بازداشت و بلاتکلیفی ۳ شهروند و آزادی ۴ شهروند دیگر با تودیع وثیقه

حقوق بشر در ایران – امروز شنبه ۱۵بهمن ماه ۱۴۰۱، صارم خیری، توسط نیروهای امنیتی آبدانان بازداشت شد. همچنین، امیرحسین سمرلی(امیرسمرلو) و رضا رمضان زاده، علیرغم گذشت مدتی از تاریخ دستگیری در وضعیت بلاتکلیف بسر می برند. از سوی دیگر، علی شادی، محمدطاهر احمدی اقدم، سمکو دودکانلو و هیمن سرگلی، پس از اتمام مراحل بازجویی با تودیع وثیقه آزاد شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران، امروز شنبه ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۱، رضا رمضان زاده، زندانی سیاسی پیشین و محبوس در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین، علاوه بر تداوم بلاتکلیفی از حق درمان محروم است و در وضعیت وخیم جسمانی بسر می برد.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”آقای رمضان زاده، با توجه به اینکه در ادوار قبل اعتصاب غذا کرده بود با مشکلات گوارشی و معده دست و پنجه نرم میکند و پس از این بازداشت و انتقال وی به سلول انفرادی بند ۲۰۹ مشکلات گوارشی او تشدید شده و با وخامت حال مواجه است و از دسترسی به خدمات پزشکی و حق درمان محروم مانده است. این مساله باعث افزایش شدت نگرانی خانواده وی شده است.”
این منبع مطلع افزود:”علاوه بر بیماری مدتی در خور توجه از تاریخ بازداشت رضا رمضان زاده گذشته اما وی تحت قرار بازداشت و بطور بلاتکلیف در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات محبوس و از حق ملاقات، دسترسی به وکیل و سایر حقوق اولیه یک متهم نیز محروم است.”
لازم به اشاره است، رضا رمضان زاده، در تاریخ ۱۷ دیماه ۱۴۰۱، پس از احضار به شعبه ۳ بازپرسی در دادسرای ناحیه ۳۳ تهران در زندان اوین بازداشت و جهت بازجوئی به آن زندان منتقل شد.
لازم به ذکر است، رضا رمضان زاده، در تاریخ ۱ مهر ماه ۱۴۰۱، به همراه برادر خود سجاد رمضان زاده، هنگام بازگشت به منزل در محدوده خیابان سعدی تهران، بازداشت و پس از انتقال به زندان اوین و طی مراحل بازجوئی با تودیع وثیقه یا کفالت آزاد شده بود.
رضا رمضان زاده، پیشتر هم در تاریخ ۲ آذر ۱۳۹۸، پس از یورش ماموران وزارت اطلاعات به منزل وی واقع در تهران بازداشت و جهت بازجوئی به بند ۲۰۹ آن ارگان امنیتی واقع در زندان اوین منتقل شد.
پس از اتمام مراحل بازجویی و بازپرسی سپس در مرحله دادرسی توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی محاکمه و از بابت اتهام (توهین به رهبری) به تحمل ۱ سال حبس تعزیری و به اتهام (اجتماع و تبانی) هم به تحمل ۳ سال حبس تعزیری محکوم شد و در تاریخ ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰، پس از سپری کردن بخشی از مجموع حبس تعزیری ۳ ساله خود بطور مشروط از زندان تهران بزرگ آزاد شده بود.
افزون بر این، امروز شنبه ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۱، امیرحسین سمرلی (امیر سولو)، متولد: ۱۳۷۹، ساکن شهرستان قائمشهر از توابع استان مازندران و از بازداشت شدگان اعتراضات اخیر، علیرغم گذشت ۶۳ روز از تاریخ دستگیری، بطور بلاتکلیف در زندان این شهرستان بسر می برد.
به نقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”با توجه به اینکه بازجوییهای آقای سمرلی به اتهام رسیده و او از بازداشتگاه به بند قرنطینه در زندان قائمشهر منتقل شده اتهامات وی (تبلیغ علیه نظام) و (تحریک مردم به جنگ و کشتار با یکدیگر به قصد بر هم زدن امنیت کشور)، (اخلال در نظم عمومی) و (عضویت در گروه های معاند نظام) عنوان شده است.”
لازم به اشاره است، امیرحسین سمرلی (امیر سولو)، در تاریخ ۱۲ آذر ماه ۱۴۰۱، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل خانوادگی وی در شهرستان قائمشهر از توابع استان مازندران بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی و طی مراحل بازجویی در نهایت به زندان قائمشهر منتقل شد.
از سوی دیگر، طی روزهای اخیر، علی شادی، ساکن تبریز و محبوس و بلاتکلیف در زندان مرکزی این شهر، پس از اتمام بازجویی ها و تفهیم اتهام، با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان آزاد شد.
براساس این گزارش، آزادی علی شادی با تودیع وثیقه صورت گرفته و او باید در انتظار دریافت ابلاغیه تاریخ دادرسی خود باشد.
لازم به اشاره است، علی شادی، در تاریخ ۱۴ دی ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی در محل کار خود واقع در تبریز بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی و طی مراحل بازجویی سپس به زندان مرکزی آن شهر منتقل شده بود.
وبسایت کُردپا هم با انتشار خبری اعلام کرد؛ روز جمعه ۱۴ بهمنماه ۱۴۰۱، صارم خیری، شهروند اهل شهرستان آبدانان از توابع استان ایلام، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
براساس این گزارش، از مصادیق حقوقی اتهامات و مکان نگهداری صارم خیری اطلاعی در دسترس نیست.
لازم به اشاره است، در تاریخ ۱۳ بهمن ماه ۱۴۰۱، عبدالوهاب بخشنده، دادستان عمومی و انقلاب ایلام، از بازداشت ۱۰شهروند ساکن آبدانان از توابع استان ایلام در جریان برگزاری یک تجمع اعتراضی خبرداد.
از سوی دیگر، روز پنجشنبه ۱۳ بهمنماه ۱۴۰۱، محمدطاهر احمدی اقدم، سمکو دودکانلو و هیمن سرگلی، شهروندان اهل روستای کوسه کهریز از توابع شهرستان مهاباد، پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان این شهرستان آزاد شدند.
براساس این گزارش، آزادی این افراد پس از تفهیم و با تودیع وثیقه از زندان مهاباد صورت گرفته است.
لازم به اشاره است، محمدطاهر احمدی اقدم، سمکو دودکانلو و هیمن سرگلی، در تاریخ ۱ آذرماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و جهت بازجویی به یکی از بازداشتگاههای امنیتی ارومیه منتقل و سپس به زندان مهاباد منتقل شدند.
تا لحظه تنظیم این خبر از مصادیق حقوقی اتهامات تفهیم شده به این افراد در مراحل بازجویی و بازپرسی اطلاعی حاصل نشده است.
سرکوب آزادی بیان و ممانعت از برگزاری اعتراضات صنفی و مدنی ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است. در این مفاد قانونی بر حق افراد بر انتشار افکار، عقاید، نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیت مرزی تاکید شده است.
عدم امکان دسترسی به وکیل و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط قاضی، بازجو و بازپرس بیطرف از جمله حقوقی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.