
حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۱۷ دی ماه ۱۳۹۹، مهرداد گریوانی، فعال مدنی ساکن تهران و محبوس در زندان اوین پس از اتمام مراحل بازجوئی و بازپرسی با تودیع وثیقه بطور موقت آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، عصر امروز چهارشنبه ۱۷ دی ماه ۱۳۹۹، مهرداد گریوانی، فعال مدنی محبوس و بلاتکلیف در زندان اوین پس از طی مراحل بازجوئی و بازپرسی با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی آزاد شد. این فعال مدنی در تاریخ ۲ آذر ماه ۱۳۹۹ به همراه ماهان جلال دوست، دیگر فعال مدنی ساکن تهران بازداشت شده بود.
یک منبع مطلع ضمن اعلام این خبر به حقوق بشر در ایران گفت: “اتهام مهرداد مهرداد گریوانی در مراحل بازجوئی و بازپرسی « فعالیت تبلیغی علیه نظام » عنوان شده و این فعال مدنی عصر امروز با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۲ میلیارد ریال از زندان اوین آزاد شد و باید در انتظار احضاریه دادرسی باشد.”
لازم به ذکر است، مهرداد گریوانی، در تاریخ ۲ آذر ماه ۱۳۹۹، به همراه ماهان جلال دوست، در تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه پلیس امنیت تهران سپس به سلول انفرادی در بند ۲ الف سپاه واقع در زندان اوین منتقل شده بود و پس از اتمام مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام به بند عمومی زندان اوین منتقل شد.
همچنین ماهان جلال دوست که پیشتر به همراه مهرداد گریوانی بازداشت شده بود در تاریخ ۱۴ دی ماه ۱۳۹۹، پس از اتمام مراحل بازجوئی و بازپرسی با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی آزاد شد.
- بیشتر بخوانید: ماهان جلال دوست با تودیع وثیقه آزاد شد
مهرداد گریوانی، همچنین در پرونده دیگر هم در تاریخ ۲۰ مهر ماه ۱۳۹۸, توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی، از بابت اتهامات اجتماع و تبانی جهت انجام جرم بر ضد امنیت داخلی یا خارجی کشور، به تحمل ۵ سال حبس تعزیری, ۲ سال محرومیت از عضویت در احزاب و گروههای سیاسی, ۲ سال محرومیت از فعالیت در فضای مجازی، رسانه و مطبوعات , و همچنین ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد. از نتیجه حکم دادگاه تجدیدنظر این فعال مدنی اطلاعی در دسترس نیست.
حقوق بشر در ایران, در تاریخ ۱۷ مهر ماه ۱۳۹۸, با انتشار گزارشی از احضار تلفنی مهرداد گریوانی, فعال مدنی ساکن تهران, به دفتر شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران را اطلاع رسانی کرده بود.
- بیشتر بخوانید؛ احضار مهرداد گریوانی, فعال مدنی به دادگاه انقلاب تهران
گریوانی همچنین، در تاریخ ۳۱ تیر ماه ۱۳۹۸, با توجه به احضاریه ای که از قبل به دستش رسیده بود برای حضور در جلسه دادرسی بر پرونده مفتوحه اش به تاریخ رسیدگی ۱ مردادماه ۱۳۹۸، از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت داخلی و خارجی احضار شده بود.
- بیشتر بخوانید؛ جلسه محاکمه مهرداد گریوانی, فعال مدنی برگزار خواهد شد
این فعال مدنی پیشتر به شعبه ۲ بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه، احضار شده بود که پس از بررسی و صدور کیفرخواست، پرونده وی به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران ارجاع شد.
- بیشتر بخوانید: احضار مهرداد گریوانی،فعال مدنی به دادسرای فرهنگ و رسانه
مهرداد گریوانی، در تاریخ ۲۹ آذر ۱۳۹۷ در صفحه توییتر خود و پس از حضورش در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب از اتهام “اجتماع و تبانی جهت انجام جرم بر ضد امنیت داخلی یا خارجی کشور” خبر داده بود.
رسانههای وابسته به سپاه، در دیماه ۱۳۹۵ با انتشار خبری در رابطه با “مهرداد گریوانی”، عنوان کرده بودند که این فعال مدنی با برخی رسانهها همکاری داشته است.
هر چند این فعال مدنی و دانشجویی، چندی بعد با صدور تکذیبیهای عنوان کرد: “با هیچ رسانهای همکاری ندارد”، اما بازداشت این دانشجوی اهل قم در دستور کار نیروهای امنیتی سپاه قرار گرفت و در ۷ بهمن ۱۳۹۵ از سوی اطلاعات سپاه بازداشت و به بند دو-الف زندان اوین منتقل شد.
این فعال مدنی در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۳۹۵ به بند ۲۴۰ زندان اوین انتقال یافت و علیرغم وضعیت نامناسب جسمی مهرداد گریوانی در بند ۲۴۰ زندان اوین در سلول انفرادی نگهداری میشد و روحیهاش به شدت ضعیف شده بود. شدت فشارهای وارده روحی بر این فعال مدنی به حدی بود که وی دچار بیماری فراموشی شده بود و حتی بعضی اسامی را کاملا فراموش کرده بود.
نهایتا این فعال مدنی پس از تحمل ۱۶۰ روز سلول انفرادی در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۹۶، با تودیع وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.
- بیشتر بخوانید: مهرداد گریوانی پس از تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شد
سرکوب و بازداشت فعالان مدنی مرتبط با سرکوب آزادی بیان و عقیده و ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.