رضا مهرگان و محمد ابوالحسنی، در پرونده جدید تفهیم اتهام شدند

حقوق بشر در ایران – امروز دوشنبه ۱۰ آذر ماه ۱۳۹۹، جلسه بازپرسی و تفهیم اتهام رضا مهرگان و محمد ابوالحسنی، دو زندانی سیاسی، توسط شعبه ۲ بازپرسی دادسرای زندان اوین به ریاست حاجی مرادی برگزار شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز دوشنبه ۱۰ آذر ماه ۱۳۹۹، رضا مهرگان – زندانی سیاسی محبوس در اندرزگاه ۴ و محمد ابوالحسنی – زندانی سیاسی محبوس در اندرزگاه ۸ زندان اوین پس از اعزام به شعبه ۲ بازپرسی دادسرای زندان اوین به ریاست بازپرس محمود حاج مرادی از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام مورد تفهیم اتهام قرار گرفتند. رضا مهرگان در حال تحمل حبس تعزیری ۵ ساله خود و محمد ابوالحسنی هم در حال اتمام دوران حبس تعزیری ۲ ساله خود است.
یک منبع مطلع از پرونده قضائی این ۲ زندانی سیاسی ضمن اعلام این خبر به حقوق بشر در ایران گفت: “اتهام تبلیغ علیه نظام تفهیم شده به رضا مهرگان و محمد ابوالحسنی مربوط به تلاش این ۲ زندانی سیاسی برای برگزاری مراسم در روزهای اعتراضات آبان در حمایت از جانباختگان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ عنوان شد که با مصداق « فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق تحریک زندانیان به اعتراض » به رضا مهرگان و محمد ابوالحسنی تفهیم و برای محمد ابوالحسنی قرار کفالتی به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان و رضا مهرگان هم قرار بازداشت موقت صادر شد.”
رضا مهرگان, فعال مدنی و از امضا کنندگان بیانیه استعفای علی خامنه ای موسوم به « بیانیه ۱۴ کنشگر مدنی » در تاریخ ۱۸ اسفند ماه ۱۳۹۸, توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران، از بابت اتهامات اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی به تحمل ۵ سال حبس تعزیری و از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام هم به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شد. این فعال مدنی همچنین از بابت اتهام اخلال در نظم و آسایش عمومی هم تبرئه شد. با اعمال ماده ۱۳۴ از قانون مجازات اسلامی « تجمیع جرائم », مجازات اشد یعنی ۵ سال حبس تعزیری برای رضا مهرگان اجرائی است.
- بیشتر بخوانید: محکومیت قطعی رضا مهرگان, فعال مدنی به تحمل ۶سال حبس تعزیری
این فعال مدنی، در تاریخ ۲۳ دی ماه ۱۳۹۸, توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشار, از بابت اتهامات اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی, تبلیغ علیه نظام, اخلال در نظم و آسایش عمومی مورد محاکمه قرار گرفته بود طی حکمی در مجموع به تحمل ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق و بعنوان مجازات تکمیلی هم ۲ سال تبعید به روستای جعفرآباد, از توابع شهرستان آرین واقع در استان خراسان جنوبی محکوم شده بود.
حقوق بشر در ایران, در تاریخ ۵ دی ماه ۱۳۹۸, با انتشار گزارشی با مضمون تداوم بلاتکلیفی رضا مهرگان در اندرزگاه ۴ زندان اوین, تداوم بازداشت و بلاتکلیفی این فعال مدنی را در اندرزگاه ۴ زندان اوین اطلاع رسانی کرده بود.
- بیشتر بخوانید؛ رضا مهرگان: تداوم بلاتکلیفی در اندرزگاه ۴ زندان اوین
لازم به ذکر است, در تاریخ ۶ شهریور ماه ۱۳۹۸, رضا مهرگان, فعال مدنی و از اعضای امضا کننده بیانیه استعفای علی خامنه ای, موسوم به بیانیه ۱۴ فعال مدنی و سیاسی در پی یورش ماموران اطلاعت سپاه پاسداران به محل سکونت وی که در یکی از روستاهای شهرستان رامسر بود با رفتاری خشن پس از تفتیش منزل و ضبط لوازم شخصی بازداشت شد.
این فعال مدنی, پیش از آن و در تاریخ ۱۴ تیرماه ۱۳۹۸, از سوی ۳ نفر افراد ناشناس درحالی که در خیابان در حال تردد بود بشدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت و آسیبهای فیزیکی بسیاری به سر و صورت وی وارد شده بود.
همچنین در خصوص محمد ابوالحسنی، لازم به ذکر است، این زندانی سیاسی در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹, توسط شعبه ۳۸ دادگاه کیفری ۲ تهران از بابت اتهام نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی؛ به تحمل ۲ سال محرومیت از عضویت در احزاب و گروهها و دسته جات سیاسی, ۲ سال ممنوعیت حضور در فضای رسانه ای و همچنین ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدیدنظر استان تهران عینا تائید شد.
در تاریخ ۱۳ آذر ماه ۱۳۹۸, محمد ابوالحسنی به همراه لیلا میرغفاری, رها احمدی, معین حاجی زاده, آرمین سورانی, وحید غدیرزاده, سامان زندیان, توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی از بابت اتهامات “اشاعه فحشا”, “اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت ملی” و “تبلیغ علیه نظام” در مجموع به تحمل ۲۹ سال حبس تعزیری محکوم شدند. محمد ابوالحسنی، پس از اعلام تسلیم به رای به اعمال ماده ۴۴۲ از قانون مجازات اسلامی و کسر یک چهارم مجموع حبس باقی مانده دوران محکومیت وی اجرایی شد و در حال حاضر دوران تحمل حبس خود را در اندرزگاه ۸ زندان اوین سپری می کند.
- بیشتر بخوانید: محکومیت ۷ فعال مدنی در مجموع به تحمل ۲۹ سال حبس تعزیری
- بیشتر بخوانید: محکومیت قطعی ۷ فعال مدنی در مجموع به تحمل ۲۹ سال حبس تعزیری
پس از اتمام مراحل بازجوئی در بند امنیتی ۲۰۹ وزارت اطلاعات و تفهیم اتهام در شعبه ۲ بازپرسی دادسرای زندان اوین جلسه دادرسی به پرونده محمد ابوالحسنی و ۶ هم پرونده ای دیگر وی در تاریخ ۱۹ آبان ماه ۱۳۹۸, توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران برگزار شد.
محمد ابوالحسنی, فعال مدنی اهل قزوین, در تاریخ ۲۳ مردادماه ۱۳۹۸, توسط ماموران اداره اطلاعات پس از تفتیش منزل و ضبط وسائل شخصی بازداشت و پس از انتقال به تهران و در سلول انفرادی بند امنیتی ۲۰۹ وزارت اطلاعات در زندان اوین نگهداری و تحت بازجوئی قرار گرفت. لازم به ذکر است در زمان بازداشت این فعال مدنی اعلام شده بود وی با حکم شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران و از بابت اتهامات همکاری با دولت متخاصم و تبلیغ علیه نظام، بازداشت شده اما ظاهر عناوین اتهامی وی در دوران بازجوئی تغییر کرده است.
- بیشتر بخوانید؛ بازداشت محمد ابوالحسنی, فعال مدنی ساکن قزوین
بازداشت افراد بدون تفهیم اتهام و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر آن تاکید شده است.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.
بازداشتهای فراقانونی و خودسرانه با اتهاماتی بی اساس و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده افراد و ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶، است. با توجه به مفهوم اصل آزادی بیان هر انسانی محق است تا به هر طریق ممکن بتواند عقاید و نظریات و دیدگاههای خود را بدون ملاحظات مرزی و به هر شکل ممکن منتشر کند.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری به اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فرا قانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که حکومت جمهوری اسلامی خود تدوین گر آن هست و فقط ادعای عمل بر آن را دارند.