اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸: بلاتکلیفی محمد علی جانی در تیپ ۵ زندان تهران بزرگ

حقوق بشر در ایران – امروز چهارشنبه ۱۵ مرداد ماه ۱۳۹۹, محمد علی جانی, از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ۱۳۹۸, محبوس در تیپ ۵ زندان تهران بزرگ بطور بلاتکلیف و محروم از شهروندی در این زندان محبوس شده است.
به گزارش حقوق بشر در ایران, امروز چهارشنبه ۱۵ مرداد ماه ۱۳۹۹, محمدعلی جانی, فرزند: رضا, متولد ۲۸ آذر ماه ۱۳۶۸, ساکن تهران و از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ۱۳۹۸, محبوس در تیپ ۵ اندرزگاه ۱۰ زندان تهران بزرگ علیرغم تفهیم اتهام در وضعیت بلاتکلیف در این زندان بسر می برد. این زندانی سیاسی از زمان بازداشت و در دوران بازجوئی تحت شکنجه فیزیکی و روحی قرار گرفته و از حق در اختیار داشتن وکیل و سایر حقوق شهروندی یک متهم محروم بوده است.
بنقل از یک منبع مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران ضمن اعلام این خبر گفت: “محمد علی جانی, در تاریخ ۱۰ آذر ماه ۱۳۹۸, در محل کار خود بازداشت به سلول انفرادی اطلاعات سپاه « قرارگاه ثارالله » منتقل شد و در دوران بازجوئی و تفهیم اتهام مورد شکنجه فیزیکی و روحی برای اعتراف گیری قرار گرفت و در حالی که از حق در اختیار داشتن وکیل و سایر حقوق شهروندی یک متهم بر طبق اصول مندرج در اسناد بین المللی حقوق بشر و ماده ۵ آئین دادرسی کیفری محروم بود با اتهامات اخلال در نظم و آسایش عمومی, تخریب اموال عمومی, توهین به رهبری, توسط شعبه بازپرسی دادسرای امنیت تهران تفهیم اتهام و سپس به تیپ ۵ زندان تهران بزرگ منتقل شد و از آن زمان هنوز تاریخ جلسه دادرسی و محاکمه وی مشخص نشده است.”
این منبع مطلع در ادامه پیرامون وضعیت اقتصادی و خانوادگی محمد علی جانی افزود: “با توجه به اینکه این زندانی سیاسی در زنان آزادی شاغل بوده و نان آور خانه بوده سرپرستی مادر و خواهر و برادر خود را بعهده دارد و پس از بازداشت وی مشکلات اقتصادی خانواده اش دو چندان شد”.
در تاریخ ۷ خرداد ماه ۱۳۹۹, حقوق بشر در ایران با انتشار گزارشی به شرح وضعیت حقوقی و پرونده بازداشت شدگان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ در تیپ ۵ زندان تهران بزرگ پرداخته بود و بلاتکلیفی محمد علی جانی در این زندان اطلاع رسانی شده بود.
حقوق بشر در ایران, در تاریخ ۷ و ۱۱بهمن ماه ۱۳۹۸, با انتشار گزارشی به شرح وضعیت و اعلام اسامی بازداشت شدگان تجمعات اعتراضی آبان ماه و برخی از بازداشت شدگان تجمعات دی ماه سالجاری که در تیپ ۵ زندان تهران بزرگ در محرومیت از حق دادرسی عادلانه و در وضعیت نامناسبی بسر می برند را اطلاع رسانی کرده بود.
- بیشتر بخوانید: اسامی بازداشت شدگان تجمعات آبان و دی ماه, محبوس در تیپ ۵ زندان تهران بزرگ
- بیشتر بخوانید: اسامی زندانیان سیاسی محبوس در تیپ ۵ زندان تهران بزرگ
در این ۲ گزارش نسبت به اعمال محرومیتهای گسترده بر بازداشت شدگان تجمعات اعتراضی آبان ماه و دی ماه ۱۳۹۸, که از جمله آنها سیاست انکار و اعمال تهدید و اجبار بازجویان قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران بر بازداشت شدگان اعتراضات آبان ماه سالجاری که در جریان این تجمعات مورد اثابت گلوله قرار گرفته بودند بر بیان این نکته که زخمهای ناشی از اثابت گلوله توسط این افراد در دادگاه و در مراحل بازپرسی بعنوان زخم چاقو در اثر درگیری با افراد دیگر از سوی این افراد عنوان شود بوده است.
پیرامون تجمعات اعتراضی آبان ماه ۱۳۹۸, حقوق بشر در ایران, از اولین روز این اعتراضات از طریق انتشار فیلمهای کوتاه دریافتی در کانال تلگرام و در قالب گزارشهای جداگانه ای خبری به تفسیر اخباری را از چگونگی روند این تجمعات اعتراضی مدنی در شهرهای مختلف کشور منتشر کرد. این تجمعات اعتراضی که از تاریخ ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۸, با هدف اعتراض به افزایش ناگهانی قیمت بنزین و در پی گسترش تورم و گرانی کالاها و خدمات برگزار شد تا روز ۲۸ آبان ماه ۱۳۹۸, ادامه پیدا کرد و در جریان این تجمعات تعداد بسیاری از شهروندان در شهرهای ایران کشته, زخمی و پس از آن تعداد بسیاری نیز بازداشت شدند.
- بیشتر بخوانید؛ برگزاری تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش قیمت بنزین
- بیشتر بخوانید؛ برگزاری دومین روز از تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش قیمت بنزین
- بیشتر بخوانید؛ برگزاری سومین روز از تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش قیمت بنزین
همچنین حقوق بشر در ایران با ارائه ۶ گزارش بصورت جداگانه و در تاریخ های مختلف از زمان آغاز این دور از تجمعات اعتراضی اسامی کشته شدگان را اطلاع رسانی کرده است. نکته حائز اهمیت این است که با توجه به عدم شفافیت در گردش آزاد اطلاعات در ایران و سرکوب گسترده آزادی بیان و قطع شدن اینترنت, محیط امنیتی حاکم بر کشور یقینا تعداد شهروندان کشته شده در این دور از تجمعات اعتراضی به مراتب بیش از این ارقام میباشد.
- بیشتر بخوانید؛ کشته شدن دستکم ۸ شهروند در جریان تجمعات اعتراضی اخیر
- بیشتر بخوانید: کشته شدن دستکم ۷ تن از شهروندان در شهرستان جوانرود و تهران
- بیشتر بخوانید؛ احراز هویت ۷ تن دیگر از کشته شدگان در استانهای غرب کشور
- بیشتر بخوانید؛ کشته شدن یک شهروند مسیحی آشوری در فردیس کرج و در جریان تجمعات اعتراضی
- بیشتر بخوانید؛ احراز هویت ۸۹ نفر از کشته شدگان در تجمعات اعتراضی در شهرهای ایران
- بیشتر بخوانید؛ احراز هویت ۱۱ تن دیگر از کشته شدگان در تجمعات اعتراضی در شهرهای ایران
همچنین با توجه به تائید سازمان عفو بین الملل, در جریان این تجمعات اعتراضی بیش از۳۰۰ نفر از شهروندان در شهرهای مختلف کشور در پی شلیک مستقیم ماموران امنیتی کشته شدند. همچنین گزارشهای بسیاری از آمار بالای افرا زخمی شده در شهرها و مناطق گوناگون کشور توسط ماموران امنیتی و انتظامی در گزارش سازمان عفو بین الملل مورد تائید قرار گرفت.
بازداشت افراد و عدم بدون تفهیم اتهام فرد در زمان بازداشت و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی میباشد که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.
در اکثر موارد بازداشتهای فراقانونی و خودسرانه با اتهاماتی واحی و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده افراد می باشد که در اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر عدم سرکوب افراد بر مبنای آزادی بیان و عقیده تاکید شده است. با توجه به مفهوم اصل آزادی بیان هر انسانی محق است تا به هر طریق ممکن بتواند عقاید و نظریات و دیدگاههای خود را بدون ملاحظات مرزی و به هر شکل ممکن منتشر کند.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل . سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.