آزادی الناز محمدی با تودیع وثیقه و صدور قرار منع تعقیب برای نیلوفر میرزایی و زهرا کشککی

حقوق بشر در ایران – امروز دوشنبه ۲۴بهمن ماه ۱۴۰۱، نیلوفر میرزایی و زهرا کشککی، از بازداشت شدگان اعتراضات اخیر آزاد شدند. از سوی دیگر، الناز محمدی، با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، طی روزهای اخیر، زهرا کشککی، ساکن تهران و دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس واحد تهران و لز بازداشت شدگان اعتراضات سراسری، آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی زهرا کشککی، پس لز اعمال بخشنامه اخیر قوه قضائیه به پرونده وی در می صدور قرار منع تعقیب برای او صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، زهرا کشککی، در جریان اعتراضات سراسری در پائیز ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و جهتتشکیل پرونده به زندان اوین منتقل شده بود.
در خبری دیگر، روز یکشنبه ۲۳ بهمن ماه ۱۴۰۱، نیلوفر میرزایی بافتی، دانشجوی دانشگاه الزهرا واحد تهران و از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری، از زندان قرچک ورامین آزاد شد.
براساس این گزارش، از جزئیات دقیق چگونگی آزادی نیلوفر میرزایی بافتی اطلاعی در دسترس نیست اما وی پس از اعمال بخشنامه(عفو بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱) به مناسبت (۲۲ بهمن) پس لز صدور قرار منع تعقیب آزاد شده است.
لازم به ذکر است، نیلوفر میرزایی بافتی، در تاریخ ۱۰ آبان ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی (لباس شخصی) در محوطه دانشگاه الزاهر تهران بازداشت و سپس به زندان قرچک ورامین منتقل شده بود.
روزنامه هم میهن با انتشار خبری اعلام کرد، روز یکشنبه ۲۳ بهمن ماه ۱۴۰۱، الناز محمدی، روزنامه نگار و دبیر گروه اجتماعی روزنامه میهن، پس از اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد.
براساس این گزارش، از مصادیق حقوقی اتهام یا اتهامات تفهیم شده به الناز محمدی اطلاعی در دسترس نیست اما وی پس از آزادی با تودیع وثیقه باید در انتظار دریافت ابلاغیه جلسه دادرسی خود باشد.
لازم به اشاره است، الناز محمدی، در تاریخ ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، در پی احضار به شعبه ۲ بازپرسی دادسرای ناحیه ۳۳ تهران و تفهیم اتهام، بازداشت و به بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین منتقل شده بود.
در تاریخ ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، قوه قضائیه در بخشنامه ای نسبت به (عفو) و آزادی مشروط برخی از محکومان دادگاههای انقلاب و کیفری و بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ که در فاصله زمانی ۲۵ شهریور تا تاریخ ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، توسط ارگانهای امنیتی و انتظامی بازداشت شده بودند خبر داد.
در این بخشنامه آزادی زندانیان و یا بازداشت شدگان اعتراضات سراسری مشروط بر این شده که جرائم آنها در راستای (جاسوسی)، (محاربه)، (قتل)، (افساد فی الارض)، (تخریب و آسیب رساندن به اموال عمومی) و (دارا بودن شاکی خصوصی) نباشد و در غیر اینصورت با اعمال بخشنامه مذکور این زندانیان و بازداشت شدگان آزاد می شوند.
سرکوب آزادی بیان و اندیشه و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
بلاتکلیف نگهداشتن افراد در بازداشت و ممانعت از دسترسی متهم به انتخابی خود ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.