گزارشی از زندان شیبان و سپیدار اهواز, دو روز پس از اعتراضات در این زندانها

حقوق بشر در ایران – امروز پنجشنبه ۱۴ فروردین ماه ۱۳۹۹, علیرغم گذشت ۲ روز از اعتراض زندانیان محبوس در زندان مرکزی « شیبان » اهواز, کماکان محیط این زندان مملو حضور گسترده نیروهای امنیتی است. همچنین تا به این لحظه اسامی ۷ نفر از زندانیان محبوس که در جریان اعتراض زندانیان محبوس در زندان مرکزی « شیبان » اهواز کشته شدند احراز شده است. زندانیان محبوس در زندان شیبان اهواز ۲ روز پیش در اعتراض به محرومیت آنها از اعطای مرخصی و همچنین عدم دسترسی به اقلام بهداشتی و ضد عفونی کننده محیط برای مقابله با ویروس کرونا در پی یورش گسترده نیروهای امنیتی و استفاده از سلاح گرم از سوی ماموران به شدت مورد آسیب و ضرب و شتم سرکوب قرار گرفتند.
به گزارش حقوق بشر در ایران, امروز پنجشنبه ۱۴ فروردین ماه ۱۳۹۹, هویت دستکم ۴ نفر از زندانیان جان باخته در جریان اعتراضات زندان شیبان اهواز که ۲ روز پیش در این زندان برگزار شده بود احراز شد. از سوی دیگر اسامی دستکم ۱۳ تن از زندانیان محبوس در ۲ زندان مرکزی « شیبان » اهواز و زندان سپیدار که روز قبل از اعتراضات زندان شیبان برگزار شده بود هم احراز شد. خانواده های زندانیان محبوس در این ۲ زندان که نگران وضعیت عزیزان و اعضای خانواده محبوس خود هستند پس از مراجعه برخی از آنها به این ۲ زندان به آنها اعلام شد که به سردخانه ها و پزشکی قانونی مراجعه کنند.
براساس اعلام کریم دحیمی, فعال حقوق بشر: “با توجه به گذشت ۲ روز از درگیریها در زندان مركزى « شیبان » اهواز، تا به این لحظه از وضعیت مجروحان و جان باختگان آمار دقیقی منتشر نشده و با توجه به وسعت این سرکوب و استفاده نیروهای امنیتی از سلاح گرم و رفتارهای بسیار خشن با زندانیان معترض حتی از سرنوشت دیگر زندانیان هم اطلاعی در دست نیست اما تعداد بسیاری از زندانیان از جمله محمدعلی عمورى، سید يابر البوشوكه و سید مختار البوشوكه از اهالی شهرستان رامشير « خلفيه » كه حكم اعدام آنها به اتهام محاربه سپس به حبس ابد تغییر پیدا کرد در پی یورش ماموران امنیتی به بند ۵ این زندان به مکان نا معلومی منتقل شدند. از بندهای ۷ و ۶ زندان مرکزی « شیبان » اهواز هم شماری از زندانیان مجروح و کشته شدند و به بيمارستانهاى اهواز منتقل شدند”.
کریم دحیمی در ادامه همچنین گفت: “در زندان سپیدار و زندان مرکزی « شیبان » اهواز فاجعه انسانی بزرگی رخ داد و مسئولان زندان خانواده های زندانیان که نگران وضعیت عزیزانشان هستند اعلام کردند که برای پیگری وضعیت افراد به پزشک قانونی و سردخانه های بیمارستان ها مراجعه کنند”.
همچنین منابع محلی اعلام کردند: “بیش از ۲۰ جسد با هویت نامشخص از زندان مرکزی « شیبان » اهواز به پزشک قانونی این شهرستان منتقل شد. همچنین اسامی افراد کشته شده که توسط فعالان مدنی در اهواز احراز شده به شرح ذیل می باشد:
- شاهین زهيرى, اهل خرمشهر, از بابت اتهام قتل عمد در زندان مرکزی « سپیدار » اهواز بسر می برد.
- محمد « نام خانوادگی نا مشخص », فرزند لفته رشگ, اهل اهواز
- علي خفاجی
- مجید زبيدى، زندانی محبوس در زندان سپیدار, اهل كوى آخر آسفالت شهر اهواز
اسامی برخی از زندانیان که در اثر ضرب و شتم و رفتار خشونت آمیز از سوی ماموران امنیتی مجروح شدند :
- عادل سواري، در بیرون زندان مرکزی « شیبان » اهواز در هنگام تجمع خانواده ها بوسیله نيروهاى امنیتی مجروح شد.
- علي سواری، در بیرون زندان شیبان در هنگام تجمع خانواده ها توسط نيروهاى امنیتی مجروح شد.
- حسن ألبو خنفر، داخل زندان مرکزی « شیبان » مجروح شد.
- حمید بیت صياح، داخل زندان مرکزی « شیبان » اهواز مجروح شد.
- محمد عبيداوي، داخل زندان مرکزی « شیبان » مجروح شد.
- محسن أورک، داخل زندان مرکزی « شیبان » مجروح شد.
- کاظم جنامي، داخل زندان مرکزی « شیبان » مجروح شد.
- احمد طالقانی، داخل زندان سپیدار مجروح شد.
- حسن حزابيان، داخل زندان سپیدار مجروح شد.
- خلیل زرگانی، داخل زندان سپیدار مجروح شد.
- احسان نوروزی، داخل زندان سپیدار مجروح شد.
- علي شجيراتي, داخل زندان سپیدار مجروح شد.
- فاضل حميرات، داخل زندان سپیدار مجروح شد.
لازم به ذکر است, حقوق بشر در ایران, در تاریخ ۱۳ فروردین ماه ۱۳۹۹, با انتشار گزارشی با مضمون بررسی وضعیت زندانیان در زندان مرکزی « شیبان » و زندان سپیدار اهواز به شرح این اعتراضات در این زندانها پرداخته بود و به اسامی برخی از افراد کشته و زخمی شده نیز اشاره کرده بود.
در تاریخ ۱۲ فروردین ماه ۱۳۹۹, زندانیان محبوس در زندان شیبان اهواز در دومین روز از اعتراض گسترده شان در محرومیت از اعطای مرخصی و همچنین عدم دسترسی به اقلام بهداشتی و ضد عفونی کننده محیط برای مقابله با ویروس کرونا در پی یورش گسترده نیروهای امنیتی و استفاده از سلاح گرم سرکوب شدند. ماموران امنیتی به محاصره اطراف این زندان و استقرار آنها بر پشت بام سالنهای زندان شیبان اهواز اقدام به شلیک با سلاح گرم و همچنین استفاده از گاز اشک آور کردند.
- بیشتر بخوانید: اعتراض گسترده زندانیان محبوس در زندان شیبان اهواز
همچنین در ساعات پایانی دوشنبه ۱۱ فروردین ماه ۱۳۹۹, در ادامه اعتراضات زندانیان محبوس در زندانهای ایران جمعی از زندانیان محبوس در بند ۲ زندان سپیدار اهواز در اعتراض به محرومیت از حقوق شهروندی از قبیل عدم دسترسی آنها به مواد ضدعفونی کننده و سایر اقلام بهداشتی و همچنین محرومیت آنها از حق مرخصی و سایر حقوق زندانیان دست به اعتراض در این زندان زدند.
- بیشتر بخوانید: اعتراض زندانیان محبوس در زندان شیبان اهواز / ویدئو
در تاریخ ۱۰ فروردین ماه ۱۳۹۹, در ادامه شورشهای گسترده در زندانهای ایران, زندانیان محبوس در بندهای ۱۳ و ۱۴ زندان عادل آباد شیراز در اعتراض به محرومیتشان از دسترسی به لوازم بهداشتی و سایر اقلام ضد عفونی کننده محیط برای مقابله با ویروس کرونا و سایر حقوق زندانیان اعتراض گسترده ای را ترتیب داده بودند.
همچنین طی روزهای گذشته در پی شیوع ویروس کرونا در ایران و محرومیت زندانیان از حق مرخصی و محرومیت آنها از دسترسی به اقلام بهداشتی و ضد عفونی کننده محیط, دستکم ۷۰ زندانی محبوس در زندان سقز در پی اعتراض گسترده اقدام به فرار از این زندان کردند.
- بیشتر بخوانید: فرار دستکم ۷۰ زندانی محبوس در زندان سقز / ویدئو
پیش از این هم در تاریخ ۲۹ اسفند ماه ۱۳۹۸, تعدادی از زندانیان محبوس در زندان پارسیلون خرم آباد واقع در استان لرستان هم از آن زندان متواری شده بودند.
- بیشتر بخوانید: فرار چندین زندانی محبوس در زندان پارسیلون خرم آباد
در تاریخ ۹ فروردین ماه ۱۳۹۹, زندانیان محبوس در زندان همدان در ادامه موج نارضایتی زندانیان محبوس در زندانهای کشور به سبب محرومیت در دسترسی به اقلام بهداشتی و ضد عفونی کننده جهت پیشگیری در ابتلا به ویروس کرونا و سایر حقوق زندانیان از قبیل حق مرخصی نارضایتی خود را از وضع موجود ابراز کرده بودند.
- بیشتر بخوانید: اعتراض زندانیان محبوس در زندان همدان
طی هفته های اخیر با توجه به شیوع ویروس کرونا و وسعت ابتلای این بیماری در میان زندانیان محبوس در زندانهای کشور با توجه به زندگی دسته جمعی این شهروندان در محیطهای آلوده زندان و محرومیتهای گسترده در دسترسی زندانیان به اقلام بهداشتی و نبود سایر امکانات درمانی و بهداشتی در بهداری زندانهای کشور موجی از نارضایتی را در میان زندانیان بوجود آورده است.
دسترسی افراد به امکانات پزشکی و بهداشتی از جمله موارد تاکید شده در ماده ۲۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر می باشد و بر محق بودن افراد بر تامین اجتماعی مناسب از نظر بهداشت, درمان, خوراک, مسکن, پوشاک و برخورداری از خدمات حمایتی اجتماعی در مواقع بیکاری ، بیماری ، نقص اعضا ، بیوگی ، پیری یا در تمام موارد دیگری که به علل خارج از اراده انسان، وسایل امرار معاش او از بین رفته باشد از شرایط آبرومندانه زندگی برخوردار شود.