
حقوق بشر در ایران – امروز سه شنبه ۱۸ آذر ماه ۱۳۹۹، یاور سلطانی، فعال رسانه ای ساکن شهرستان ماکو برای سپری کردن دوران حبس تعزیری خود بازداشت شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، روز دوشنبه ۱۷ آذر ماه ۱۳۹۹، یاور سلطانی، خبرنگار و مدیر صفحه اینستاگرامی ماکو تایمز، برای سپری کردن محکومیت حبس تعزیری ۴ ماهه خود بازداشت و به زندان شهرستان ماکو منتقل شد. این فعال رسانه ای در مرحله بدوی به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شد که این حکم در دادگاه تجدیدنظر به ۴ ماه حبس تعزیری و ۸ ماه حبس تعلیقی تغییر کرد.
این فعال رسانه ای مدیر صفحه اینستاگرامی ماکو تایمز است و در حال حاضر در زندان شهرستان ماکو دوران حبس تعزیری ۴ ماهه خود را سپری می کند.
در تاریخ ۲۷ مهر ماه ۱۳۹۹، یاور سلطانی خبرنگار و مدیر صفحه اینستاگرامی ماکو تایمز و فرید محمد نژاد مدیر صفحه اینستاگرامی یورت تی وی,، توسط شعبه ۱۳ دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان غربی به ریاست علی پور و ابراهیمی، از بابت اتهام تحریک و ترغیب افراد به اعمال خشونت آمیز و تجمعات با نشر فیلمی بر اقدامات نژادپرستانه در اینستاگرام، هر یک به تحمل ۴ ماه حبس تعزیری و همچنین ۸ ماه حبس تعلیقی محکوم شدند.
- بیشتر بخوانید: محکومیت ۲ فعال رسانه ای ساکن ماکو به تحمل حبس
یاور سلطانی، در مرحله بدوی در تاریخ ۱شهریور ماه ۱۳۹۹, به همراه فرید محمد نژاد مدیر صفحه اینستاگرامی یورت تی وی, توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ شهرستان ماکو با اتهام تحریک و ترغیب افراد به اعمال خشونت آمیز و تجمعات با نشر فیلمی بر اقدامات نژادپرستانه در اینستاگرام هریک به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شده بودند.
- بیشتر بخوانید: محکومیت ۲ فعال اینستاگرامی اهل ماکو به تحمل حبس تعزیری / سند
این ۲ فعال رسانه ای ساکن شهرستان ماکو، در تاریخ ۲۳ تیر ماه ۱۳۹۹, توسط ماموران سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در این شهرستان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل و در تاریخ ۲۴ تیر ماه ۱۳۹۹, پس از اتمام بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع قرار وثیقه تا اتمام مراحل دادرسی از بازداشت آزاد شد.
- بیشتر بخوانید: بازداشت یاور سلطانی, فعال اینستاگرامی ساکن شهرستان ماکو توسط نیروهای امنیتی
- بیشتر بخوانید: یاور سلطانی, فعال اینستاگرامی اهل شهرستان ماکو با تودیع وثیقه آزاد شد
مصادیق اتهام تفهیم شده به یاور سلطانی به انتشار ویدئویی در صفحه اینستاگرامی ماکو تایمز از سوی این فعال اینستاگرامی باز می گردد که در آن ضمن اشاره به تظاهرات علیه نژادپرستی در نقاط مختلف جهان بعد از مرگ جورج فلوید و ذکر برچیده شدن مجسمههای نژادپرستانه در انگلستان، آمریکا و … ، ابراز امیدواری کرده بود مجسمه برچیده شده ابوالقاسم فردوسی از میدان هفته فلکه سی ماکو دیگر به این میدان بازنگردد و این سخنان توسط مقامات امنیتی قضایی مصداق جرم قلمداد و این فعال رسانه ای از بابت آن به تحمل حبس محکوم شد.
همچنین دلایل تفهیم اتهام « تحریک و ترغیب افراد به اعمال خشونت آمیز و تجمعات با نشر فیلمی بر اقدامات نژادپرستانه در اینستاگرام » به فرید محمدنژاد، ادمین صفحه اینستاگرامی یورت تی وی هم مربوط به ویدئوی انتقادی بود که این فعال اینستاگرامی در خصوص حکیم ابوالقاسم فردوسی, شاعر معاصر و تاریخی ایران منتشر کرده بود.
سرکوب فعالان شبکه های اجتماعی, ناقض, ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر محق بودن افراد بر انتشار افکار و عقایدشان بدون محدودیتهای مرزی تاکید کرده است.
بازداشت افراد بدون تفهیم اتهام و محرومیت از دسترسی به وکیل برای متهم ناقض, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر بر آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون نیز مورد تاکید قرار گرفته است اما برخوردهای فراقانونی از سوی ارگانهای امنیتی ناقض قوانینی است که خود تدوینگر آن بودند و ادعای عمل بر آن را دارند.