گزارشی از آخرین وضعیت ۳ فعال ملی مدنی بازداشت شده در تهران

حقوق بشر در ایران – امروز پنجشنبه ۲ مرداد ماه ۱۳۹۹, علیرضا فرشی، بهنام شیخی و حمید منافی نادارلی, سه تن از فعالان ملی مدنی ساکن تهران که در بازداشت یکی از ارگانهای امنیتی بسر می برند به اندرزگاه ۴ زندان اوین منتقل شدند.
به گزارش حقوق بشر در ایران, عصر چهارشنبه ۱ تیر ماه ۱۳۹۹, بهنام شیخی, علیرضا فرشی و حمید منافی نادارلی, سه فعال ملی مدنی ساکن تهران پس از اتمام مراحل بازجوئی به اندرزگاه ۴ سالن ۱ زندان اوین منتقل شدند. هر سه نفر این فعال ملی مدنی در مکانهای جدا از دیگر در تاریخ ۳۱ تیر ماه سالجاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
بنقل از یک منبع نزدیک به این فعالان ملی مدنی ضمن اعلام این خبر به حقوق بشر در ایران گفت: “علیرضا فرشی، بهنام شیخی و حمید منافی نادارلی, طی تماسی که شامگاه دیروز چهارشنبه ۱تیر ۱۳۹۹ با خانواده هایشان داشته اند از انتقال خود به اندرزگاه ۴ سالن ۱ زندان اوین خبر دادند اما دلایل بازداشت و اتهاماتی که برای آن بازداشت شدند را اعلام نکردند”.
عصر سه شنبه ۳۱ تیر ماه ۱۳۹۹, علیرضا فرشی, در پی یورش ماموران امنیتی به منزل شخصی وی در تهران پس از تفتیش منزل و ضبط وسائل بازداشت شد. همچنین بهنام شیخی, دیگر فعال ملی مدنی ساکن تهران در محدوده میدان انقلاب تهران بازداشت شد. همچنین در همان تاریخ حمید منافی نادارلی, در محل کار خود از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شد.
- بیشتر بخوانید: بازداشت ۲ فعال ملی مدنی ساکن تهران توسط نیروهای امنیتی
- بیشتر بخوانید: بازداشت حمید منافی نادارلی, فعال ملی مدنی ساکن تهران توسط نیروهای امنیتی
حمید منافی نادارلی, در اسفند ماه سال ۱۳۹۲ در نسیم شهر « اکبر آباد » از توابع شهرستان شهریار, به همراه اکبر آزاد، علیرضا فرشی، بهنام شیخی به اتهام برگزاری مراسمی به مناسبت روز جهانی زبان مادری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه آزاد شدند.
با آغاز مراحل دادرسی پرونده حمید منافی و ۳ فعال ملی مدنی دیگر توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب بهارستان به اتهام مشارکت در تشکیل جمعیت به منظور برهم زدن امنیت کشور محاکمه و به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری, دو سال تبعید به شهرستان ازنا از توابع استان لرستان محکوم شده بود. این حکم پس از ارجاع پرونده به شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ریاست قاضی بابائی مورد بررسی مجدد قرار گرفت و حمید منافی به تحمل ۲ سال حبس تعزیری و ۲ تبعید به شهرستان ازنا محکوم شد.
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این فعالان ملی مدنی روز دوشنبه ۲ دی ماه ۱۳۹۸, توسط شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر استان تهران به ریاست قاضی بابائی و مستشار دادگاه “زنجانی”, به همراه محمد فقیهی, وکیل مدافع متهمان این پرونده از بابت رسیدگی مجدد به اتهام “مشارکت در تشکیل جمعیت به منظور برهم زدن امنیت کشور”, در مرحله تجدید نظر خواهی برگزار شد و این فعالان ملی مدنی در مجموع به تحمل ۸ سال حبس تعزیری و ۸ سال تبعید محکوم شدند.
- بیشتر بخوانید: جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ۴ تن از فعالان ملی مدنی برگزار شد
- بیشتر بخوانید: دادگاه تجدیدنظر: محکومیت ۴ فعال ملی مدنی در مجموع به تحمل ۸ سال حبس تعزیری و ۸ سال تبعید
بهنام شیخی پیش از این نیز در تاریخ ۱۴ اسفندماه سال ۱۳۹۲ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از اتمام مراحل بازجوئی و تحمل ۷۰ روز سلول انفرادی در زندان اوین با تودیع قرار وثیقه ای به مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان آزاد شده بود.
با آغاز مراحل دادرسی پرونده بهنام شیخی توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب ارومیه به ریاست قاضی حملبر بررسی و به اتهام شرکت در تجمعات اعتراضی به خشکاندن دریاچه ارومیه « تبلیغ علیه نظام » به تحمل ۶ ماه حبس محکوم شد و این حکم عینا در دادگاه تجدیدنظر تایید شد.
این فعال ملی مدنی در تاریخ ۹ آذر ماه ۱۳۹۵ برای تحمل حبس تعزیری ۶ ماهه خود بازداشت و به زندان مرکزی تبریز منتقل شده بود.
- بیشتر بخوانید: بازداشت بهنام شیخی جهت اجرای حکم حبس
همچنین علیرضا فرشی, دیگر فعال ملی مدنی در تاریخ ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸, توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و به بند امنیتی ۲۰۹ این ارگان امنیتی واقع در زندان اوین منتقل شد و پس از اتمام مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام در تاریخ ۲۳ فروردین ماه ۱۳۹۹, با تودیع قرار وثیقه ای به مبلغ ۴۰۰میلیون تومان بطور موقت و تا اتمام مراحل دادرسی از بازداشت آزاد شد.
- بیشتر بخوانید: بازداشت و بیخبری از علیرضا فرشی, فعال ملی مدنی ساکن تهران
- بیشتر بخوانید: علیرضا فرشی, فعال ملی مدنی بطور موقت و با تودیع قرار وثیقه آزاد شد
علیرضا فرشی, فعال ملی مدنی, پیش از بازداشت در تاریخ ۲ دی ماه ۱۳۹۸, به همراه “اکبر آزاد”، “بهنام شیخی” و “حمید منافیِ نادارلی”, سه تن دیگر از فعالان ملی مدنی به همراه “محمدرضا فقیهی”, وکیل مدافعشان پس از حضور در محل شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر استان تهران به ریاست قاضی بابائی و مستشار دادگاه “زنجانی”, از بابت رسیدگی به اتهام “مشارکت در تشکیل جمعیت به منظور برهم زدن امنیت کشور”, در مرحله تجدید نظر خواهی برگزار شده بود دفاعیات خود را به دادگاه ارائه کرده بودند.
در تاریخ ۱ دی ماه ۱۳۹۸, حقوق بشر در ایران, با انتشار گزارشی با مضمون “چهار تن از فعالان ملی مدنی مورد محاکمه قرار خواهند گرفت”, برگزاری جلسه دادرسی بر پرونده “اکبر آزاد”، “علیرضا فرشی”، “بهنام شیخی” و “حمید منافیِ نادارلی”, چهار تن از فعالان ملی مدنی به همراه “محمدرضا فقیهی”, وکیل مدافع این افراد را اطلاع رسانی کرده بود.
- بیشتر بخوانید: چهار تن از فعالان ملی مدنی مورد محاکمه قرار خواهند گرفت
این افراد در اسفند ماه سال ۱۳۹۲, در نسیم شهر « اکبرآباد », توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب شهرستان از بابت اتهام “مشارکت در تشکیل جمعیت به منظور برهم زدن امنیت کشور”, مورد محاکمه قرار گفته بودند و به تحمل حبس تعزیری و تبعید محکوم شده بودند. در متن حکم صادره از سوی شعبه ۱ دادگاه انقلاب شهرستان بهارستان، قاضی دادگاه فهرستی طولانی از فعالیتهای مسالمتآمیز علیرضا فرشی دیزج از جمله موارد زیر را به عنوان استناد خود برای صدور این حکم را لحاظ کرده است. شرکت در مراسم های خصوصی بزرگداشت روز جهانی زبان مادری در سالهای۱۳۹۳ و۱۳۹۴،ارتباط با فعالان شهرهای مختلف برای سازماندهی مراسم بزرگداشت روز جهانی زبان مادری و راهاندازی یک دادخواست آنلاین که از مقامات میخواهد زمینه برگزاری مراسم بزرگداشت روز جهانی زبان مادری را فراهم کنند. دادگاه همچنین نقش علیرضا فرشی دیزج در ارسال نامهای به دبیرکل یونسکو در تهران و درخواست کمک از این نهاد برای کسب مجوز برگزاری مراسم بزرگداشت روز جهانی زبانی مادری در تهران را مجرمانه تلقی کرده بود.
براساس دادنامه صادره از سوی شعبه ۱ دادگاه انقلاب شهرستان بهارستان, در مرحله بدوی؛ “علیرضا فرشی”، به تحمل ۱۵ سال زندان و دو سال اقامت اجباری در باغملک از توابع استان خوزستان, “اکبر آزاد” دیگر متهم این پرونده به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری و ۲ سال تبعید به شهرستان دره شهر از توابع استان ایلام, “بهنام شیخی” هم به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری و ۲ سال تبعید به مسجدسلیمان از توابع استان خوزستان و”حمید منافیِ نادارلی” به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری و همچنین ۲ سال تبعید به شهرستان ازنا از توابع استان لرستان محکوم شدند.
همچنین در تاریخ ۲ تیرماه ۱۳۹۸، علیرضا فرشی، فعال ملی مدنی, حسب پیام کوتاه دریافتی از سوی شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران از بابت همین پرونده احضار شده بود که پس از حضور وی در محل شعبه دادگاه به وی گفته شد که جلسه دادرسی به زمان دیگری موکول شد.
بین ۱۶ تا ۲۵ درصد جمعیت ایران ترکزبان هستند که اغلب آنان در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان سکونت دارند. برخی از این شهروندان برخورد حاکمیت با شهروندان ترکزبان را توام با تبعیض میدانند و منع تدریس زبانهای غیر فارسی در مدارس را یکی از برجستهترین موارد تبعیض می دانند که همواره با اعتراض بخشی از فعالان مدنی این مناطق روبرو بوده است.
همچنین سرکوب فعالان ملی مدنی در ایران ناقض اصل آزادی بیان است که در اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ میباشد که بر حق افراد بر انتشار افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی آنها تاکید شده است.
برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط دادگاهی بیطرف از جمله موارد مورد تاکید در اسناد بین المللی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۴ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز میباشد.
همچنین بازداشت خودسرانه افراد و عدم تفهیم اتهام فرد در زمان بازداشت و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز مورد تاکید قرار گرفته است.