
حقوق بشر در ایران – امروز یکشنبه ۲۱ اسفند ماه ۱۴۰۱، دیوان عالی کشور، حکم اعدام صادره بدوی بر علیه حبیب فرجالله چعب (حبیب اسیود) را عینا تائید کرد.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از میزان، امروز یکشنبه ۲۱ اسفند ماه ۱۴۰۱، حبیب فرجالله چعب (حبیب اسیود)، از اعضای گروه سیاسی حرکة النضال، که پیشتر توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام (افساد فیالارض از طریق تشکیل، اداره و سرکردگی گروه حرکة النضال) به اعدام محکوم شده بود حکم وی عینا در دیوان عالی کشور تائید شد.
براساس این گزارش، با توجه به قطعی شدن حکم اعدام حبیب فرجالله چعب در دیوان عالی کشور، پرونده این فعال سیاسی جهت تعیین زمان اجرای حکم اعدام به واحد اجرای احکام دادسرای ناحیه ۳۳ تهران ارجاع شده است.
براساس کیفرخواست صادره توسط دادستانی تهران اتهامات حبیب چعب(افساد فیالارض از طریق تشکیل، اداره و سرکردگی گروهکی به نام حرکه النضال العربی لتحریرالاحواز و طراحی)، (اجرای عملیات تروریستی و تخریب اموال عمومی که از طریق عملیاتهای گوناگونی از قبیل بمبگذاری در فرمانداری اهواز در سال ۱۳۸۴)، (بمبگذاری در سازمان مدیریت و برنامهریزی یا همان سازمان برنامهوبودجه خوزستان در سال ۱۳۸۴)، (عملیات بمبگذاری اداره مسکن و شهرسازی اهواز در سال ۱۳۸۴ بمبگذاری در اداره محیطزیست اهواز در سال ۱۳۸۴)، (بمبگذاری در خطوط انتقال نفت خوزستان)، (بمبگذاری در محور انتقال نفت اهواز، آبادان و ماهشهر)، (بمبگذاری در فرمانداری دزفول و آبادان در سال ۱۳۸۴) و (برنامهریزی برای بمبگذاری در دادگستری اهواز)، عنوان و از بابت این اتهامات چندی پیش، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری به اعدام محکوم شده بود.
لازم به ذکر است، در تاریخ ۳ آبان ماه ۱۴۰۱، جلسه هشتم، در تاریخ ۹ مرداد ماه ۱۴۰۱، جلسه هفتم، در تاریخ ۲۴ خردادماه ۱۴۰۱، جلسه ششم و در تاریخ ۸ اسفند ماه ۱۴۰۰، جلسه پنجم، در تاریخ ۲۵ بهمن ماه ۱۴۰۰، جلسه چهارم، در تاریخ ۱۳ بهمن ماه ۱۴۰۰، سومین جلسه و در تاریخ ۶ بهمن ماه ۱۴۰۰، دومین جلسه توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، با خواندن بخش دیگری از کیفرخواست ادعایی صادره و تشریح آن توسط نماینده دادستان برگزار شده بود.
همچنین، حبیب کعبی اسیود، در تاریخ ۲۸ دی ماه ۱۴۰۰، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، در اولین جلسه دادرسی خود محاکمه و بخشی از پرونده او با صحبت افرادی که بعنوان شهود و در حالی که متهم پرونده از حق دسترسی به وکیل مورد نظر خود محروم بود بررسی شده بود.
در آبان ماه ۱۴۰۰، جلسه تفهیم اتهام حبیب کعبی اسیود در دفتر شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران درحالی که متهم این پرونده از حق دسترسی به وکیل مورد نظر خود محروم بود برگزار شد.
حبیب کعبی اسیود، در تاریخ ۱۴ مهر ماه ۱۳۹۹، در سفر کاری که با طرح ریزی وزارت اطلاعات برای بازداشت او صورت گرفت به اتهام فعالیتهای سیاسی اش در جنبش الاحوازیه در کشور ترکیه بازداشت و به ایران منتقل شد.
حبیب کعبی اسیود، در دوران بازجوئی و بازپرسی از حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی یک متهم مندرج در ماده ۵ قانون آئین دادرسی کیفری و اسناد بین المللی حقوق بشر محروم بوده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.