بازداشت حسام نجمی، بلاتکلیفی پیمان یاسمی و آزادی ۲ شهروند دیگر با تودیع وثیقه

حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۳ اسفند ماه ۱۴۰۱، حسام نجمی، ساکن شهرستان مریوان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. همچنین، پیمان یاسمی، علیرغم گذشت مدتی از تاریخ دستگیری در وضعیت بلاتکلیف بسر می برد. از سوی دیگر، دانوش کیادهی، پس از اتمام مراحل بازجویی با تودیع وثیقه آزاد شد. در ادامه نیز، ارژنگ مرتضوی هم در راستای بخشنامه قوه قضائیه از زندان (ندامتگاه) مرکزی کرج آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای اخیر، حسام نجمی، متولد: ۱۳۶۱، ساکن شهرستان مریوان از توابع استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداست و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، از علت دقیق بازداشت، مکان نگهداری و مصادیق حقوقی اتهاماتی که منجر به بازداشت حسام نجمی شده اطلاعی حاصل نشده است.
همچنین، از نام ارگان بازداشت کننده حسام نجمی نیز اطلاعی در دست نیست.
از سوی دیگر، روز یکشنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۱، دانوش کیادهی، متولد: ۱۳۷۷، اهل ساری مرکز استان مازندران، محبوس و بلاتکلیف در زندان تیرکلا، پس از طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام، با تودیع وثیقه آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی دانوش کیادهی، پس از تفهیم اتهام وی و با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان صورت گرفته و اتهامات تفهیم شده به او در مرحله بازپرسی (تبلیغ علیه نظام)، (اخلال در نظم و آسایش عمومی) عنوان شده است.
لازم به اشاره است، دانوش کیادهی در تاریخ ۱۱ آبان ماه ۱۴۰۱، در پی یورش نیروهایامنیتی به منزل وی در سهر ساری بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی و طی مراحل بازجوئی و بازپرسی سپس در تاریخ ۱ آذر ماه ۱۴۰۱، به زندان تیرکلا ساری منتقل شده بود.
کُردپا هم با انتشار خبری اعلام کرد؛ امروز چهارشنبه ۳ اسفند ماه ۱۴۰۱، پیمان یاسمی، اهل شهرستان آبدانان از توابع استان ایلام، علیرغم گذشت ۲ هفته از تاریخ دستگیری بطور بلاتکلیف در حبس بسر می برد.
براساس این گزارش، پیمان یاسمی از دسترسی به وکیل و سایر حقوق یک متهم نیز محروم شده است.
لازم به اشاره است، پیمان یاسمی، در تاریخ ۱۹ بهمن ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهرستان آبدانان، بازداشت و به بازداشتگاه امنیتی در این شهرستان منتقل شده است.
در خبری دیگر، روز سه شنبه ۲ اسفند ماه ۱۴۰۱، ارژنگ مرتضوی، دانشجوی رشته علوم کامپیوتر دانشگاه خوارزمی کرج و از بازداشت شدگان اعتراضات مردمی اخیر، از زندان مرکزی کرج آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی ارژنگ مرتضوی، در راستای اعمال بخشنامه قوه قضائیه به پرونده قضایی وی و پس از صدور قرار منع تعقیب برای وی صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، ارژنگ مرتضوی، در تاریخ ۲۶ آذرماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در مقابل دانشگاه خوارزمی کرج، بازداشت و به زندان مرکزی کرج منتقل شده بود.
در تاریخ ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، قوه قضائیه در بخشنامه ای نسبت به (عفو مشروط) برخی از محکومان دادگاههای انقلاب و کیفری و بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ که در فاصله زمانی ۲۵ شهریورماه تا تاریخ ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، توسط ارگانهای امنیتی و انتظامی بازداشت شده بودند خبر داد.
در این بخشنامه آزادی زندانیان و افراد بازداشت شده در جریان اعتراضات سراسری مشروط بر این شده که جرائم آنها در راستای(جاسوسی)، (محاربه)، (قتل)، (افساد فی الارض)، (تخریب و آسیب رساندن به اموال عمومی) و (مرتبط شاکی خصوصی) نباشد.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل مورد نظر متهم و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.