
حقوق بشر در ایران – مهدی کوخیان, فعال مدنی محبوس و در اعتصاب غذا در زندان مراغه در حالی پنجمین روز از اعتصاب غذای اعتراضی خود را با دوختن لبهای خود سپری می کند که با ضعف جسمانی و کاهش وزن شدید مواجه شده و در عین این حال از دسترسی به خدمات پزشکی محروم مانده است.
به گزارش حقوق بشر در ایران, امروز یکشنبه ۱۳ مردادماه ۱۳۹۸, مهدی کوخیان, فعال مدنی و زندانی سیاسی محبوس در زندان مراغه که پنجمین روز از اعتصاب غذای اعتراضی خود را با دوختن لبهای خود و سپس انتقال به قرنطینه زندان مراغه سپری می کند کماکان از دسترسی به خدمات پزشکی محروم مانده است. “مهدی کوخیان”, فعال تلگرامی و زندانی سیاسی محبوس در زندان مراغه که در حال سپری کردن دوران محکومیت حبس خود میباشد در پی ممانعت دادستان این شهر با درخواست مرخصی استعلاجی وی و اعزام وی به مرکز درمانی خارج از زندان با دوختن لبهای خود اعلام اعتصاب غذا کرد و سپس از بند زندان خارج و به قرنطینه این زندان منتقل شد.
- بیشتر بخوانید؛ مهدی کوخیان؛ اعلام اعتصاب غذا توام با دوختن لب
بنقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران ضمن اعلام این خبر گفت؛ “مهدی کوخیان” در وضعیت وخیم جسمانی قرار دارد و این موضوع به با توجه به تماسهای گرفته شده از داخل زندان به خانواده این فعال مدنی هم اطلاع رسانی شد.
این منبع مطلع همچنین گفت؛ با توجه به اعتصاب غذا و کم آبی این فعال مدنی با کاهش وزن شدید روبرو شده و با توجه به وضعیت کنونی نیاز وی است تا به صورت اورژانسی به مرکز درمانی خارج از زندان اعزام شود و این در حالی است که تا این لحظه “مهدی کوخیان” حتی به بهداری داخل زندان مراغه هم اعزام نشد.
این منبع مطلع در ادامه گفت؛ خانواده “مهدی کوخیان” در پی نگرانی از وضعیت فرزند خود امروز به دادسرای مراغه مراجعه کردند، با اینحال مهدی علیمرادی، دادستان ملکان علیرغم مشاهده نگرانی های مادر “مهدی کوخیان” ضمن رد پذیرش هرگونه مسئولیت در قبال این مورد به صراحت به خانواده وی اعلام کرد “بگذارید در اعتصاب بمیرد”!
بیان این جمله پیرامون وضعیت جسمانی وخیم “مهدی کوخیان” از زبان یک مقام عالی رتبه قضائی ناشی از بی اهمیت بودن جان زندانیان در زندانهای ایران از سوی مسئولان امنیتی و قضائی است.
محرومیت مهدی کوخیان از حق درمان در حالی است که وی با موارد متعددی از رفتارهای قهرآمیز توسط مسئولان زندان مراغه و سایر مسئولان قضائی دست به گریبان است.
- بیشتر بخوانید؛ مهدی کوخیان؛ تلاش در جهت پرونده سازی از سوی مسئولان قضائی
مهدی کوخیان, فعال مدنی و تلگرامی محبوس در زندان مراغه, چندی پیش در پی بروز درگیری لفظی با یکی از زندانیان جرائم خشن و غیرسیاسی مورد ضرب و شتم قرار گرفت و بدون درمان علیرغم بروز جراحات بر سر و صورت این زندانی سیاسی به قرنطینه این زندان منتقل شد.
- بیشتر بخوانید؛ ضرب و شتم مهدی کوخیان, فعال مدنی محبوس در زندان مراغه
در تاریخ ۱۲ تیرماه ۱۳۹۸, مهدی کوخیان پس از سپری کردن چند روز در قرنطینه زندان مراغه به بند عمومی بازگردانده شد.
- بیشتر بخوانید؛ انتقال مهدی کوخیان,فعال مدنی به بند عمومی زندان مرکزی مراغه
بازداشت مهدی کوخیان در تاریخ ۱۹ فروردین ۱۳۹۸, مرتبط با دخالت سلمان خدادادی، نماینده مردم ملکان در مجلس که در سال ۱۳۹۷در پرونده مرگ مشکوک “زهرا نویدپور” خبرساز شده بود صورت گرفته است ولی هنوز به طور قطع مشخص نیست چه داستانی پشت این بازداشت نهفته است و خانواده این فعال مدنی هنوز از دلایل بازداشت وی اطلاعی ندارند.
لازم به توضیح است که مهدی کوخیان که پیشتر چندین بار توسط سلمان خدادادی، نماینده ملکان در مجلس تهدید شده بود، روز دوشنبه مورخ ۱۹ فروردین ماه ۱۳۹۸ توسط نیروهای اداره اطلاعات این شهر بشدت مورد ضرب و شتم قرار گفته بود بطوریکه وی از ناحیه سر زخمی شده بود سپس بازداشت و به بازداشتگاه این ارگان امنیتی منتقل شده است.
- بیشتر بخوانید: بازداشت مهدی کوخیان, فعال ملی مدنی توسط نیروهای امنیتی
مهدی کوخیان در تاریخ ۲۰ فروردینماه سالجاری توسط نیروهای اداره اطلاعات شهرستان ملکان بازداشت شده بود و یک روز پس از بازداشت طی تماس کوتاهی با خانواده از اعتصاب غذای خود خبر داده بود.
در تاریخ ۲۴ فروردین ۱۳۹۸, مهدی کوخیان، فعال مدنی و مدیر کانال تلگرامی “شهر خبر ملکان” پس از انتقال از بازداشتگاه اداره اطلاعات ملکان به زندان مرکزی مراغه به اعتصاب خود پایان داده بود.
- بیشتر بخوانید: انتقال مهدی کوخیان از بازداشتگاه اداره اطلاعات به زندان مراغه همزمان با اتمام اعتصاب غذا
این فعال مدنی در دی ماه سال ۱۳۹۵ با شکایت “فرهاد نریمانپور”، شهردار و “پیمان محمدپور” دادستان وقت شهرستان ملکان توسط پلیس فتای مراغه در شهر محل سکونت خود در شهرستان ملکان بازداشت شده بود.
مهدی کوخیان, از همان روز بازداشت در بازداشتگاه اطلاعات نیروی انتظامی دست به اعتصاب غذا زده بود و سپس در تداوم اعتصاب غذای خشک به زندان شهرستان مراغه منتقل شد. او در زندان نیز در واکنش به بازداشت غیرقانونی خود با دوختن لبهایش دست به اعتراض زد. مدت ۲۸ روز را با همین وضعیت در بازداشتگاه اطلاعات سپاه پاسداران تبریز تحت بازجویی دوباره بسر برد. وی نهایتا در تاریخ ۲۳ بهمن ۱۳۹۵ با قرار وثیقه ۳۰۰ میلیون تومانی به صورت موقت آزاد شد.
- بیشتر بخوانید: ملکان؛ بازداشت دو فعال مدنی از سوی نیرو های امنیتی
- بیشتر بخوانید: اعتصاب غذای دو فعال مدنی ملکانی در زندان مراغه
- بیشتر بخوانید: آزادی مهدی کوخیان با قرار وثیقه ۳۰۰ میلیون تومانی
مهدی کوخیان, سرانجام در اسفندماه ۱۳۹۶ توسط شعبه اول دادگاه انقلاب مراغه به ریاست مهدی داورنیا از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به نفع سازمان ها، گروه ها و شبکه های مخالف نظام” به تحمل ۱۸ ماه حبس تعزیری محکوم شد.
- بیشتر بخوانید: محکومیت به مهدی کوخیان به حبس
سرکوب فعالان مدنی و رسانه ای در ایران ناقض اصل آزادی بیان است که در اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی جقوق بشر و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ میباشد که بر حق افراد بر انتشار افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی آنها تاکید شده است. اما از آنجائی که حکومت جمهوری اسلامی تاب شنیدن انتقادات شهروندان را ندارد فقط وانمود به احترام اصل آزادی بیان و قلم میکند ولی در اصل مطلب به طور سیستماتیک اقدام به سرکوب گسترده شهروندان در زمینه آزادی بیان و قلم میکند. همچنین برخورداری افراد از حق دادرسی عادلانه توسط دادگاهی بیطرف از جمله مواردی است که در ماده ۲ قانون آئین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ میباشد که بر تضمین حقوق طرفین تاکید شده است.
برخورداری افراد از حق دادرسی عالادنه توسط دادگاهی بیطرف از جمله موارد مود تاکید در اسناد بین المللی حقوق بشر و همچنین ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۴ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز میباشد.
ممانعت افراد در دسترسی به خدمات پزشکی و تحمل و درد و رنج و عدم اعزام زندانیان به مراکز درمانی از جمله مصادیق بارز شکنجه و ناقض ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر است.