در جریان برگزاری تجمع اعتراضی که در واکنش به مسمومیت سازمان یافته دانش آموزان در مقابل اداره کل آموزش و پرورش استان کرمانشاه برگزار شده بود صورت گرفته است.
تا لحظع تنظیم این خبر، از مکان نگهداری، نام ارگان بازداشت کننده و روند حقوقی پرونده مهدی جمشیدی اطلاعی حاصل نشده است.
افزون براین، روز دوشنبه ۱۵ اسفندماه ۱۴۰۱، سعدی اشکاوند، متولد: ۱۳۷۴، فرزند: عارف، اهل روستای نی از توابع شهرستان مریوان در استان کردستان، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان این شهرستان آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی سعدی اشکاوند، پس از تفهیم اتهام او و با تودیع قرار وثیقه ای به مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان از زندان شهرستان مریوان صورت گرفته اما از مصادیق حقوقی اتهام یا اتهامات وی اطلاعی حاصل نشده است.
لازم به اشاره است، سعدی اشکاوند، در تاریخ ۳ اسفندماه ۱۴۰۱، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل وی در روستای نی از توابع شهرستان مریوان بازداشت و پس از انتقال به بازداشت اداره اطلاعات سپاه پاسداران در این شهرستان و طی مراحل بازجویی در حالی که از حقوق اولیه یک متهم برای دسترس به وکیل محروم بود سپس به زندان آن شهرستان منتقل شده بود.
از سوی دیگر، روز یکشنبه ۱۴ اسفند ۱۴۰۱، محمد یوسفیسادات، پس از طی بازجویی ها در زندان اوین و صدور قرار منع تعقیب آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی محمد یوسفیسادات، پس از بازجویی های فشرده به مدت ۶ روز در بند ۲۴۰ حفاظت اطلاعات قوه قضائیه و ۷ روز هم در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات، بدون تفهیم اتهام و با صدور قرار منع تعقیب برای وی صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، محمد یوسفیسادات، در تاریخ ۱ اسفند ۱۴۰۱، پس از احضار به یکی از واحدهای پلیس اطلاعات و امنیت استان اردبیل، بازداشت و پس از اعزام به تهران در بند ۲۰۹ و ۲۴۰ زندان اوین تحت بازجویی قرار گرفته بود.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل مورد نظر متهم و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.