بازداشت و بلاتکلیفی ۱۶ شهروند و آزادی ۷ شهروند دیگر با تودیع وثیقه

حقوق بشر در ایران – امروز پنجشنبه ۲۲دی ماه ۱۴۰۱، ماموران امنیتی در شهرهای سنندج، جوانرود، نقده، سقز، اشنویه، بوکان، تهران و همدان، دستکم ۱۰ تن از شهروندان را بازداشت کردند. همچنین، ۶شهروند تحت بازداشت در کرمانشاه، اصفهان و اشنویه، علیرغم گذشت مدتی از تاریخ بازداشت در بلاتکلیفی بسر می برند. از سوی دیگر، ۷تن شهروندان بازداشتی در شهرهای تهران، نقده، پیرانشهر، اهواز، زاهدان و اشنویه، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای خیر، امیر مشعوفی، احمد رئیسی، نسیم سلطان بیگی، شهاب الدین نظری، هادی میرزایی، اسماعیل شیخی، سیامک خاتوخاس، دانیال مصونی، حسین فتح الهی و زانیار ساعدی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. همچنین، محمد گرمینی، جمال گرمینی، کمال گرمینی، حسین یزدی، محمد ولدبیگی و آریان رضایی، علیرغم گذشت مدت قابل توجهی از تاریخ دستگیری در بلاتکلیفی بسر می برند. از سوی دیگر، صابر محمد امینی، عاطفه شماسی، حسام (چنگیز) ریگی، امید طحان بیدهندی، مریم قناد، خدر محمدی و قادر پاک نهاد، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شد.
براساس این گزارش، طی روزهای اخیر، امیر مشعوفی، اهل شهرستان خلخال از توابع استان اردبیل و پزشک شاغل در بیمارستان خمینی واقع در شهرستان نقده از توابع استان آذربایجان غربی، در پی یورش نیروهای امنیتی به محل کهر وی بازداشت شد.
تا این لحظه، از دلایل بازداشت، عنوان اتهام و مکان انتقال امیر مشعوفی اطلاع دقیقی در دسترس نیست.
افزون بر این، امروز پنجشنبه ۲۲ دی ماه ۱۴۰۱، حسین یزدی، خبرنگار، علیرغم گذشت ۳۷ روز از زمان دستگیری، کماکان در بازداشت و بلاتکلیفی در زندان دستگرد اصفهان به سر می برد.
سهیل یزدی برادر این خبرنگار در این خصوص اعلام کرد:”اتهامات بی اساسی از قبیل تحریک مردم علیه امنیت ملی و جنگ و کشتار، متوجه او است اما علیرغم اینکه تفهیم اتهام شده اما قرار قضایی پرونده هنوز بر بازداشت است..”
لازم به ذکر است، حسین یزدی، در تاریخ ۱۴ آذر ماه ۱۴۰۱، پس از یورش نیروهای امنیتی به منزل وی در اصفهان، بازداشت و سپس به بند امنیتی زندان دستگرد اصفهان منتقل شد و پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام، در تاریخ ۵ دی ماه ۱۴۰۱، به زندان دستگرد اصفهان منتقل شد.
در خبری دیگر، عصر چهارشنبه ۲۱ دی ماه ۱۴۰۱، نسیم سلطان بیگی، خبرنگار و فعال دانشجوئی پیشین، هنگام خروج از کشور در فرودگاه بین المللی تهران، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
ایران جلالی مادر نسیم سلطان بیگی ضمن اعلام این خبر در صفحه شخصی خود نوشت: “دخترم نسیم سلطان بیگی شب گذشته هنگام خروج از کشور در فرودگاه بازداشت شد. موبایل او زمانیکه برای تحویل وسایل و دریافت کارت پرواز رفته بود خاموش شد و بعد از چند ساعت بیخبری، در تماسی کوتاه از بازداشت خود و توقیف وسایلش خبر داد.”
لازم به ذکر است، نسیم سلطان بیگی پیشتر هم سابقه بازداشت و محکومیت توسط ارگانهای امنیتی و قضایی را داشته است.
کُردپا هم با انتشار اخباری کوتاه افزود؛ شامگاه دوشنبه ۱۹ دیماه ۱۴۰۱، زانیار ساعدی، ۲۳ ساله، ساکن شهر سنندج مرکز استان کردستان، پس از یورش نیروهای امنیتی به محل کار وی در شهرک سعدی شهر سنندج، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
همچنین، روز چهارشنبه ۲۱ دیماه ۱۴۰۱، حسین فتحاللهی، اهل شهرستان جوانرود از توابع استان کرمانشاه، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
افزون بر این، روز پنجشنبه ۱۵ دیماه، دانیال مصونی، ٢٥ ساله، فرزند: رسول، اهل توابع شهرستان سقز، پس از احضار به شعبه بازپرسی در دادسرای عمومی و انقلاب این شهرستان بازداشت شد.
به گفته یک منبع مطلع:”این شهروند با صدور قرار بازداشت موقت بازداشت و به زندان سقز منتقل شده است.”
لازم به اشاره است، دانیال مصونی، پیشتر هم در تاریخ ۱۹ آبانماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از طی مراحل بازجوئی با تودیع وثیقه آزاد شده بود.
در خبری دیگر، امروز پنجشنبه ۲۲ دی ماه ۱۴۰۱، سیامک خاتوخاس، ٢٦ ساله، فرزند: طه، علیرغم گذشت ۴۵ روز از تاریخ دستگیری در وضعیت بلاتکلیفی بسر می برد.
تا لحظه تنظیم این خبر، اطلاع دقیقی از روند حقوقی پرونده وی در دست نیست.
در ادامه نیز، روز چهارشنبه ۲۱ دیماه ۱۴۰۱، اسماعیل شیخیدوست، اهل شهرستان بوکان از توابع استان آذربایجان غربی، از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
بازداشت اسماعیل شیخی دوست، در حالی صورت گرفته که پیشتر، گوشی تلفن همراه و مدارک هویتی وی در جریان برگزاری مراسم خاکسپاری سالار مجاور، از جانباختگان اعتراضات بوکان توسط نیروهای امنیتی توقیف شده بود.
در ادامه نیز، امروز پنجشنبه ۲۲ دی ماه ۱۴۰۱، محمد گرمینی، جمال گرمینی و کمال گرمینی، اهل روستای امیرآباد از توابع اشنویه، علیرغم گذست مدت قابل توجهی از تاریخ بازداشت در بلاتکلیفی بسر می برند.
لازم به ذکر است، این ۳ برادر، چندی پیش توسط نیروهای امنیتی در توابع اشنویه بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
شورای صنفی دانشگاههای کشور نیز اعلام کرد؛ روز شنبه ۱۹ آذر ماه ۱۴۰۱، هادی (عباس) میرزایی، دانشجوی مقطع کارشناسی در رشته مهندسی برق و قدرت در دانشگاه شهید بهشتی، در محل کار خود توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
براساس این گزارش، آقای میرزایی، طی این مدت فقط دو تماس کوتاه با خانواده داشته است.
تا لحظه تنظیم این خبر ، از وضعیت حقوقی پرونده و اتهامات منتسب شده به هادی میرزایی، اطلاع دقیقی در دست نیست.
همچنین، روز چهارشنبه ۲۱ دی ماه ۱۴۰۱، شهابالدین نظری، دانشجوی سال دوم رشته مطالعات خاورمیانه در دانشگاه شهید بهشتی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
گفته می شود بازداشت شهاب الدین نظری توام با ضرب و شتم صورت گرفته است.
تا لحظه تنظیم این خبر، از مکان نگهداری و مصادیق حقوقی اتهامات وی اطلاعی در دست نیست.
لازم به اشاره است، شهاب الدین نظری، پیشتر هم سابقه بازداشت از سوی ارگانهای امنیتی را دارد.
افزون بر این؛ روز چهارشنبه ۲۱ دی ماه ۱۴۰۱، احمد رئیسی، دبیر پیشین انجمن فرهنگ و سیاست دانشگاه بوعلی سینا همدان توسط ماموران امنیتی بازداشت شد.
تا لحظه تنظیم این خبر، از وضعیت و نام ارگان بازداشت کننده وی اطلاعی در دست نیست.
از سوی دیگر، در ساعات پایانی چهارشنبه ۲۱ دی ماه ۱۴۰۱، عاطفه شماسی، ساکن اهواز مرکز استان خوزستان، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثيقه آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی عاطفه شماسی پس از تودیع وثیقه ای به مبلغ ۲ میلیارد تومان صورت گرفته است.
لازم به ذکر است، عاطفه شماسی، در تاریخ ۱۵ آذر ماه ۱۴۰۱، توسط نيروهاى امنیتی در محل کار خود در شهر اهواز بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی و طی مراحل بازجوئی و بازپرسی در تاریخ ۲۴ آذر ماه ۱۴۰۱، به زندان سپیدار اهواز منتقل شده بود.
وبسایت کردپا هم در خبری افزود؛ محمد ولدبیگی – فرزند نعمت، آریان رضایی – فرزند جلیل و هیژا سلیمانی – فرزند سید کریم، سه شهروند اهل روستای نوریاو از توابع شهرستان پاوه در استان کرمانشاه به صورت بلاتکلیف در زندان دیزلآباد کرمانشاه به سر میبرند.
به گفته یک منبع مطلع:”این افراد طی مدت بازداشت برای گرفتن اعترافات اجباری به شدت مورد شکنجه نیروهای امنیتی قرار گرفتند و از حق دسترسی به وکیل و ملاقات با خانواده محروم شدند. علیرغم پیگیریهای خانواده این سه شهروند جهت اطلاع از وضعیت آنان تاکنون پاسخ روشنی را دریافت نکردهاند.”
لازم به ذکر است، محمد ولدبیگی، آریان رضایی و هیژا سلیمانی، در تاریخ ۴ دیماه ۱۴۰۱، از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان دیزل آباد کرمانشاه منتقل شدند.
همچنین، روز دوشنبه ۱۹ دیماه ۱۴۰۱، قادر پاکنهاد، اهل پیرانشهر، پس از اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه تا اتمام مراحل دادرسی آزاد شد.
براساس این گزارش، تاکنون از دلیل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه قادر پاکنهاد اطلاع دقیقی به دست نیامده است.
لازم به ذکر است، قادر پاکنهاد، در تاریخ ۲۱ آبانماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و جهت بازجوئی به یکی از بازداشتگاههای امنیتی شهر ارومیه منتقل و پس از اتمام مراحل بازجویی تفهیم اتهام به زندان نقده منتقل شده بود.
در خبری دیگر، روز یکشنبه ۱۸ دیماه ۱۴۰۱، خدر محمدی، اهل شهرستان پیرانشهر پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان نقده آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی خدر محمدی با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۴ چهار میلیارد تومان صورت گرفته و تاکنون از دلیل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه وی اطلاع دقیقی در دست نیست.
لازم به ذکر است، خدر محمدی، در تاریخ ۴ آذرماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی ارومیه سپس به زندان نقده منتقل شده بود.
همچنین، طی روزهای اخیر، صابر محمد امینی، احمد محمد امینی و محمد گرمینی، اهل امیر آباد شهرستان اشنویه از توابع اسنان آذربایجان غربی، با تودبع وثیقه از زندان ارومیه آزاد شدند.
براساس این گزارش، آزادی صابر محمد امینی و احمد محمد امینی با تودیع وثیقه ای به مبلغ ٢٠٠ میلیون تومان و آزادی محمد گرمینی هم با تودیع قرار وثیقه ای به مبلغ ٥٠٠ میلیون تومان صورت گرفته است.
لازم به ذکر است، محمد گرمینی، صابر محمد امینی و احمد محمد امینی، در آبانماه و آذرماه ۱۴۰۱ از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده بودند.
فدراسیون بین المللی روزنامهنگاران هم در خبری اعلام کرد؛ عصر چهارشنبه ۲۱ دی ماه ۱۴۰۱، مریم قناد، روزنامهنگار و خبرنگار چندرسانهای خبرگزاری ایرنا، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام آزاد شد.
لازم به ذکر است، مریم قناد، چندی پیش اوسط نیروهای امنیتی بازداشت و در تماس کوتاهی با خانواده خود اعلام کرده بود که به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده است.
انجمن صنفی روزنامه نگاران تهران هم در خبری افزود؛ عصر چهارشنبه ۲۱ دی ماه ۱۴۰۱، امیر طحان بیدهندی، روزنامهنگار آزاد و خبرنگار پیشین خبرگزاری مهر پس از سه ماه بازداشت و بلاتکلیفی با تودیع وثیقه آزاد شد.
لازم به ذکر است، امیر طحان بیدهندی، در تاریخ ۱۲ دی ماه ۱۴۰۱، در تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.
وبسایت حال وش هم در خبری اعلام کرد؛ طی روزهای اخیر؛ حسام (چنگیز)ریگی، ۱۷ ساله، فرزند: مجید، اهل زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان، پس از طی مراحل بازجوئی و بازپرسی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شد.
علیرغم آزادی این نوجوان ۱۷ ساله اما در این گزارش به مصادیق حقوقی اتهامات وی اشاره نشده است.
لازم به اشاره است، حسام (چنگیز)ریگی، در تاریخ ۱۳ آبان ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در جریان برگزاری تظاهرات پس از نماز جمعه در شهر زاهدان بازداشت شده بود.
سرکوب، ارعاب و تهدید بر علیه شهروندان با پرونده سازی و براساس سناریوی ارگانهای امنیتی، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
بلاتکلیف نگهداشتن افراد در بازداشت و ممانعت از دسترسی متهم به انتخابی خود ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.