وحشت دستگاه قضائی از فشار بر حکومت جمهوری اسلامی برای اعلام حکم نهایی روح الله زم

حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۲۱ آبان ماه ۱۳۹۹، حکم اعدام صادره بر علیه روح الله زم در شعبه دیوان عالی کشور مورد بررسی قرار گرفت و نتیجه آن به قوه قضائیه ابلاغ شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز چهارشنبه ۲۱ آبان ماه ۱۳۹۹، احمد مرتضوی مقدم، رئیس دیوان عالی کشور از بررسی و اعلام نظر این مرجع عالی قضائی بر حکم اعدام صادره بر علیه روح الله زم خبر داد. روح الله زم، روزنامه نگار و مدیر سایت و کانال تلگرامی آمدنیوز، در مرحله بدوی توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی با اتهام افساد فی الارض به اعدام محکوم شد.
این مقام قضائی در تشریح گفته خود اعلام کرد: “پرونده روح الله زم در دیوان عالی کشور مورد بررسی قرار گرفت و حکم قطعی صادر شد. نتیجه این حکم از طریق غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه اعلام خواهد شد.”
تعدد انتشار اخبار ضد و نقیض، در رسانه های مورد تائید حکومت جمهوری اسلامی در ایران، خبر از تائید حکم اعدام روح الله زم دارد. جای سوال اینجاست که چرا دستگاه قضائی از اعلام خبر تائید حکم اعدام روح الله زم در شعبه دیوان عالی کشور بیم دارد و در حال حاضر برای دومین بار احمد مرتضوی مقدم، بعنوان رئیس دیوان عالی کشور در رسانه جمهوری اسلامی با اعلام خبر صدور حکم بر این پرونده از اعلام نتیجه آن امتناع کرد.
از آنجائی که روز گذشته، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه، خبر عفو و بخشش گسترده بیش از ۲ زندانی سیاسی و امنیتی از سوی علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی داد و با توجه به اینکه روح الله زم در میان شهروندان ایران از محبوبیت خاصی برخوردار است مهندسی در اعلام اخبار به شیوه ای طراحی شده که اعلام خبر تائید حکم اعدام روح الله زم در شعبه دیوان عالی کشور باعث اعمال فشارهای بین المللی و داخلی بر حکومت نشود.
شایان ذکر است، بنا بر ادعای قوه قضائیه مبنی بر علنی بودن جلسات دادگاه رسیدگی به پرونده روح الله زم که منتج به صدور حکم حبس تعزیری طولانی مدت و از همه مهمتر اعدام بر علیه این روزنامه نگار شد اجازه حضور روزنامه نگاران و همه رسانه های داخلی در این جلسه دادرسی برای پوشش خبری آن داده نشد. فقط یک یا دو رسانه حکومتی نزدیک به سپاه پاسداران که خود شاکی پرونده این روزنامه نگار است در آن جلسات دادرسی حاضر و اخبار را به شیوه ای که خود را بر حق نشان دهند پوشش دادند. درصورتی که بنا بر اعلام مسئولان ارشد قضائی جمهوری اسلامی بسیاری از مسئولان دولتی، حکومتی و امنیتی از متهمان این پرونده بودند.
روح الله زم، فقط در یک مورد در روندی که کاملا مشخص بود از قبل دیکته شده و با برنامه ریزی از سوی سپاه پاسداران تعیین شده بود در مقابل دوربین تلوزیونی جمهوری اسلامی قرار گرفت اما قبل از آنکه این برنامه به یک مصاحبه و پرسش و پاسخ شبیه بوده باشد یک بازجوئی تلوزیونی با هدف اعتراف اجباری بود.
در تاریخ ۲۵ شهریور ماه ۱۳۹۹، خبرگزاری رُکنا، با انتشار گزارشی از تائید حکم اعدام روح الله زم توسط شعبه دیوان عالی کشور خبر داد اما ساعتی بعد مرکز اطلاع رسانی قوه قضائیه، به نقل از احمد مرتضوی مقدم، رئیس دیوان عالی کشور اصلاحیه ای را مطرح کرد و نوشت: “در پي انتشار خبری در فضای مجازي مبنی بر تأئید حكم روحالله زم در دیوان عالی کشور، اعلام میگردد حجتالاسلام والمسلمين مرتضوی مقدم، اظهار نظری پیرامون رد يا تأئید حكم اين پرونده نداشته است و خبر منتشرشده صحت ندارد.”
- بیشتر بخوانید: حکم اعدام روح الله زم، در دیوان عالی کشور تائید شد
- بیشتر بخوانید: تغییر خبر رای پرونده روح الله زم در دیوان عالی کشور از سوی رسانه قوه قضائیه
در تاریخ ۱۰ تیر ماه ۱۳۹۹, روح الله زم, روزنامه نگار و مدیر سایت و کانال تلگرامی آمد نیوز توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی از بابت اتهام افساد فی الارض به اعدام محکوم شد. این فعال رسانه ای از بابت ۱۳ اتهام توسط شعبه مذکور محاکمه و به اعدام محکوم شد.
- بیشتر بخوانید: روح الله زم, روزنامه نگار و فعال رسانه ای به اعدام محکوم شد
لازم به ذکر است؛ جلسه اول دادرسی بر پرونده روح الله زم در تاریخ ۲۱ بهمن ماه ۱۳۹۸, جلسه دوم دادرسی بر پرونده این فعال رسانه ای نیز در تاریخ ۲۷ بهمن ماه ۱۳۹۸ و در تاریخ ۵ اسفند ماه ۱۳۹۸ جلسه سوم همچنین در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹, چهارمین جلسه دادرسی به صورت غیرعلنی و در تاریخ ۱۳خرداد ماه و آخرین جلسه دادرسی بر پرونده روح الله زم نیز در تاریخ ۲۰ خرداد ماه ۱۳۹۹, توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی برگزار شد. در جلسه دادرسی که در تاریخ ۵ اسفند ماه سال گذشته برگزار شده بود این فعال رسانه ای و روزنامه نگار, اتهام افساد فی الارض که از بابت آن به اعدام محکوم شده را رد کرده بود.
- بیشتر بخوانید: جلسه اول دادگاه رسیدگی به اتهامات روح الله زم برگزار شد
- بیشتر بخوانید: جلسه دوم دادگاه رسیدگی به اتهامات روح الله زم, فعال رسانه ای برگزار شد
- بیشتر بخوانید: جلسه سوم دادگاه رسیدگی به اتهامات روح الله زم برگزار شد
- بیشتر بخوانید: چهارمین جلسه دادگاه روح الله زم, روزنامه نگار و فعال رسانه ای برگزار شد
- بیشتر بخوانید: پنجمین جلسه دادگاه روح الله زم, روزنامه نگار و فعال رسانه ای برگزار شد
- بیشتر بخوانید: ششمین جلسه دادگاه روح الله زم, روزنامه نگار و فعال رسانه ای برگزار شد
مجموع ۱۷ اتهام تفهیم شده به روح الله زم که از بابت ۱۳ مورد آن به اعدام محکوم شد عبارتند از: “افساد فی الارض, تشکیل و اداره کانال آمدنیوز و صدای مردم با هدف برهم زدن امنیت کشور, جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی اسرائیل به واسطه سرویس اطلاعاتی یکی از کشورهای منطقه, جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی کشور فرانسه, همکاری با دولت متخاصم آمریکا علیه جمهوری اسلامی, اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور, مشارکت در فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران و به نفع گروهها و سازمانهای مخالف نظام به طور گسترده, عضویت و مدیریت پایگاه خبری معاند سحام نیوز با هدف برهم زدن امنیت کشور, مشارکت در اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار به قصد برهم زدن امنیت کشور, مشارکت در جمعآوری اطلاعات طبقهبندی شده به قصد ارائه به دیگران با هدف برهم زدن امنیت کشور, مشارکت در نشر اکاذیب به طور گسترده, تحریک موثر نیروهای رزمنده و اشخاصی که به نحوی در خدمت نیروهای مسلح هستند به عصیان، فرار، تسلیم یا عدم اجرای وظایف نظامی, توهین به مقدسات اسلام, توهین به روح الله خمینی و علی خامنه ای, توهین به مقامات و مأمورین در حال انجام وظیفه یا به سبب آن, تحصیل مال از طریق نامشروع جمعاً به میزان ۱۳۹۷ هزار و ۵۵۰ یورو, شکایت برخی اشخاص حقوقی و حقیقی”.
پیش از این و در تاریخ ۱۵ بهمن ماه ۱۳۹۸؛ غلامحسین اسماعیلی, سخنگوی قوه قضائیه, در نشست خبری با رسانه های داخلی در مورد پرونده روح الله زم اعلام کرده بود که شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی بعنوان مرجع رسیدگی به درخواست کیفرخواست صادره از سوی دادستان عمومی و انقلاب بر پرونده این فعال رسانه ای و روزنامه نگار تعیین شده است.
در تاریخ ۱۴ بهمن ماه ۱۳۹۸, علی القاصی مهر, دادستان عمومی و انقلاب تهران اعلام کرده بود که ” کیفر خواست پرونده روح الله زم صادره شده و دادگاه وی هفته آینده تشکیل خواهد شد”.
- بیشتر بخوانید: جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات روح الله زم برگزار خواهد شد
لازم به ذکر است؛ در تاریخ ۲۱ مهر ماه ۱۳۹۸, روح الله زم, سردبیر و موسس وبسایت خبری آمد نیوز پس از مسافرت از کشور فرانسه به عراق و ربوده شدن این فعال رسانه ای توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران به ایران منتقل شد.
- بیشتر بخوانید: روح الله زم, موسس آمدنیوز بازداشت شد
در حالی روح الله زم, روز نامه نگار و فعال رسانه ای توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران با اتهامات سیاسی و امنیتی مورد محاکمه قرار می گیرد که در تاریخ ۲۵ بهمن ماه ۱۳۹۸, سازمان گزارشگران بدون مرز که از جمله سازمانهای بین المللی مدافع حقوق بشر در دفاع از آزادی بیان و مطبوعات فعالیت می کند با انتشار گزارشی نسبت به احتمال صدور حکم اعدام بر علیه روح الله زم, موسس و سردبیر وبسیات و کانال تلگرامی خبری آمدنیوز که در تاریخ ۲۱ بهمن ماه سالجاری, از بابت ۱۷ اتهام امنیتی و سیاسی از جمله “جاسوسی” و “افساد فی الارض”, که می تواند برای این فعال رسانه ای و روزنامه نگار مجازات اعدام در پی داشته باشد نگرانی عمیق خود را اعلام کرد و خواستار توجه جهانی برای دفاع از حق آزادی بیان در ایران شد.
- بیشتر بخوانید: گزارشگران بدون مرز: خطر اعدام, روح الله زم, را تهدید می کند
سرکوب مطبوعات و فعالان رسانه ای ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز میباشد که بر محق بودن افراد بر انتشار افکار و عقایدشان بدون محدودیتهای مرزی تاکید شده است نیز میباشد.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.