آزادی ۲ شهروند در سنندج با تودیع وثیقه و آزادی مرتضی آذرنوش در زاهدان

حقوق بشر در ایران – امروز جمعه ۱۲اسفند ماه ۱۴۰۱، مرتضی آذرنوش(عالیزهی)، شهروند اهل زاهدان، پس طی مراحل بازجوئی ها آزاد شد. همچنین، محمد عبید حقیقیان و پویا رستمی پور، شهروندان ساکن سنندج مرکز استان کردستان، پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از کولبرنیوز، روز شنبه ۶ اسفندماه ۱۴۰۱، محمدعلی حقیقیان، بازنشسته دادگستری، ساکن سنندج مرکز استان کردستان و محبوس در زندان مرکزی این شهر، پس از اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی محمد حقیقیان، پس از تفهیم اتهامات (توهین به مقدسات اسلامی)، (توهین به رهبری)، (تشویق شهروندان به مشارکت در اغتشاشات) و (فعالیت تبلیغی علیه نظام) توسط شعبه ۲ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب سنندج و با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، محمدعلی حقیقیان، در تاریخ ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در شهر سنندج بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی و طی مراحل بازجوئی و سپس بازپرسی در نهایت به زندان مرکزی سنندج منتقل شده بود.
وبسایت کُردپا هم در خبری اعلام کرد؛ روز سهشنبه ۹ اسفندماه ۱۴۰۱، پویا رستمیپور، متولد: ۱۳۶۹، دانش آموخته بیوشیمی از دانشگاە آزاد واحد سنندج، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی پویا رستمی پور، با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۲ میلیارد تومان تا اتمام مراحل دادرسی از زندان مرکزی سنندج صورت گرفته است.
به نقل از یک منبع مطلع:”اتهامات تفهیم شده به پویا رستمیپور، در مرحله بازپرسب (همکاری با احزاب کُرد اپوزیسیون حکومت ایران) و (اقدام علیه امنیت ملی) عنوان شده است.”
لازم به اشاره است، پویا رستمی پور، در تاریخ ۱۲ بهمن ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در حالی که مشغول رانندگی با خودروی خود بود بازداشت و جهت بازجویی و تفهیم اتهامبه بازداشتگاه اداره اطلاعات سپاه پاسداران منتقل شده بود.
همچنین، ماموران اداره اطلاعات سپاه سنندج، با یورش به منزل پویا رستمی پور و تفتیش منزل، برخی وسایل شخصی وی را توقیف کردند.
کمپین فعالین بلوچ هم در خبری دیگر افزود؛ امروز جمعه ۱۲ اسفند ماه ۱۴۰۱، مرتضی آذرنوش (عالیزهی)، متولد: ۱۳۷۹، ساکن زاهدان، پس از تحمل چندین روز بازداشت و بلاتکلیفی آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی مرتضی عالیزهی، پس از صدور منع تعقیب برای وی صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، مرتضی آذرنوش، در تاریخ ۵ اسفند ماه ۱۴۰۱، هنگامی که بعنوان انتظامات برای برگزاری نمازجمعه در زاهدان فعالیت می کرد توسط ماموران نیروی انتظامی در خیابان توحید در این شهر، بازداشت شده بود.
علت بازداشت مرتضی عالیزهی، ممانعت وی از تردد ماموران امنیتی در محدوده کوچه توحید که به مسجد مکی، محل نمازجمعه اهل سنت زاهدان، منشعب می شود صورت گرفته بود.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل مورد نظر متهم و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.