
حقوق بشر در ایران – امروز پنجشنبه ۲۰بهمن ماه ۱۴۰۱، شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ شهر یاسوج با صدور دادنامه ای کوروش جلیل را به حبس تعزیری محکوم کرد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز شنبه ۱ بهمن ماه ۱۴۰۱، کوروش جلیل، فعال مدنی، ساکن یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ یاسوج به ریاست سید هدایت الله افشین، به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شد.
براساس دادنامه صادره توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ یاسوج که بصورت غیابی صادر و به کورش جلیل ابلاغ شده این فعال مدنی از بابت اتهام (نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی) به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”در حالی این حکم بصورت غیابی برای کوروش جلیل صادر شده که وی در شهریور ماه سال جاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و گوشی تلفن همراه و شماره تلفنی که مربوط به سامانه ثنا برای اطلاع وی از ابلاغیه بود نیز توسط ماموران توقیف شده بود و او هم هیچگونه دسترسی به شماره تلفن ثبت شده خود در سیستم ابلاغ الکترونیک ثنا نداشت و ابلاغیه ای که برای حضور وی در تاریخ ۱۱ دی ماه ۱۴۰۱ در جلسه دادرسی در سیستم ثنا ثبت شده بود و تا به امروز هم موفق به دریافت تلفن همراه توقیف شده خود نشده به دست به دست این فعال مدنی نرسیده بود و در پی عدم حضور وی در جلسه دادرسی این حکم برای کوروش جلیل صادر شد.”
لازم به اشاره است، کوروش جلیل، در حالی چند هفته از بازداشت خود را پس از تفهیم با تودیع وثیقه آزاد شده بود به اداره اطلاعات یاسوج احضار و مجددا بازداشت شد و پس از انتقال به بازداشتگاه آن ارگان امنیتی و طی مراحل بازجویی و بازپرسی سپس ۸ روز بعد با تودیع کفالتی به مبلغ ۶۰ میلیون تومان آزاد شد.
کوروش جلیل، در تاریخ ۳۰ شهریور ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری اعترضات مردمی در شهر یاسوج توسط ماموران امنیتی بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه و طی نراحل بازجویی و بازپرسی در تاریخ ۱۵ آبان ماه ۱۴۰۱، با تودیع قرار وثیقه از زندان یاسوج آزاد شده بود.
این فعال مدنی، طی سالهای اخیر، به دفعات در پی فعالیتهای مسالمت آمیز خود از سوی ارگانهای امنیتی شهر یاسوج با پرونده سازی و یا بازداشت مواجه شده است.
پس از اعلام خبر جان باختن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله، اهل شهرستان سقز در بازداشتگاه نیروی انتظامی در تهران، اعتراضات گسترده ای در شهرهای مختلف برگزار شد. و در پی آن بسیاری از شهروندان کشته، مجروح و توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.