
حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۱۴دی ماه ۱۴۰۱، عباس لسانی، زندانی سیاسی محبوس در زندان مرکزی اردبیل، در پی وخامت وضعیت جسمانی به بیمارستان اعزام شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۱۲ دی ماه ۱۴۰۱، عباس لسانی، زندانی سیاسی و فعال ملی مدنی، محبوس در بند ۷ زندان مرکزی استان اردبیل، با توجه به تشدید بیماری و محرومیت از حق درمان پس از انجام عمل جراحی و درد شدید از ناحیه کمر جهت معاینات تخصصی به بیمارستان امام علی در این استان اعزام شد. عباس لسانی در حال تحمل حبس تعزیری ۸ ساله خود است.
به نقل از یک منبع نزدیک به عباس لسانی در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”آقای لسانی، پس از انجام عمل جراحی دیسک کمر که جراحی بسیار حساسی هم هست پس از مدتی با ضایعات گوشتی در قسمت جراحی مواجه شده و برای بررسی و انجام معاینات تخصصی به بیمارستان امام علی اردبیل اعزام شد و پزشکان متخصص پس از معاینه اعلام کردند این ضایعات در پی تشدید بیماری دیسک کمر و سایر بیماری های زمینه ای در وی ایجاد شده و باید برای دومین مرتبه و در سریع ترین زمان ممکن تحت عمل جراحی قرار بگیرد و نامه ای هم در همین خصوص از طرف پزشک متخصص به مسئولان قضایی در اردبیل ارسال شده است.
لازم به ذکر است، عباس لسانی، در تاریخ ۲۴ بهمن ماه ۱۴۰۰، از بند ۶ زندان مرکزی اردبیل، پس از تودیع وثیقه و تائید کمیسیون پزشکی قانونی، برای انجام مراحل درمانی و عمل جراحی دیسک کمر به مرخصی اعزام شد و پس از انجامعمل جراحی در تاریخ ۵ شهریور ماه ۱۴۰۱، برای تحمل ادامه حبس به زندان مرکزی اردبیل بازگشت.
همچنین، در تاریخ ۲۳ اسفند ۱۴۰۰، پرونده عباس لسانی در شعبه اول دیوان عالی کشور به ریاست احمد مرتضوی مقدم و معاونت ابوالحسن هاشمی امام زاده، بررسی و پس از تشکیل جلسه دادرسی، با کاهش حبس تعزیری مواجه و این فعال ملی مدنی در تاریخ ۱۷خردادماه ۱۴۰۱، به اتهام(تشکیل و اداره گروه و جمعیت با هدف برهم زدن امنیت ملی) به تحمل ۸ سال حبس تعزیری و ۲ سال تبعید در استان یزد محکوم شد. عباس لسانی پیش از این حکم در حال تحمل حبس تعزیری ۱۵ ساله خود بود.
عباس لسانی، در تاریخ ۹ شهریور ماه ۱۳۹۸، توسط شعبه ۱ دادگاه تجدیدنظر استان اردبیل به ریاست ناصر عتباتی و با حضور ۲ مستشار دادگاه بنامهای بلال مظفری و مرحمت شهباززاده به تحمل ۱۵ سال حبس تعزیری و ۲ سال تبعید به استان یزد محکوم شد و این حکم پس از ارجاع پرونده به شعبه دیوانعالی کشور در تاریخ ۱۴ تیر ماه ۱۳۹۹ عینا تائید شده بود.
این زندانی سیاسی، در تاریخ ۱۷ تیرماه ۱۳۹۸، توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب اردبیل، به ریاست قاضی خدادادی، با صدور دادنامه ای ضمن تبرئه از اتهامات مندرج در کیفرخواست فقط به اتهام(تشکیل گروه و دسته به قصد برهم زدن امنیت کشور)به تحمل ۸ سال حبس تعزیری و ۲ سال تبعید به یزد محکوم شده بود.
عباس لسانی، در مرحله بدوی طی ۳جلسه دادرسی برای ارائه دفاعیات خود از بابت همین پرونده در محل شعبه ۱ دادگاه انقلاب اردبیل به ریاست قاضی خدادادی، حاضر و از بابت اتهامات (تشکیل، اداره و عضویت در گروه به اصطلاح مدنی و قومی گاماج (شاخه اصلی) بوسیله چارت ترسیمی منتظم در پرونده توام با شکلگیری مجامع)، (ارتباط رسانههای گروهی معاند نظام با هدف ضدیت با کلیت نظام به نحو مستمر و مداوم)،(فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق انتشار مطالب موهن بواسطه مصاحبه با مجامع)،(سخنرانی با هدف بر هم زدن امنیت ملی)،(تحریک و تشویق اقوام ترک در استان آذربایجان غربی از طریق سخنرانی و مصاحبه با رسانههای معاند نظام و متعاقبا انتشار آن با هدف جنگ با اقوام کُرد)، دفاعیات خود را به دادگاه ارائه کرده بود.
- بیشتر بخوانید: عباس لسانی؛ تداوم اعتصاب غذا / برگزاری جلسه دادگاه
- بیشتر بخوانید: برگزاری جلسه دوم دادرسی پرونده عباس لسانی، فعال ملی مدنی همزمان با پایان اعتصاب غذا
- بیشتر بخوانید: چهارمین و آخرین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات عباس لسانی، در دادگاه انقلاب اردبیل برگزار شد
عباس لسانی، پیش از این و طی حکمی از سوی شعبه ۲۶ دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان شرقی به تحمل ۱۰ ماه حبس تعزیری محکوم شده بود. جلسه رسیدگی به این پرونده در تاریخ ۲۴ فروردین ماه۱۳۹۷، بصورت غیابی و بدون حضور عباس لسانی، به ریاست قاضی خوبیار برگزار شده بود.
- بیشتر بخوانید: جلسه دادگاه تجدیدنظرعباس لسانی, فعال ملی مدنی بصورت غیابی برگزار شد
- بیشتر بخوانید: دادگاه تجدیدنظر; صدور حکم حبس برای عباس لسانی, فعال ملی مدنی
عباس لسانی، از تاریخ ۲۵ دی ماه ۱۳۹۷، پس از بازداشت در شعبه ۲ دادگاه انقلاب تبریز به بازداشتگاه اداره اطلاعات اردبیل منتقل و پس از چند هفته بلاتکلیفی، اوایل اسفند ماه سال ۱۳۹۷، توسط نونهال، معاونت دادستان اردبیل، با ۴ اتهام ترغیب و تحریک مردم آذربایجان غربی برای مسلح شدن، اقدام علیه امنیت ملی، تشکیل گروه غیرقانونی و تبلیغ علیه نظام، تفهیم اتهام شد و سپس در تاریخ ۱۹ اسفندماه ۱۳۹۷ توسط شعبه ویژه بازپرسی دادگاه انقلاب اردبیل محاکمه شده بود.
- بیشتر بخوانید: عباس لسانی, تفهیم اتهام در پرونده ای جدید
- بیشتر بخوانید: جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات عباس لسانی, فعال اجتماعی برگزار شد
عباس لسانی، در سال ۱۳۹۷ طی ۲ سخنرانی، فعالان ملی مدنی را جهت حضور جدی در تجمعاتی چون مراسمات قلعه بابک فراخوانده بود و پس از آن در تاریخ ۱۱ تیرماه سال ۱۳۹۷، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به اداره اطلاعات تبریز منتقل و در تاریخ ۲۰ تیر ماه همان سال با تودیع وثیقه آزاد شده بود.
- بیشتر بخوانید: افزایش شمار بازداشت شدگان قلعه بابک به حدود ۸۰ تن رسید
این فعال ملی مدنی، در تاریخ ۲۵ دی ماه ۱۳۹۷، پس از برگزاری جلسه دادرسی از سوی شعبه ۲ دادگاه انقلاب تبریز از بابت پرونده ای دیگر که در آن به تحمل ۱۰ ماه حبس تعزیری محکوم شده بود در محل دادگاه بازداشت و جهت تحمل حبس به زندان مرکزی اردبیل منتقل شد.
بین ۱۶ تا ۲۵ درصد جمعیت ایران ترکزبان هستند که اغلب آنان در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان سکونت دارند. برخی از این شهروندان برخورد حاکمیت با شهروندان ترکزبان را توام با تبعیض میدانند و منع تدریس زبانهای غیر فارسی در مدارس را یکی از برجستهترین موارد تبعیض می دانند که همواره با اعتراض بخشی از فعالان مدنی این مناطق روبرو بوده است.
پرونده سازی بر علیه فعالان مدنی، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ میلادی است که بر حق افراد بر انتشار افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیتهای مرزی تاکید می کند.
بازداشت افراد بدون تفهیم اتهام فرد و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.