گزارشی از وضعیت ملیکا قره گوزلو، فعال مدنی و زندانی سیاسی

حقوق بشر در ایران – امروز دوشنبه ۱۴آذر ماه ۱۴۰۱، ملیکا قره گوزلو، زندانی سیاسی محبوس در مرکز درمانی امین آباد مورد ضرب و شتم قرار گرفت.
به گزارش حقوق بشر در ایران، در ساعات پایانی شنبه ۱۲ آذر ماه ۱۴۰۱، ملیکا قره گوزلو، متولد: ۱۳۷۹، دانشجوی رشته روزنامه نگاری در دانشگاه تهران، از معترضان به حجاب اجباری و زندانی سیاسی محبوس در مرکز روان درمانی امین آباد تهران، توسط چند تن از عوامل این مرکز درمانی که در تلاش برای بستن ملیکا قره گوزلو به تخت و تزریق آمپول بودند مورد ضرب و شتم قرار گرفت.
محمدعلی کامفیروزی، وکیل مدافع ملیکا قره گوزلو ضمن اعلام این خبر در صفحه شخصی خود نوشت:”موکلم ملیکا قراگوزلو در تماس تلفنی با مادرش اعلام کرد در بیمارستان رازی امین آباد توسط چند مرد مورد ضرب و جرح قرار گرفته. قصد آنها تزریق آمپول و بستن وی به تخت بوده است. موکلم گفت که در اعتراض به این کار، از دیشب در اعتصاب غذاست و دیگر تماسی نخواهد داشت. هم اکنون بیش از ۶۵ روز از بازداشت دوباره ملیکا قراگوزلو میگذرد و علیرغم گذشت ۱۸ روز از بستری شدنش در بیمارستان روانپزشکی رازی امین آباد، وی همچنان بلاتکلیف است. این در حالی است که تا کنون حداقل ۷ روانشناس و روانپزشک متخصص، بر عدم امکان تحمل کیفر توسط موکلم گواهی دادند. من و مادر ملیکاقراگوزلو در هفته های اخیر پیگیریهای مفصلی با مسئولان مختلف اعم از معاون اول و سرپرست معاونت زنان دادستان تهران، دادیارهای ناظر زندان، دادیار شعبه ۱ اجرای احکام دادسرای اوین، مسئولان دانشگاه علامه طباطبایی و زندان و بیمارستان رازی و پزشکی قانونی و… داشته ایم. اما تا کنون منجر به آزادی موکلم نشده است.”
این وکیل دادگستری در خاتمه تاکید کرد:”از این رو مجددا تاکید میکنم که ادامه حبس موکلم در بیمارستان روانپزشکی امین آباد، مصداق بارز نقض حقوق اساسی شهروندی و شکنجه است و مسئولیت بروز هرگونه اتفاقی برای ملیکا قراگوزلو، بر عهده مسئولان قضایی و امنیتی است.”
لازم به اشاره است، ملیکا قره گوزلو، در تاریخ ۹ مهر ماه ۱۴۰۱، پس از یورش ۱۰ مامور مرد و ۱ مامور امنیتی زن، به محل سکونت وی توام با رفتار خشونت آمیز و ارعاب بازداشت و جهت بازجوئی در پرونده ای جدید به بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین منتقل شد و طی هفته های اخیر در پی وخامت حال به مرکز روانپزشکی امین آباد تهران منتقل و محبوس شد.
ملیکا قره گوزلو، از بابت پرونده اول خود در تاریخ ۲۸ شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری به اتهام(اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور) و (فعالیت تبلیغی علیه نظام)، در مجموع به تحمل به تحمل ۳ سال حبس تعزیری محکوم شد. جملگی مصادیق اتهامات مذکور، به انتشار یک ویدئوی چند ثانیه ای باز می گردد که ملیکا قره گوزلو بدون روسری در خیابان پیاده روی و فیلم آن را در صفحه شخصی خود منتشر کرده بود.
این دانشجوی رشته روزنامه نگاری، در تاریخ ۲۲تیر ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و جهت بازجویی به سلول انفرادی در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع زندان اوین منتقل شد و پس از طی مراحل بازجوئی و بازپرسی و تفهیم اتهام در تاریخ ۲ شهریور ماه ۱۴۰۱، با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان آزاد شده بود.
این دانشجوی رشته روزنامه نگاری، پیشتر هم در تاریخ ۷ اسفند ماه ۱۳۹۸، توسط شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی علی مظلوم، از بابت اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور، به تحمل ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شده بود. این حکم در تاریخ ۲۰ آبان ماه ۱۳۹۹، توسط کمیسیون عفو و بخشودگی قوه قضائیه لغو شد.
ملیکا قره گوزلو، در تاریخ ۲۸ آبان ماه ۱۳۹۸، در جریان اعتراضات در تهران بازداشت و پس از انتقال به بند ۲۰۹ و طی مراحل بازجوئی با تودیع قرار کفالتی به مبلغ ۶۰ میلیون تومان بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شد.
سرکوب شهروندان، ناقض اصل آزادی بیان و همچنین ناقض, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید شده است.
بازداشت افراد بدون تفهیم اتهام فرد و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.