تداوم بازداشت طاهره بجروانی و آزادی مسعود قبادی با تودیع وثیقه

حقوق بشر در ایران – امروز یکشنبه ۱۱دی ماه ۱۴۰۱، طاهره بجروانی، علیرغم گذشت مدتی بسیاری از تاریخ بازداشت در بلاتکلیفی بسر می برد. همچنین، مسعود قبادی، پس از اتمام بازجویی ها با تودیع وثیقه آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز یکشنبه ۱۱ دی ماه ۱۴۰۱، طاهره بجروانی، متولد: ۱۳۶۱، ساکن شهرقدس (قلعه حسن خان) از توابع استان تهران، علیرغم گذشت ۱۲ روز از تاریخ دستگیری در بلاتکلیفی بسر می برد.
یک منبع نزدیک به خانم بجروانی در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران اعلام کرد:”پس از بازداشت طاهره، خانواده وی پیگیری های زیادی را برای اطلاع یافتن از علت بازداشت، روند حقوقی پرونده و مکان نگهداری وی انجام دادند به دادسرای شهرقدس مراجعه کردیم هیچ فردی پاسخگو نبوده و ما در نهایت به دادسرای زندان اوین رفتیم در آنجا هم کسی پاسخگوی ما نیست. خواسته ما فقط اطلاع از سلامت و برخورداری طاهره بجروانی از حقوق اولیه اش است.”
لازم به اشاره است، طاهره بجروانی، در ساعات اولیه صبح ۳۰ آذر ماه ۱۴۰۱، پس از یورش نیروهای امنیتی به محل کار وی در شهرقدس(قلعه حسن خان) بازداشت و جهت بازجوئی به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی منتقل شده است.
علی فتوحی، همسر طاهره بجروانی، در جریان برگزاری اعتراضات آبان ۱۳۹۸، پس لز شلیک مستقیم گلوله از سوی نیروهای امنیتی جان باخت.
در خبری دیگر، روز شنبه ۱۰ دی ماه ۱۴۰۱، مسعود قبادی، معلم ساکن شهرستان چرام از توابع شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، پس از اتمام مراحل بازجویی و بازپرسی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شد. وی از تاريخ ۱۹ آذر ماه ۱۴۰۱ در بازداشت بسر برده بود.
براساس این گزارش، آزادی مسعود قبادی، با تودیع وثیقه صورت گرفته و باید در تاریخ ۱۷ دی ماه ۱۴۰۱، در جلسه محاکمه ای که برای بررسی پرونده وی تشکیل می شود حاضر شود.
لازم به ذکر است، مسعود قبادی، در تاریخ ۱۹ آذر ماه ۱۴۰۱، در شهرستان چرام از توابع یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، برای دومین مرحله از زمان آغاز اعتراضات سراسری، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و جهت بازجوئی و تفهیم اتهام به بازداشتگاه سپاه فتح در این استان منتقل شده بود.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”ارائه خدمات پزشکی بسیار بی کیفیت است و آقای قبادی در دوران بازداشت خود به علت محرومیت از دسترسی به خدمات پزشکی برای درمان بیماری قلبی خود از تاریخ ۷ دی ماه ۱۴۰۱ تا لحظه آزادی با تودیع وثیقه اعتصاب غذا کرده بود.”
مسعود قبادی، برای نخستین مرحله در تاریخ ۲۲ مهر ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از طی مراحل بازجوئی در تاریخ ۳ آبانماه ۱۴۰۱، آزاد شده بود.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از برگزاری اعتراضات مدنی، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
عدم امکان دسترسی به وکیل مورد نظر متهم و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.