بازداشت ۴ شهروند ساکن تهران و مهاباد همزمان با آزادی ۲ تَن دیگر با تودیع وثیقه

حقوق بشر در ایران – امروز جمعه ۷بهمن ماه ۱۴۰۱، اسکندر بردریز، شهرام علیخانی، خلیل امینی و داوود حبیبی، توسط نیروهای امنیتی در شهرهای مهاباد و تهران بازداشت شدند. از سوی دیگر، سجاد رمضان زاده و باپیر برزه، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از کردپا، در ساعات پایانی چهارشنبه ۲۵ بهمن ماه ۱۴۰۱، داوود حبیبی، متولد: ۱۳۶۱، اهل سنندج مرکز استان کردستان و ساکن تهران، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، بازداشت داوود حبیبی، پس از یورش ماموران امنیتی به اتاق کارگران شهرداری منطقه ۱ تهران واقع در خیابان آجودانیه در تهران صورت گرفته است.
تا لحظه تنظیم این خبر، از علت دقیق بازداشت و مصادیق حقوقی اتهامات تفهیم شده به وی اطلاعی در دسترس نیست.
افزون براین، طی روزهای اخیر، اسکندر بردریز، شهرام علیخانی و خلیل امینی، شهروندان اهل مهاباد از توابع استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
براساس این گزارش، از مصادیق حقوقی اتهامات و نام ارگان بازداشت کننده این افراد اطلاعی در دسترس نیست.
همچنین، این ۳ شهروند اهل مهاباد از حق تماس با خانواده و اطلاع رسانی در خصوص وضعیت خود نیز محروم هستند.
از سوی دیگر، روز پنجشنبه ۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، سجاد رمضان زاده، اهل شهرستان قوچان، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان قوچان آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی سجاد رمضان زاده، پس از تفهیم اتهام وی و با تودیع وثیقه صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، سجاد رمضان زاده، در تاریخ ۳۱ شهریورماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در تهران، بازداشت و پس لز انتقال به زندان اوین در اوایل مهر ماه ۱۴۰۱، در تماس تلفنی کوتاه به خانواده خود خبر بازداشتش را به آنها داد. وی پس از اتمام بازجوئی ها ابتدا به زندان تهران بزرگ و سپس به زندان شهرستان قوچان منتقل شده بود.
تا لحظه تنظیم این گزارش از اتهامات مطروحه علیه سجاد رمضان زاده، اطلاعی حاصل نشده است.
کُردپا هم در خبری اعلام کرد؛ روز پنجشنبه ۶بهمنماه ۱۴۰۱، باپیره برزه، اهل روستای چیانه از توابع شهرستان پیرانشهر در استان آذربایجان غربی و زندانی سیاسی پیشین، پس از اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان شهرستان نقده آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی باپیر برزه با تودیع وثیقه و تا اتمام مراحل دادرسی صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، باپیربرزه، در تاریخ ۱ آذرماه ۱۴۰۱، توسط ماموران امنیتی در سه راه شهرستان پسوه از توابع پیرانشهر، بازداشت و جهت بازجویی به یکی از بازداشتگاههای مرکزی در شهر ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی، منتقل شده بود.
لازم به اشاره است، باپیربرزه، پیشتر از سوی یکی از ارگانهای امنیتی بازداشت و پس از طی مراحل قضایی و محاکمه به تحمل حبس تعزیری محکوم شده بود و پس از سپری کردن دوران حبس خود در مهر ماه ۱۴۰۰، از زندان شهرستان نقده آزاد شد.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از برگزاری اعتراضات صنفی و مدنی ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.