اعتراضات آبان ۱۳۹۸: محرومیت رضا بیجوند, از حضور در مراسم تدفین پدرش

حقوق بشر در ایران – امروز پنجشنبه ۱۰ بهمن ماه ۱۳۹۸, رضا بیجوند, از شهروندان بازداشت شده در جریان تجمعات اعتراضی آبان ماه ۱۳۹۸, ساکن ملارد از توابع شهرستان شهریار, محبوس در تیپ ۵ زندان تهران بزرگ, که پرونده وی در مراحل بازپرسی می باشد با توجه به فوت پدرش در سانحه رانندگی از حضور در مراسم تدفین و یا حتی ختم وی در پی ممانعت ارگانهای امنیتی و قضائی محروم ماند.
به گزارش حقوق بشر در ایران, امروز پنجشنبه ۱۰ بهمن ماه ۱۳۹۸, رضا بیجوند, متولد ۱۳۶۹, ساکن ملارد از توابع شهرستان شهریار و از بازداشت شدگان تجمعات اعتراضی آبان ماه ۱۳۹۸, محبوس در تیپ ۵ زندان تهران بزرگ, در پی ممانعت ارگانهای امنیتی, قضائی و مسئولان زندان تهران بزرگ با توجه به فوت پدر این شهروند در سانحه رانندگی از حضور در مراسم تدفین و یا حتی مجلس ختم وی در پی ممانعت ارگانهای امنیتی و قضائی محروم ماند.
بنقل از یک منبع نزدیک به رضا بیگوند, در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران ضمن اعلام این خبر گفت: ” رضا بیجوند, با ۲۹ سال سن, که در تاریخ ۲۲ آذر ماه امسال و به جهت حضور در تجمعات اعتراضی آبان ماه امسال در ملارد بازداشت شد و الان در تیپ ۵ زندان تهران بزرگ بسر می برد با توجه به فوت پدرش در اثر سانحه رانندگی درخواست وی برای حضور در مراسم خاکسپاری و ختم آن مرحوم پس از مخالفت مسئولان ارگانهای امنیتی, قضائی و زندان تهران بزرگ رد شد و این زندانی در شرایط روحی و روانی بسیار بدی قرار گرفته است”.
این منبع مطلع همچنین گفت: “با توجه به روال قانونی که مسئولان دستگاه قضائی و سازمان زندانهای از آنها سرپیچی می کنند این زندانی باید بتواند در چنین شرایطی بصورت حفاظت شده جهت برای حضور در مراسم خاکسپاری پدر خود حاضر شود”.
پیرامون تجمعات اعتراضی آبان ماه ۱۳۹۸, حقوق بشر در ایران, از اولین روز این اعتراضات از طریق انتشار فیلمهای کوتاه دریافتی در کانال تلگرام و در قالب گزارشهای جداگانه ای خبری به تفسیر اخباری را از چگونگی روند این تجمعات اعتراضی مدنی در شهرهای مختلف کشور منتشر کرد. این تجمعات اعتراضی که از تاریخ ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۸, با هدف اعتراض به افزایش ناگهانی قیمت بنزین و در پی گسترش تورم و گرانی کالاها و خدمات برگزار شد تا روز ۲۸ آبان ماه ۱۳۹۸, ادامه پیدا کرد و در جریان این تجمعات تعداد بسیاری از شهروندان در شهرهای ایران کشته, زخمی و پس از آن تعداد بسیاری نیز بازداشت شدند.
- بیشتر بخوانید؛ برگزاری تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش قیمت بنزین
- بیشتر بخوانید؛ برگزاری دومین روز از تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش قیمت بنزین
- بیشتر بخوانید؛ برگزاری سومین روز از تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش قیمت بنزین
همچنین حقوق بشر در ایران با ارائه ۶ گزارش بصورت جداگانه و در تاریخ های مختلف از زمان آغاز این دور از تجمعات اعتراضی اسامی کشته شدگان را اطلاع رسانی کرده است. نکته حائز اهمیت این است که با توجه به عدم شفافیت در گردش آزاد اطلاعات در ایران و سرکوب گسترده آزادی بیان و قطع شدن اینترنت, محیط امنیتی حاکم بر کشور یقینا تعداد شهروندان کشته شده در این دور از تجمعات اعتراضی به مراتب بیش از این ارقام میباشد.
- بیشتر بخوانید؛ کشته شدن دستکم ۸ شهروند در جریان تجمعات اعتراضی اخیر
- بیشتر بخوانید: کشته شدن دستکم ۷ تن از شهروندان در شهرستان جوانرود و تهران
- بیشتر بخوانید؛ احراز هویت ۷ تن دیگر از کشته شدگان در استانهای غرب کشور
- بیشتر بخوانید؛ کشته شدن یک شهروند مسیحی آشوری در فردیس کرج و در جریان تجمعات اعتراضی
- بیشتر بخوانید؛ احراز هویت ۸۹ نفر از کشته شدگان در تجمعات اعتراضی در شهرهای ایران
- بیشتر بخوانید؛ احراز هویت ۱۱ تن دیگر از کشته شدگان در تجمعات اعتراضی در شهرهای ایران
در تاریخ ۴ دی ماه ۱۳۹۸, کانال تلگرامی قرارگاه سایبری عمار اعلام کرده بود تعداد ۱۱۶ نفر از نوجوانان و جوانان بازداشت شده از سوی وزارت اطلاعات به زندانهای کانون اصلاح و تربیت فرستاده شدند و در ادامه میانگین سنی این شهروندان را بین ۱۵ تا ۱۸ سال اعلام کرده بود. این کانال تلگرامی که در زمینه تبلیغات سپاه پاسداران در فضای رسانه ای فعالیت میکند و انتشار این گزارش به نوعی بازداشت گسترده افراد زیر سن قانونی به بهانه اعتراضات سیاسی را تائید کرد. اعلام رقم ۱۱۶ نفر از سوی این ارگان امنیتی شامل تعداد افراد آزاد شده با تودیع قرار وثیقه و یا با قرار کفالت و یا حتی شامل تعداد افرادی که بازجوئی های آنها به اتمام رسیده نمی باشد.
از سوی دیگر کانون مدافعان حقوق بشر هم با تائید این خبر اعلام کرد؛ “نگرانیها درباره شرایط نگهداری کودکان بازداشتی افزایش یافته و کارشناسان تربیتی و فعالان حقوق بشر میگویند نگهداری این عده در کنار زندانیان بزهکار، عواقب ناگوار بسیاری خواهد داشت”.
حقوق بشر در ایران, در تاریخ ۱۸ آذر ماه ۱۳۹۸, با انتشار گزارشی با مضمون “احراز هویت ۱۹ کودک جان باخته در جریان تجمعات اعتراضی آبان ۱۳۹۸”, هویت کودکان کشته شده در جریان تجمعات اعتراضی که از تاریخ ۲۴ آبان ماه در شهرهای مختلف کشور در اعتراض به افزایش قیمت بنزین و سایر قیمتها برگزار شده بود را اعلام کرد.
همچنین با توجه به تائید سازمان عفو بین الملل, در جریان برگزاری این تجمعات اعتراضی که با هدف اعتراض به افزایش قیمت بنزین در شهرهای ایران برگزار شد دستکم ۳۰۴ نفر جان خود را از دست دادند. این سازمان بین المللی مدافع حقوق بشر همچنین تائید کرد که شماری از بازداشتشدگان اعتراضها از سوی نیروهای امنیتی تحت شکنجه قرار گرفتند.
در حالی که شهروندان بسیاری در این تجمعات اعتراضی کشته و زخمی شدند و تعداد بی شماری هم از شهروندان توسط ارگانهای امنیتی و انتظامی بازداشت شدند پیش از آغاز این دور از تجمعات اعتراضی “ابراهیم رئیسی”, رئیس قوه قضائیه, در تاریخ ۱۲ آبان ماه ۱۳۹۸, با حضور در جلسه شورای عالی حقوق بشر در جمهوری اسلامی که با حضور “علی شمخانی” و “غلامحسین محسنی اژه ای” دو تن دیگر از اعضای ارشد در قوه قضائیه و شورای عالی امنیتی ملی جمهوری اسلامی برگزار شده بود از حکومت جمهوری اسلامی با عنوان حکومتی یاد کرد که در ریشه و بطن ساختاری برابری کامل با اصول حقوق بشر دارد!
- بیشتر بخوانید؛ ادعای ابراهیم رئیسی؛ دفاع از حقوق بشر در ذات حکومت ایران است
همچنین علی خامنه ای, رهبر جمهوری اسلامی, به دفعات در صحبتهای خود ادعا کرده که در ایران هیچ شهروندی به صرف انتقاد مورد پیگرد قضائی و بازداشت قرار نمی گیرد که اینگونه رفتارهای قهرآمیز حقیقت ماجرا از سرکوب و گسترش فضای امنیتی در ایران را نشان می دهد و گویای این امر است که حاکمان جمهوری اسلامی اساتید بزرگ در سفسطه, مغالطه و تفسیر به رای هستند.
سرکوب شهروندان و بیان اتهامات امنیتی بر علیه آنها از جمله موارد ناقض حقوق بشر و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده در ایران است و در اسناد بین المللی حقوق بشر در ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر آن تاکید شده است.
بازداشت خودسرانه و بلاتکلیف نگه داشتن افراد و همچنین عدم تفهیم اتهام فرد در زمان بازداشت و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
زندانیان سیاسی در زندانهای ایران با کلکسیونی از موارد گسترده نقض حقوق بشر دست و پنجه نرم میکنند. از یک سو محرومیت آنها از حق دادرسی عادلانه که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر بر آن تاکید شده است و از سوی دیگر بیماریها و آسیب های جسمی گوناگون که میتوان گفت اکثر این افراد این بیماریها را از زمانی که در زندان محبوس گردیده اند به آن مبتلا شده اند اما مسئولان قضائی و امنیتی در زندانهای ایران از این مسئله بعنوان یک اهرم فشار در جهت تفهیم نظریات و یا اتهامات وارده بر افراد استفاده میکنند که این مورد ناقض ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر میباشد.