محکومیت ماهان جلالدوست به جریمه نقدی بدل از حبس تعزیری و شلاق/ سند

حقوق بشر در ایران – امروز شنبه ۶اسفند ماه ۱۴۰۱، شعبه ۱۱۶۷ دادگاه کیفری۲ استان تهران با صدور دادنامه ای ماهان جلالدوست، زندانی سیاسی پیشین را به جزای نقدی محکوم کرد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز یکشنبه ۲۳ بهمن ماه ۱۴۰۱، ماهان جلالدوست، فرزند: قدرت الله، ساکن تهران، فعال مدنی و از زندانیان سیاسی پیشین، از بابت پرونده ای که در دوران حبس برای وی باز شده بود توسط شعبه ۱۱۶۷ دادگاه کیفری ۲ استان تهران به ریاست قاضی هوشنگ طهماسبی، به پرداخت ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بدل از ۳ ماه حبس تعزیری و پرداخت ۳۰ میلیون ریال بدل از ۱۰ ضربه شلاق محکوم شد.
براساس دادنامه صادره توسط شعبه ۱۱۶۷ دادگاه کیفری ۲ استان تهران که به ماهان جلالدویت ابلاغ شده پرونده مذکور در پی شکایت علی زمانی، از کارکنان زندان اوین بر علیه ماهان جلالدوست، تشکیل و این فعال مدنی در مراحل بازپرسی، از بابت اتهامات (اخلال در نظم و آسایش عمومی) و (توهین به مقامات و مامورین) مورد تفهیم اتهام قرار گرفته است.
همچنین، ماهان جلالدوست، از بابت اتهام (اخلال در نظم و آسایش عمومی) به پرداخت ۳میلیون و ۵۰۰ هزار تومان جریمه نقدی بدل از ۳ ماه حبس تعزیری و به اتهام (توهین به مقامات و مامورین) هم به پرداخت ۳ میلیون تومان جریمه نقدی بدل از تحمل ۱۰ ضربه شلاق محکوم شده است.
یک منبع مطلع در تشریح این خبر به گزارشگر حقوق بشر در ایران گفت:”این پرونده برای دورانی است که ماهان جلالدوست دوران حبس خود را در زندان اوین سپری می کرد و در پی توهین علی زمانی از کارکنان زندان اوین به این زندانی سیاسی و شکل گیری درگیری لفظی بین آنها متاسفانه ماهان جلالدوست محکوم شد.”
لازم به ذکر است، ماهان جلال دوست، در تاریخ ۲ آذر ماه ۱۳۹۹، توسط پلیس امنیت در تهران بازداشت و سپس به سلول انفرادی در بند ۲ الف سپاه در زندان اوین منتقل و پس از اتمام مراحل بازجوئی در تاریخ ۱۴ دی ماه ۱۳۹۹، با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان آزاد شده بود.
با آغاز مراحل دادرسی، این فعال مدنی، در تاریخ ۲۳ اسفند ماه ۱۳۹۹، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران با اتهام (فعالیت تبلیغی علیه نظام) محاکمه و در تاریخ ۱۸فروردین ماه ۱۴۰۰، به تحمل ۱سال حبس تعزیری، دو سال ممنوعیت خروج از کشور، دو سال ممنوعیت عضویت در احزاب، گروههای اجتماعی و سیاسی و بعنوان مجازات تکمیلی هم به ضبط موبایل، کامپیوتر و یک دستگاه خودروی پراید سایپا ۱۱۱ محکوم شد که پس از اعتراض به حکم صادره و ارجاع پرونده به شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ریاست احمد زرگر، این حکم بصورت غیابی و با استیذان، پس از لغو حکم مصادره خودروی پراید سایپا ۱۱۱ ماهان جلال دوست، بقیه حکم مبنی بر تحمل ۱ سال حبس تعزیری و سایر مجازاتهای تکمیلی عینا تائید شد اما پس از اعتراض ماهان جلال دوست و تائید درخواست واخواهی، جلسه دادگاه تجدیدنظر این فعال مدنی در تاریخ ۱۷ فروردین ماه ۱۴۰۱ با حضور او در شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ریاست احمد زرگر، برگزار و حکم قبلی مجددا تائید شد و در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، ماهان جلال دوست، برای تحمل حبس خود بازداشت و به زندان اوین منتقل و اواخر مهر ماه ۱۴۰۱، بدون اعلام قبلی به بند قرنطینه و سپس بند زندانیان سیاسی در زندان رجایی شهر کرج منتقل شده بود.
این فعال مدنی، در تاریخ ۱۵ دی ماه ۱۴۰۱، پس از اعزام به مرخصی متصل به آزادی بطور کامل از زندان رجایی شهر کرج آزاد شد.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از انتشار عقاید و دیدگاههای مختلف در یک جامعه، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل مورد نظر متهم و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.