
حقوق بشر در ایران – روز سه شنبه ۲۷ اسفند ماه ۱۳۹۸, شعبه ۱ دادگاه انقلاب سنندج, با صدور دادنامه ای آرمین اسپرلوس, ایرج رحیم زاده, فردین کریمی و آرمان وفایی, چهار تن از فعالان مدنی ساکن این شهرستان به میزان هر یک را به تحمل ۳ ماه و ۱ روز حبس تعزیری محکوم کرد. همچنین افشین شیخ الاسلامی, فعال مدنی ساکن این شهرستان از سوی شعبه مذکور به تحمل ۱ ماه حبس تعزیری محکوم شد. این احکام بطور شفاهی به ابلاغ وکلای این شهروندان رسید.
به گزارش حقوق بشر در ایران بنقل از شبکه حقوق بشر کردستان, روز سه شنبه ۲۷ اسفند ماه ۱۳۹۸, آرمین اسپرلوس, ایرج رحیم زاده, فردین کریمی و آرمان وفایی, افشین شیخ الاسلامی, پنج تن از فعالان مدنی ساکن شهرستان سنندج که پیش از این توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب این شهرستان مورد محاکمه قرار گرفته بودند به تحمل ۳ ماه و ۱ روز حبس تعزیری محکوم شدند. همچنین افشین شیخ الاسلامی, دیگر فعال مدنی سامن سنندج از سوی شعبه مذکور به تحمل ۱ ماه حبس تعزیری محکوم شد.
براساس دادنامه صادره از سوی شعبه ۱ دادگاه انقلاب سنندج, جملگی این ۵ فعال مدنی از بابت اتهامات “اجتماع و تبانی به قصد بر هم زدن امنیت کشور” و “عضویت در احزاب اپوزیسیون” تبرئه شدند و فقط از بابت اتهام و “تبلیغ علیه نظام”, به تحمل این مدت حبسهای تعزیری محکوم شدند.
لازم به ذکر است, افشین شیخ الاسلامی و آرمان وفایی در تاریخ ۲۸ بهمن ماه ۱۳۹۷, در سنندج توسط ماموران اداره اطلاعات این شهرستان بازداشت و به بازداشتگاه این ارگان امنیتی در سنندج منتقل شده بودند. افشین شیخ الاسلامی و آرمان وفایی, در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۳۹۷, پس از طی مراحل بازجوئی و تکمیل پرونده جهت ارجاع به دادگاه هر یک با تودیع قرار وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی از بازداشت آزاد شدند.
- بیشتر بخوانید: بازداشت ۵ تن از فعالان محیط زیست در سنندج و مریوان توسط نیروهای امنیتی
- بیشتر بخوانید: سه تن از فعالان محیط زیست بازداشت شده در سنندج با قرار وثیقه آزاد شدند
در توضیحاتی بیشتر پیرامون افشین شیخ الاسلامی لازم به ذکر است, وی دارای تابعیت آمریکا می باشد و برای رسیدگی به وضعیت پدر و مادر خود که هر ۲ نفر آنها دچار بیماری و کهولت سن هستند به ایران بازگشته بود و بطور همزمان در زمان گذران زندگی در ایران فعالیتهای خیریه و محیط زیست خود را نیز داشت.
در تاریخ ۲۹ بهمن ماه ۱۳۹۷, فردین کریمی, شهروند ساکن سنندج در پی یورش ماموران اداره اطلاعات این شهرستان بازداشت و به بازداشتگاه این ارگان امنیتی در سنندج منتقل شده بود. فردین کریمی, در تاریخ ۲۸ اسفند ماه ۱۳۹۷, پس از اتمام مراحل بازجوئی در بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی از بازداشت آزاد شد.
- بیشتر بخوانید: بازداشت سه تن از شهروندان در سنندج همزمان با آزادی سه نفر دیگر در شهرهای مختلف
- بیشتر بخوانید:
همچنین در تاریخ ۱ اسفند ۱۳۹۷, آرمین اسپرلوس, فعال محیط زیست, ساکن سنندج توسط ماموران اداره اطلاعات این شهرستان بدون تفهیم اتهام بازداشت به بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج منتقل شده بود. آرمین اسپرلوس, در تاریخ ۳ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸, پس از اتمام مراحل بازجوئی و تکمیل پرونده جهت ارجاع به دادگاه با قرار وثیقه بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی از بازداشت اداره اطلاعات سنندج آزاد شدند.
- بیشتر بخوانید: بازداشت سه تن از شهروندان در سنندج همزمان با آزادی سه نفر دیگر در شهرهای مختلف
- بیشتر بخوانید: سه تن از فعالان محیط زیست بازداشت شده در سنندج با قرار وثیقه آزاد شدند
ایرج رحیم زاده, دیگر شهروند ساکن مریوان در تاریخ ۲۸ بهمن ماه ۱۳۹۷, توسط ماموران اداره اطلاعات این شهرستان بازداشت شده بود و پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام در تاریخ ۱۵ اسفند ماه ۱۳۹۷ با قرار وثیقه این به مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی از بازداشت آزاد شد.
- بیشتر بخوانید: بازداشت ۵ تن از فعالان محیط زیست در سنندج و مریوان توسط نیروهای امنیتی
- بیشتر بخوانید: بازداشت سه تن از شهروندان در سنندج همزمان با آزادی سه نفر دیگر در شهرهای مختلف
بازداشت افراد و عدم بدون تفهیم اتهام فرد در زمان بازداشت و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.
در اکثر موارد بازداشتهای فراقانونی و خودسرانه با اتهاماتی واحی و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده افراد می باشد که در اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر عدم سرکوب افراد بر مبنای آزادی بیان و عقیده تاکید شده است. با توجه به مفهوم اصل آزادی بیان هر انسانی محق است تا به هر طریق ممکن بتواند عقاید و نظریات و دیدگاههای خود را بدون ملاحظات مرزی و به هر شکل ممکن منتشر کند.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل . سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.