مژگان اسکندری، زندانی سیاسی پیش از اتمام محکومیت حبس آزاد شد

حقوق بشر در ایران – امروز پنجشنبه ۱۸ دی ماه ۱۳۹۹، مژگان اسکندری، زندانی سیاسی و از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ بصورت زود هنگام پیش از اتمام دوران حبس تعزیری اش از زندان قرچک ورامین آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، عصر سه شنبه ۱۶ دی ماه ۱۳۹۹، مژگان اسکندری – متولد: ۱۳۴۸ – فرزند: عبدالرحیم – زندانی سیاسی و از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸ با اعمال بخشنامه اخیر قوه قضائیه بطور مشروط آزاد شد. اسکندری متهم ردیف چهارم پرونده ای است که در آن به همراه امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی توسط دادگاه انقلاب تهران مورد محاکمه قرار گرفت و به تحمل ۳ سال حبس تعزیری از بابت اتهام « اخلال در نظم عمومی از طریق حضور در تجمعات غیرقانونی » محکوم شده بود. این حکم در مرحله تجدیدنظرخواهی به ۲سال و ۳ ماه حبس تعزیری کاهش پیدا کرد.
در تاریخ ۳ اسفند ماه ۱۳۹۸، شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران، پس از تشکیل ۲ جلسه دادرسی در تاریخ های ۷ و ۱۱ بهمن ماه ۱۳۹۸, به ریاست ابوالقاسم صلواتی با صدور دادنامه ای مژگان اسکندری را بعنوان متهم ردیف ۴ پرونده ای که به همراه محمد رجبی, امیرحسین مرادی و سعید تمجیدی, محاکمه شده بود از بابت اتهام « اخلال در نظم عمومی از طریق حضور در تجمعات غیرقانونی » به تحمل ۳ سال حبس تعزیری محکوم کرده بود. این حکم با اعلام تسلیم به رای به ۲ سال و ۳ ماه حبس تعزیری کاهش پیدا کرد. در همان پرونده محمد رجبی, امیرحسین مرادی و سعید تمجیدی, بعنوان متهمان ردیف اول تا سوم از سوی شعبه مذکور با اتهامات « مشارکت در تخریب و تحریق به قصد مقابله با نظام جمهوری اسلامی », « مشارکت در سرقت مسلحانه مقرون به آزار در شب », « خروج غیرقانونی از کشور » به اعدام و در مجموع به تحمل ۳۸ سال حبس تعزیری و ۲۲۲ ضربه شلاق هم محکوم شدند و این حکم در شعبه دیوان عالی کشور تائید شد اما پس از تائید درخواست اعاده دادرسی این ۳ نفر در انتظار تاریخ برگزاری جلسه واخواهی خود هستند.
- بیشتر بخوانید: اعتراضات آبان ۱۳۹۸: محکومیت مژگان اسکندری به تحمل حبس تعزیری
مژگان اسکندری، در جریان برگزاری اعتراضات آبان ماه با توجه به آشنایی با محمد رجبی، سعید تمجیدی و امیرحسین مرادی، در محدوده ستارخان تهران در توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس انتقال به سلول انفرادی و طی مراحل بازجوئی و تکمیل پرونده به بند زنان زندان اوین و سپس به زندان قرچک ورامین منتقل شد.
در توضیحات بیشتر پیرامون این تجمعات اعتراضی لازم به ذکر است از روز جمعه ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۸ و پس از اعلام افزایش ۵۰ درصدی قیمت بنزین این دور از تجمعات اعتراضی گسترده در استانها و شهرهای ایران آغاز شد شهروندان معترض بسیاری از سوی نیروهای امنیتی و انتظامی با رفتارهای قهرآمیز و خشن سرکوب شدند که از جمله می توان به استفاده از سلاح گرم و شلیک مستقیم به سوی شهروندان از پشت بام ساختمانهای دولتی بر شهروندان اشاره کرد که منجر به کشته و زخمی شدن بسیاری از شهروندان معترض شد.
- بیشتر بخوانید؛ برگزاری تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش قیمت بنزین
- بیشتر بخوانید؛ برگزاری دومین روز از تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش قیمت بنزین
- بیشتر بخوانید؛ برگزاری سومین روز از تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش قیمت بنزین
سرکوب شهروندان و پرونده سازی بی ضابطه بر علیه آنها ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط دادگاهی بیطرف از جمله موارد تاکید شده در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۴ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.