چهارشنبه , ۰۵ اردیبهشت , ۱۴۰۳
پنج‌شنبه, آوریل 25

گزارش: بازجوئی و تهدید منیره عربشاهی و یاسمن آریانی

0
1627

منیره عربشاهی و یاسمن آریانی, فعال مدنی که در تاریخ های ۲۳ و ۲۲ فروردین ماه سالجاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده اند و پس از تفهیم اتهام در دادسرای زندان اوین به زندان قرچک ورامین منتقل شدند.

به گزارش حقوق بشر در ایران، یاسمن آریانی، فعال مدنی که در حال حاضر در بند زنان زندان قرچک ورامین بسر میبرد، پیش از انتقال به این زندان به مدت ۹ روز در سلول‌های انفرادی بازداشتگاه پلیس امنیت واقع در خیابان وزرا در تهران، محبوس و تحت بازجوئی و فشار توام با بدرفتاری جهت اخذ اعترافات اجباری در خصوص فعالیت‌های مدنی خود قرار گرفته است. یاسمن آریانی در تاریخ ۳۰ فرروردین ماه سالجاری از بازداشتگاه به بند زنان زندتن قرچک ورامین منتقل شده است. این فعال مدنی در دوران بازجوئی به بازداشت دوستان و اعضای خانواده خود تهدید شده است. منیره عربشاهی، مادر یاسمن آریانی نیز که در پی بازداشت دخترش بازداشت شده است پس از تفهیم اتهام به زندان قرچک ورامین منتقل شده است.

لازم به ذکر به توضیح است که؛  بازجوئی از یاسمن آریانی در خصوص اتهامات “تشویق و فراهم نمودن موجبات فساد از طریق تبلیغ و کشف حجاب” و “فعالیت تبلیغی علیه نظام” از طریق فعالیت‌های مدنی و فعالیت‌های او در زمینه مخالفت با حجاب اجباری و علی‌الخصوص حضور بدون حجاب در روز جهانی زن در مترو و اهدای گل به مسافران بوده است؛ خانم آریانی تحت فشار و بدرفتاری جهت اخذ اعترافات اجباری بوده و توسط بازجوها به بازداشت اعضای خانواده و دوستان و همچنین آزار مادرش در زندان تهدید شده و تحت فشار روحی روانی شدید قرار گرفته است.
بنقل از یک منبع نزدیک به یاسمن آریانی در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران ضمن اعلام این خبر گفت: “یاسمن آریانی و مادرش منیره عربشاهی پس از بازداشت ابتدا به بازداشتگاه وزرا منتقل شدند و طی همان روز یاسمن آریانی به زندان قرچک ورامین منتقل شده و پس از انجام مراحل اداری توسط پلیس امنیت اخلاقی جهت بازجویی به سلول انفرادی بازداشتگاه وزرا بازگردانده شد. منیره عربشاهی نیز پس از بازداشت و انتقال به بازداشتگاه وزرا ابتدا به قرنطینه زندان قرچک و پس از ۴ روز به بند ۷ این زندان منتقل شده بود”.
به گفته منبع نزدیک به خانواده این شهروندان، این دو تن پس از آخرین انتقال یاسمن آریانی به زندان قرچک به بند ۵ این زندان منتقل شده‌اند و هم اکنون در این محل که عمده ساکنین آن را اتباع خارجی تشکیل می دهند نگهداری می شوند.

روز چهارشنبه ۲۱ فروردین‌ماه، یاسمن آریانی، فعال مدنی و زندانی سیاسی سابق بازداشت و به بازداشتگاه وزرا در تهران منتقل شده بود.

ماموران نیروی انتظامی، با در دست داشتن حکم جلب یاسمن آریانی و حکم ورود و تفتیش منزل از دادسرای کرج، به منزل وی وارد شده و پیش از بازداشت، منزل پدری او را نیز مورد تفتیش قرار داده و ضمن اینکه رفتار نامناسبی با پدر خانم آریانی داشتند تعدادی از لوازم شخصی ازجمله تلفن همراه او را ضبط کردند.
همچنین ماموران در حین بازداشت خانم آریانی حکم جلب مادرش خانم عربشاهی را نیز همراه داشتند با این حال به دلیل عدم حضور وی موفق به بازداشت نشده بودند.

یک روز پس از بازداشت خانم آریانی، منیره عربشاهی، مادر این فعال مدنی نیز پس از مراجعه جهت پیگیری وضعیت فرزندش به بازداشتگاه وزرا بازداشت شد.

اتهامات عنوان شده توسط دادگاه عمومی و انقلاب ناحیه ۲۱ تهران (دادسرای ارشاد) علیه منیره عربشاهی “تشویق و فراهم نمودن موجبات فساد از طریق تبلیغ و کشف حجاب، فعالیت تبلیغی علیه نظام و اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور” عنوان شده است. در ارتباط با مصادیق و دلایل انتساب اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام و اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور اطلاع دقیقی در دست نیست.

همچنین با توجه  صدور قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی منیره عربشاهی کماکان در بازداشت و در بند زنان زندان قرچک ورامین به صورت بلاتکلیف به سر می‌برد.

یاسمن آریانی، فعال مدنی و بازیگر تئاتر که در حال آماده شدن برای بازی در نمایش “اکتورز استدیو” در تماشاخانه ملک بود، پیشتر از توقیف نقش خود در این تئاتر و کنار گذاشته شدن توسط وزارت ارشاد خبر داده بود.

جلوگیری از اجرای یاسمن آریانی در پی جوسازی برخی رسانه های مجازی منتسب به نهادهای امنیتی در ارتباط با حرفه بازیگری او و تفتیش عقاید وی صورت گرفته است.

لازم به یادآوری است یاسمن آریانی در تاریخ ۱۱ مردادماه ۱۳۹۷، در جریان “اعتراضات سراسری مردادماه در تهران، در اعتراض به شرایط رو به افول اقتصادی و فساد” همراه با حدود ۵۰ تن دیگر از معترضین توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان‌های تهران بزرگ و قرچک ورامین منتقل شده بودند.

وی به همراه سایر زنان بازداشت شده در این پرونده اواخر مهرماه سال گذشته به بند زنان زندان اوین منتقل شده و توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه به اتهام “اخلال در نظم عمومی” به یک سال حبس تعزیری محکوم شد.

یاسمن آریانی نهایتا در تاریخ ۲۵ بهمن ماه سال گذشته همزمان با موج آزادی زودهنگام زندانیان از زندان اوین آزاد شد.

گفتنی است روز پنجشنبه سازمان عفو بین‌الملل نیز با انتشار بیانیه‌ای از مقامات ایرانی خواست که به آزار، تهدید، بازداشت و حبس مدافعان حقوق زنانی که به صورت مسالمت‌آمیز نسبت به قوانین تحقیرآمیز و تبعیض‌آمیز حجاب اجباری اعتراض کرده‌اند پایان دهند و مدافعان حقوق زنانی که بر این اساس بازداشت شده‌اند را فورا و بدون قید شرط آزاد کنند. این سازمان طی این بیانیه ضمن اشاره به حکم صادره علیه نسرین ستوده، محکومیت ویدا موحد و بازداشت اخیر یاسمن آریانی و منیره عربشاهی به نقش جامعه بین‌الملل از جمله اتحادیه اروپا در واداشتن مقامات ایرانی به لغو حجاب اجباری اشاره کرده بود.

سرکوب فعالان مدنی مصداق بارز نقض آزادی بیان و از جمله موارد نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر در ایران است که گزارشگران ویژه حقوق بشر در امور ایران  در گزارشات دوره ای خود و به دفعات بر آن تاکید کرده اند. 

اخذ اعتراف با توسل به ضربو زور و رفتارهای خشن در اسناد بین المللی حقوق بشر و حتی قوانین آئین دادرسی کیفری و قضائی که حکومت جمهوری اسلامی خود تدوینگر آن بوده هیچگونه وجه قانونی ندارد. در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر بر ممنوعیت رفتار خشن بر افراد تاکید شده است. 

همچنین در ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر  و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر اصل آزادی بیان و محق بودن هر فرد بر انتشار افکار و عقاید خود بدون ملاحظات مرزی و بدون ترس تاکید کرده است.

پاسخی بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Discover more from حقوق بشر در ایران

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading