بازداشت و بلاتکلیفی ۱۳شهروند و آزادی ۵شهروند دیگر با تودیع وثیقه

حقوق بشر در ایران – امروز یکشنبه ۹بهمن ماه ۱۴۰۱، عاصف ریگی نژاد شورکی، یاسین ریگی نژاد شورکی، علی ریگی نژاد شورکی، اویس براهویی، عرفان براهویی، یاسین شاهوزهی، مصطفی شاهو زهی، عثمان رخشانی، ناصر هرمزی و رضا – نام خانوادگی نامشخص، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. همچنین، طاهره بجروانی، محمدفرزان و شیرزاد آذربرزین، علیرغم گذشت مدتی از تاریخ دستگیری در بلاتکلیفی بسر می برند. از سوی دیگر، عمر قنبرزهی خیل، محمدعلی عربی، فرید مرادی، ذاکر حاجتی و شاهو حسینی، پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران،طی روزهای اخیر، طاهره بجروانی، پس از اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات، به بند زنان زندان اوین منتقل شد.
براساس این گزارش، انتقال طاهره بجروانی به بند زنان زندان اوین به منزل پایان بازجوئی ها از وی است.
لازم به اشاره است، طاهره بجروانی، در تاریخ۳۰ آذر ماه۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی، در شهرقدس (قلعه حسن خان) از توابع استان تهران بازداشت و جهت بازجوئی بازجوئی تشکیل پرونده به سلول انفرادی در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین منتقل شده بود و به همین بهانه مدتی را بطور بلاتکلیف سپری کرده بود.
وبسایت حال وش هم با انتشار خبری اعلام کرد؛ روز جمعه ۷ بهمن ماه ۱۴۰۱، عاصف ریگی نژاد شورکی، یاسین ریگی نژاد شورکی، علی ریگی نژاد شورکی، عرفان براهویی، یاسین شاهوزهی، مصطفی شاهوزهی، عثمان رخشانی، اویس براهویی، ناصر هرمزی و رضا – نام خانوادگی نامشخص، در جریان برگزاری راهپیمایی اعتراضی در شهر زاهدان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
براساس این گزارش، جملگی این بازداشت شدگان جهت تشکیل پرونده قضایی به بازداشتگاههای امنیتی در زاهدان منتقل شدند.
علیرغم گذشت بیش از ۴۸ ساعت از تاریخ دستگیری این شهروندان اما با آزادی آنها موافقت نشده است.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان کشور نیز در خبری اعلام کرد؛ طی روزهای اخیر، محمدعلی عربی و محمد فرزان، دو تن از فرهنگیان ساکن شهرستان بیجار از توابع استان کردستان، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
براساس این گزارش، محمدعلی عربی، پس از طی مراحل بازجویی، بازپرسی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شده اما محمدفرزان، علیرغم گذشت مدتی از تاریخ دستگیری بطور بلاتکلیف در بازداشت بسر می برد.
وبسایت کُردپا هم با انتشار خبری اعلام کرد؛ روز شنبه ۸ بهمنماه ۱۴۰۱، شاهو حسینی، اهل شهرستان پاوه از توابع استان کرمانشاه پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی شاهو حسینی با تودیع وثیقه و پس از تفهیم اتهام وی صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، شاهو حسینی، در تاریخ ۳ بهمن ماه ۱۴۰۱، پس از انتشار بازخوانی موسقی (بلاچاو) در حمایت از اعتراضات سراسری و شعار زن، زندگی، آزادی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.
افزون بر این، امروز یکشنبه ۹ بهمن ماه ۱۴۰۱، شیرزاد آذربرزین، متولد: ۱۳۷۶، اهل شهرستان پیرانشهر از توابع استان آذربایجان غربی، علیرغم گذشت مدتی قابل توجه از تاریخ دستگیری بطور بلاتکلیف در زندان شهرستان نقده بسر می برد.
براساس این گزارش، بلاتکلیفی شیرزاد آذربرزین در حالی است که هنوز تاریخ دادرسی به پرونده او ابلاغ نشده است.
لازم به اشاره است، شیرزاد آذربرزین، در تاریخ ۶ آذرماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی در شهرستان پیرانشهر سپس به زندان نقده منتقل شد.
تا لحظه تنظیم این خبر، از دلیل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه وی اطلاع دقیقی در دست نیست.
از سوی دیگر، روز شنبه ۸ بهمن ماه ۱۴۰۱، ذاکر حاجتی، اهل شیراز مرکز استان فارس، پس از اتمام مراحل بازجویی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی ذاکر حاجتی، با تودیع وثیقه و پس از تفهیم اتهام وی صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، ذاکر حاجتی، در تاریخ ۲۵ آبان ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.
کمپین فعالین بلوچ نیز در خبری اعلام کرد؛ روز شنبه ۸ بهمن ماه ۱۴۰۱، عمر قنبرزهی خیل، فرزند لال میر، اهل زاهدان و ساکن چابهار، پس از طی بازجوئی ها در بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی در شهر مشهد آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی عمر قنبرزهی بدون تفهیم اتهام و پس از صدور قرار منع تعقیب وی صورت گرفته است.
لازم به است، عمر قنبرزهی خیل، در تاریخ ۱ بهمن ماه ۱۴۰۱، در حای که خرید سیسمونی نوزاد برای دستفروشی فروشی به مشهد رفته بود توسط نیروهای امنیتی در ترمینال این شهر بازداشت شده بود.
شورای صنفی دانشگاههای کشور هم در خبری اعلام کرد، روز شنبه ۸ بهمن ماه ۱۴۰۱، فرید مرادی، دانش آموخته رشته جغرافیای سیاسی از دانشگاه تربیت مدرس و از بازداست شدگان اعتراضات سراسری، پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان تهران بزرگ آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی فرید مرادی، پس از تفهیم اتهام و با تودیع وثیقه صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، فرید مرادی در تاریخ ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۱، در جریان برگزاری اعتراضات سراسری توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.
پس از اعلام خبر جان باختن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله، اهل شهرستان سقز در بازداشتگاه نیروی انتظامی در تهران، اعتراضات گسترده ای در شهرهای مختلف برگزار شد. و در پی آن بسیاری از شهروندان کشته، مجروح و توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از برگزاری اعتراضات صنفی و مدنی ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.