تداوم بلاتکلیفی ساناز تفضلی، شهروند بهایی در زندان وکیل آباد مشهد

حقوق بشر در ایران ـ امروز سه شنبه ۲۹ فروردین ماه ۱۴۰۲، ساناز تفضلی (روحی)، شهروند بهایی اهل مشهد در پی تمدید مجدد قرار بازداشت، بطور بلاتکلیف در بازداشت بسر می برد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز سه شنبه ۲۹ فروردین ماه ۱۴۰۲، ساناز تفضلی (روحی)، شهروند بهایی، اهل مشهد مرکز استان خراسان رضوی، علیرغم گذشت ۱۱۹ روز از تاریخ دستگیری در وضعیت بلاتکلیف و محروم از حقوق اولیه یک متهم در زندان وکیل آباد مشهد بسر می برد و قرار بازداشت وی مجددا توسط بازپرس سلیمانی تمدید شد. این شهروند بهایی از تاریخ ۱ آذر ماه ۱۴۰۱، در بازداشت بسر می برد.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”با توجه به گذشت ۱۱۹ روز از تاریخ دستگیری ساناز تفضلی (روحی) اما هنوز پرونده وی تعیین وضعیت نشده و بنا به درخواست اداره اطلاعات مشهد توسط بازپرس سلیمانی، در شعبه ۹۰۳ دادسرای انقلاب مشهد، قرار بازداشت این شهروند بهایی تمدید شده و با توجه به اینکه ۲ فرزند خانم تفضلی از مادر خود دور هستند و از مهر مادر خود محروم هستند تداوم این شرایط آسیبهای روحی و روانی جبران ناپذیری را برای آنها در پی خواهد داشت.”
در حالی بازپرس شعبه ۹۰۳ دادسرای عمومی و انقلاب مشهد قرار بازداشت ساناز تفضلی را به مدت ۱ ماه دیگر تمدید کرده که پیش از این و در تاریخ ۳ اسفند ماه ۱۴۰۱، یک فرد آگاه، خبر از تبدیل قرار بازداشت این شهروند بهایی به وثیقه ای با مبلغ ۱ میلیارد تومان داده بود.
لازم به اشاره است، ساناز تفضلی (روحی)، در تاریخ ۱ آذر ماه ۱۴۰۱، هنگامی که در خیابان با خودروی شخصی اش در حال تردد بود توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات مشهد منتقل و پس از طی مراحل بازجوئی سپس به زندان وکیل آباد منتقل شد.
اعتراض نسبت به سرکوب و اعمال فشارهای امنیتی و قضایی و همچنین اعتراض نسیت به فقدان شفافیت قضایی در روند دادرسی به پرونده های متهمان سیاسی ـ امنیتی از جمله مواردی هست که در گزارشات دوره ای سازمانهای بین المللی مدافع حقوق بشر در امور ایران به دفعات مد نظر قرار گفته که از جمله آن در تاریخ ۸ فروردین ماه ۱۴۰۲، سازمان عفو بین الملل، در گزارش سالیانه خود اینگونه برخوردها با شهروندان را به شدت محکوم کرد.
جامعه جهانی بهائی هم در تاریخ ۳۰ تیر ماه ۱۴۰۱، با انتشار بیانیه ای نسبت به افزایش فشارهای امنیتی و موج گسترده بازداشت، سرکوب محرومیت بهائیان ایران از حقوق شهروندی شان در ایران هشدار داد.
شهروندان بهائی با طبق به بخشنامه شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب ۶ اسفند ۱۳۶۹ از هرگونه حقوق شهروندی محروم هستند و از سوی حکومت جمهوری اسلامی با انواع و اقسام موارد نقض حقوق بشر و اعمال رفتارهای قهرآمیز روبرو هستند.
سرکوب بهائیان ایران ناقض ماده ۲، ۱۸ و ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است که بر حق افراد بر انجام مناسک مذهبی و تبلیغات و انجام آموزشهای مذهبی چه بصورت جمعی و چه بصورت خصوصی تاکید می کند.
بازداشت خودسرانه، بلاتکلیف نگه داشتن متهم در بازداشت و ممانعت از دسترسی فرد در دوران بازجویی، بازپرسی و دادرسی به وکیل مورد نظر خود و منع دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی، ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.